Кајакаш, Дарко Савић, прво име спорта Српске!

Члан Кајак-кану клуба Врбас м:тел из Бањалуке, у традиционалном избору "Гласа Српске", изабран за најбољег спортисту Републике Српске за 2018. годину.

Остали спортови 21.12.2018 | 22:20
Кајакаш, Дарко Савић, прво име спорта Српске!
Дарко Савић, члан Кајак-кану клуба Врбас м:тел из Бањалуке, изабран је за најбољег спортисту Републике Српске у 2018. години.

Бањалучки кајакаш на 64. Избору десет најбољих спортиста, који традиционално организује "Глас Српске", добио је највише гласова, чиме је коначно дочекао да буде првопласирани у "Гласовом" избору.

Савић је и претходних година био међу најбољим спортистима Српске, али до сада му је најбољи пласман било треће мјесто.

"Желим да се захвалим 'Гласу Српске', јер сам већ седми пут у најужем избору. Изузетно ми је драго што сам коначно првопласирани. Бити најбољи спортиста Српске велико је достигнуће. Раније сам био проглашван за најбољег спортисту Бањалуке, али ово је ипак највеће признање за мој рад", поручио је Савић.

Током 2018. године, 27-годишњи Савић остварио је запажене резултате, међу којима се истичу 12. мјесто на Медитеранским играма у Тарагони, прво мјесто у спусту у Словенији, те треће у Кини на "Топ тен рејсу". Савић је и првак БиХ у слалому.

"Задовољан сам оствареним. Било је сјајних трка, како на мирним, тако и на дивљим водама. Срећан сам што сам постао први бх. кајакаш на Медитеранским играма, те што сам поново првак Еврокупа", истакао је Савић, којем је награду уручио прослављени српски одбојкаш Иван Миљковић, предсједник овогодишњег жирија, који је уједно примио и плакету за допринос и развој специјалних и паралелених веза Републике Српске и Србије.

Осим Миљковића, добили су је и Владимир Батез, те бициклистички савези РС и Србије, организатори трке "Београд-Бањалука".

Степеницу испод Савића нашао се кошаркаш Игокее Далибор Илић, док је џудиста Василије Вујичић трећепласирани. Слиједе Никола Бјелајац (пливање), Милица Карановић (теквондо),Младена Петрушић (атлетика), Милица Ивковић (одбојка), Снежана Марковић (стони тенис), Милан Бабић (кик бокс) и Драган Бабић (рафтинг).

Награда за најбољег спортисту из Републике Српске отишла је у руке Тијани Бошковић, репрезентативки Србије у одбојци, која се са српском селекцијом ове године окитила свјетском титулом.

Такође, Тијана је у избору Олимпијског комитета Србије, заједно са Новаком Ђоковићем, изабрана за најбољег спортисту Србије за 2018. годину.

Играчица турског Езачибашија није била у могућности да присуствује манифестацији, која је одржана у Банском двору, па је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик награду уручио Тијанином брату, Вуку.

За најбољег новинара изабран је Бојан Божић (РТРС), који је добио награду "Златно перо Лимун Папић".

Тренер одбојкаша Младости из Брчког Бранко Мишић изабран је за најбољег у текућој години, док су амбасадори спорта одбојкашки судијаСиниша Овука и тениски судија Срђан Свјетлановић.

Плакете за дугогодишњи допринос развоју спорта добили су Милан Реновица (ФК Гласинац, Соколац) и Момир Ашоња, организатор шаховских турнира и спортски радник који је урадио много тога на социјализацији слијепих и слабовидих особа.

Најбољи спортиста у конкуренцији лица са инвалидитетом је Велезар Шурбат из бијељинског Стрељачког клуба РВИ Орао, док је повеља за изузетан подухват године припала Срђану Јаковљевићу и Миладину Драгојевићу.

Плакета "Гласа" постхумно је додијељена породици Маријана Бенеша, прослављеног боксера који је преминуо 4. септембра.

Најперспективнији млади спортисти РС: Зара Лучић (Гласинац, Соколац - атлетика), Марко Ковачић (22. април, Бањалука - пливање), Никола Радовановић (Будућност, Бијељина - кошарка), Јована Биберчић (Бимал-Јединство, Брчко - одбојка), Дражен Петровић (Олимп, Прњавор - тенис), Страхиња Ерић (Сарајево, Источно Сарајево - скијање), Душан Мачкић (Врбас, Бањалука - кајак-кану), Немања Понорац (Свети Георгије, Бањалука - кик бокс), Жико Симеуновић (Сокол, Бијељина - теквондо), Божидар Вучуревић (Леотар, Требиње - џудо) и Биљана Недић (Кошаркашки клуб инвалида, Врбас Бањалука).

КК Игокеа награђена је плакетом за спортски догађај године, односно организацију Суперкупа АБА лиге, док је плакету за јубилеј заслужио ЖКК Млади Крајишник из Бањалуке, који је ове године прославио 55. рођендан.

НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

1992. Мирољуб Кременовић, каратиста
1993. Санда Вуковић, кошаркашица
1994. Драгиша Вулетић, каратиста
1995. Вања Мандић, самбисткиња
1996. Милош Плећаш, кик-боксер
1997. Синиша Гатарић, каратиста
1998. Зоран Кукић, кошаркаш
1999. Слађана Голић, кошаркашица
2000. Далибор Благојевић, каратиста
2001. Борис Јеличић, каратиста
2002. Драженко Нинић, кик-боксер
2003. Драженко Нинић, кик-боксер
2004. Ђорђе Паштар, куглаш
2005. Горан Пашић, кануиста
2006. Лусија Кимани, атлетичарка
2007. Дијана Васић, одбојкашица
2008. Митар Мрдић, џудиста
2009. Немања Билбија, фудбалер
2010. Драгица Драпић, каратисткиња
2011. Младен Плоскић, каратиста
2012. Ивана Нинковић, пливачица
2013. Филип Адамовић, кошаркаш
2014. Немања Гордић, кошаркаш
2015. Наташа Видовић, каратисткиња
2016. Михајло Чепркало, пливач
2017. Ана Гајић, одбојкашица
2018. Дарко Савић, кајакаш

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар