"Око Трампа остају улизице"

Амерички министар обране Џемс Матис поднео је оставку.

Свијет 22.12.2018 | 07:49
"Око Трампа остају улизице"
Из круга људи око председника САД тако одлази и последњи човек који је Трампу смео да каже оно што он не жели да чује, Михаел Книге за “Дојче веле”.

Списак бивших званичника Трампове владе већ је веома дугачак. На њему има много имена која нису вредна памћења. Али име које ће доспети на тај списак концем фебруара, без сумње је најважније.

И веројатно ће имати најозбиљније последице: Џемс Матис. 

Шеф Пентагона је овог четвртка у писму на две странице објавио своју оставку – након што је Трамп објавио повлачење америчких снага из Сирије. Матисово писмо је изузетно: с једне стране, зато што не садржи баш ниједну лепу реч о Трампу, а с друге, зато што у њему пише да даје оставку зато што су његова гледишта на спољну и одбрамбену политику САД у потпуном сукобу с мишљењем Трампа. Ниједно, ни друго у ствари не чуди. 

Матис је био једини члан Трампове владе који ни на седницама није тек говорио хвалоспеве Трампу – величање председника чији стил владања више личи на аутократију него на демократију. 

Трампов човек – само до одређене границе 

Да будемо јасни: Матис је био члан Трампове владе и учествовао је у доношењу читавог низа ужасних одлука, било да је то одвајање деце од родитеља миграната на граници са Мексиком или одлука о забрани уласка особа из одређених земаља. 

Али, за разлику од других, Матис је бар покушао да ублажи или чак да спречи неке одлуке за које је сматрао да су неразумне. Недуго након избора 2016, још пре него што је Трамп положио заклетву, Матис се јавно успротивио будућем председнику. Сматрао је да мучење не би требало поновно увести као методу приликом саслушавања. Матис је желео и да САД остану при споразуму са Ираном о атомској енергији, иако је и сам сумњао у ефикасност тог договора. Министар одбране био је скептичан и када је Трамп почео да звецка оружјем према Северној Кореји, али је исто тако остао неповерљив и према најновијем пријатељству Трампа и Кима Џона Уна. 

Матис се супротстављао и често израженој Трамповој жељи да повуче америчке снаге из Авганистана и Сирије. Трампов твит у коме је најавио да ће повући све војнике из Сирије, била је само кап која је прелила чашу. 

Код још једне теме су Трамп и Матис увек били различитог мишљења: НАТО. Још током предизборне кампање, Трамп је то трансатлантско савезништво означио као „сувишно“ – он то никада касније није у потпуности демантовао јер, ето, он тако мисли о НАТО. По том питања разлика између њега и Матиса не може бити јаснија: као генерал са четири звездице, који је некад и командовао тим савезом, Матис сматра да је НАТО од круцијалне важности. Исто тако, у сусретима с уплашеним европским партнерима увек је понављао ту своју подршку. 

Насупрот томе, Трамп не верује у трајне савезе. Не верује у заједничке вредности или поуке из историје. За њега је све тек посао, само дил. Такво гледиште било је у јасном судару с Матисовим поимањем света у коме су на првом месту дугогодишња партнерства и заједничке вредности – што је углавном био и став свих досадашњих америчких председника. 

Одлази партнер Европљана 

Оно што је веома важно у Матисовој оставци, јесте чињеница да са њим одлази и последњи утицајни министар у Трамповој влади чије је гледиште о свету и улози САД слично најважнијим партнерима у Европи. За председнике држава или влада Европе, Матис је био последња препрека против потпуно неурачунљивог и неодговорног америчког председника – иако је утицај Матиса у посљедње време већ почео да попушта. Ипак, он јесте био савезник. И он сада напушта политичку позорницу. Европа и НАТО зато сад морају да буду спремни на све. 

Кад Матис крајем фебруара буде напустио свој положај, Трамп ће остати окружен само још улизицама –које раде само за једног човека и говоре само оно што њихов шеф жели да чује. То је веома опасна перспектива за свет, тим пре је још ни половина Трамповог мандата није прошла. 

У својој недавној безобзирној подршци лидерима Саудијске Арабије након убиства новинара Кашогија, Трамп је још једном поновио: „Америка на првом месту! Свет је веома опасно место.“ 

Можда ће звучати претерано, али Матисова оставка би Трампу могла да остави толико простора, да те речи заиста постану истина. Истина какву нисмо могли ни да замислимо.

(Дојче Веле)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

изум

22.12.2018 08:24

Е нису Американци обавјестени.Око Додика само улизице јер у противном су мангупи...и око Мице Мицица су улизице невидјене ..то је нас изум. Не вас...ал ето ми би пре код вас зивјели него њих оцима гледали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је добра вијест

22.12.2018 08:32

Надам се да це доци неки младји и рационалнији људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.22.12.2018

22.12.2018 17:16

Ошло једно смеће,доћсе још веће смеће.