Сит гладном, ипак, не вјерује

У БиХ постоје бројни доброчинитељи и организације које настоје да помогну гладнима, сиромашнима и занемаренима, али без обзира на то често се поставља питање колико смо заиста солидарни.

Босна и Херцеговина 21.12.2018 | 21:10
Сит гладном, ипак, не вјерује
У току је Недеља солидарности, када је ова тема посебно актуелна, као и питање да ли солидарност и емпатија могу бити, ако не рјешење проблема, онда бар начин да се помогне људима који пате.

А таквих у БиХ није мало. Само у једној од неколико јавних кухиња у Бањалуци, кухињи Мозаика пријатељства, број оних који се ту хране се удвостручио. Почетком године их је било 450, а данас их је 950, међу којима има читавих породица, и што је нарочито поражавајуће, више од 200 дјеце.

Ова фондација, која од глади спасава скоро хиљаду људи, од града добија само 7.000 КМ годишње, а све остало се скупи од донација и друштвено одговорним радом, тврди њен оснивач Мирослав Субашић.

На казану 20.000 људи

Хуманитарни радници су почетком године процијенили да се на нивоу БиХ у јавним кухињама храни више од 20.000 људи.



Они који директно помажу сиромашнима и угроженима потврђују да солидарности међу људима још има, али и да би је требало додатно подстицати и промовисати. Најчешће прилоге за људе у невољи дају обични грађани, по принципу да су они који и сами имају мало, спремни да то мало подијеле са другима.

То су потврдила и бројна досадашња искуства, од оних са донаторских вечери до акција заснованих на хуманитарним позивима.

"У недјељи солидарности упутили смо, рецимо, апеле свим школама у Бањалуци да се укључе у акцију прикупљања помоћи за угрожене и до сада смо од помоћи које су сакупиле само двије школе већ успјели да направимо 100 пакета помоћи које ћемо подијелити пред празнике. Људи показују добру вољу и мислим да солидарност није изумрла, али бисмо требали мало више радити на томе да се она пробуди. Међу људима који помажу има и оних који имају, али рекло би се да је више оних који имају мање новца, али више саосјећања за оне који немају", каже секретарка организације Црвеног крста Бањалука Жељкица Илић.

На дну Европе

Анализе УНДП-а и других агенција Уједињених нација у БиХ  показују да скоро половина становништва БиХ живи на граници апсолутног сиромаштва или испод те црте, што значи да се свакодневно буквално боре да преживе.

УН истраживања, такође, показују да су у Европи, од грађана БиХ сиромашнији једино становници Молдавије, Украјине, Косова и Албаније! Већину сиромашних у БиХ, према истом извору, чине запослени људи који имају дјецу. 

Мигранти се смрзавају и гладују

Уз домаће становништво, у БиХ су нарочито угрожени мигранти. Тренутно их има око 5.300 и већина њих гладује и смрзава се у околини Бихаћа, у мјестима уз границу са Хрватском и ЕУ.

Од почетка године кроз БиХ је, према званичним подацима, прошло више од 20.000 миграната и избјеглица са истока. Помоћ за њих, а првенствено зимску обућу и одјећу, ових дана прикупљају у организацији Хелсиншки парламент грађана Бањалука.

Из њиховог искуства, кажу да људи нису несолидарни, али да многи немају времена да се тиме пуно баве.



"Нису људи несолидарни, али просто не размишљају о томе. Што се тиче конкретно солидарности према мигрантима, ту је проблем и слика о њима као терористима и људима који праве проблеме. Али локално становништво у Бихаћу и Кладуши највише нам је својим односом према њима и хуманошћу сачувало образ", каже Александар Жоља из ове организације.

Дјеца сиромашна и обесправљена


 
Из НВО “Здраво да сте” упозоравају да у БиХ живи више од 1,2 милиона дјеце, што је четвртина укупног броја становника, а да се више од 178.000 малишана злопати у сиромаштву.

Такође, наводе стручњаци из ове организације, сиромашна дјеца су најчешће и обесправљена и изложена насиљу. А да је кршење људских права, које често иде “у пакету” са сиромаштвом, једно од највећих проблема у БиХ, више пута су указали и из институције Омбудсмана БиХ.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Боро

21.12.2018 20:27

Гласало их пола за ову власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боро

21.12.2018 21:07

тацно. Ја залим само дјецу, она нису крива ни за ста.

Name

апокалипса

21.12.2018 21:28

Завладаће велика глад народ нече имати да једе,поједини дижу руку на себе,јер немају шта да једу,док други незнају шта да раде од новца

Name

Тачно

22.12.2018 08:32

и истинито ,да у народ пред изборе уђе ђаво. Народ , или је глув или слијеп па насједне на сва обећања, народе ,није вас власт СНСД једном навукла на "танак лед ", па се преварили пред изборе и гласалући. Истина и сурова стварност да је " догорило до ноката" да се тражи кора хљеба и старе ципеле. Није само у Српској чемер него у БиХ ,властодржци су узели грађане за робове ,робуј народе или на ноге па теажити одговорност и смјену то се дешава у цијелој ЕУ ако власт сједне за врат грађанима..

Name

Перо

21.12.2018 20:55

Овај поред контејнера је типичан гласач снсд-а па ми га и није жао, понекад размишљам да би било најбоље гурнути га у контејнер јер би учинио услугу овом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градска Цистоца

21.12.2018 21:42

Срам вас било,да тако мисљење имате о насим контејнерима.

Name

ре

21.12.2018 21:48

Исто мислим, ово је Бајина бирачка база

Name

Влада континуитета?

21.12.2018 21:11

Но сикирики. Сада це госпон Висковиц да захукта привреду заједно са искусним П. Дјоком. Ту су и савјетодавци Павао Марко-Поло са својом стратегијом половина (1/2), затим Додига Прворазредни са својом стратегијом двотрецина (2/3), а богами уз њих стоји цијела плејада искусних стратега натегни-потегни. Градјани требају да избјегавају приблизавање с ледја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

21.12.2018 21:12

Зашто ни једно село нема јавну кухињу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.12.2018 05:06

Зато што је читаво село јавна кухиња. (у позитивном смислу)

Name

ЗОКИ

21.12.2018 21:32

СТА ЈЕ КРЕЛЦИ,НИЈЕ ВАМ ВАЉАЛА ЈУГА И ТИТО,ТАД СТЕ ИМАЛИ ПОСАО И РЕДОВНЕ ПЛААТЕ И НИСТЕ СЕ ХРАНИЛИ ИЗ КОНТАЈБЕРА,ХОЦЕТЕ ДА ИМАТЕ СВОЈЕ ТОРОВЕ,Е НЕКА ВАМ ЈЕ СА СРЕЦОМ,АКО ЈЕ БУДЕТЕ ИМАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбо Тајкун

21.12.2018 21:37

Ја вјерујем,али ипак мислим ако је неко гладан,нема потребе да пати организам,довољно је да сједне и наједе се,али нетреба претјеривати,мало се опустис и нагурас на 200 кила,није ни то добро.На оној ТЛЦ телевизији мозете видјети како се људи пате који кркају до безсвјести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.12.2018 21:57

Укинути јавне кухиње и све врсте помоћи што прије. Једите гласачке листиће, шљунак, сијалице и бирачке спискове а засладите се заставом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2018 07:33

Вјероватно најбоља идеја.Сто прије ударимо у дно прије цемо устати.

Name

Црни Груја

21.12.2018 21:59

Укинути јавне кухиње и све врсте помоћи што прије. Једите гласачке листиће, шљунак, сијалице и бирачке спискове а засладите се заставом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

страшно

21.12.2018 22:06

Опозицијо шта се ово дешава годинама у РС горе народ живи у овом јебеном миру РС, него у рату за стварање РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.12.2018 05:10

Ниси ти био у рату.

Name

Странац

22.12.2018 03:43

Сваки дан сам са људима,улазим у куће па свашта и видим. Има свијета који тешко живи али што се тиче ових што рове по контејнерима пола њих је полудило и то им је забава. Човјек који је био у 20 најважнијих људи у општини одласком у пензију рови по контејнерима и затрпао своје двориште у строгом центру смећем које сваки дан доноси. Други примјер човјек који је одавде буквално одведен јер је стручњак у Аустрију прије 15 година вратио се и рови по контејнерима специјалност му дрвене гајбице. Има свега а злоупотреба дјеце у просјачење је достигла врхунац, сада већ кукају центром како су гладни а купи му храну гледа те са мржњом јер морају дати паре ономе ко их сваки дан организовано довози у центар града. У сваком случају ровљење по контејнерима и употребу дјеце за просјачење забранити и казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Јорк

22.12.2018 05:17

Како је тешко сварити те ваше коментаре без срца Сви смо ми једну плату удаљени од глади Окорјели сте народе па вам и срце закржљало Што се не угледате на модерно уређене државе, Бог вас у шуму не окрен’о више? Овдје камиони јавних кухиња иду од супермаркета до ресторана и добијају храну којој би датум данас или сутра изашао То се кува и тако нема гладних Нико не треба ништа из џепа вадити ни молити Хоћемо ли икада постати људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

22.12.2018 06:08

Зао мије дјеце а стосе тице ови фанатика сто подрзавају националисте диктаторе сад нек једу испод себе без разлике био то муслеман или хрват или србин волите ви ријеци мрзње есад будите гладни

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОГАТ

22.12.2018 06:09

ВИДИ ОВЕ БЈЕДЕ БЛАГО МЕНИ БАС САМ СРЕЦАН У ЗИВОТУ!!!!! ИМАМ СВЕГА ПА КАД ВИДИМ ЈАДНИКЕ КРЕЗУБЕ ТЕК ТАД ЗНАМ КОЛИКО ВРЕДИМ И ИМАМ РАЗЛОГ ДА СЕ ЈОС ВИСЕ РАДУЈЕМ, ЈЕР СТА МИСЛИС ДА ЈЕ МЕНИ ТАКО НЕ ДАЈ БОЗЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

22.12.2018 07:02

бозе мили колико коментара лоси из лосих срца јос мало па це власт бити крива и кад киса пада у цијелом свијету има људи који се хране из контејнера на нама је да им помогнемо а не да им се ругамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2018 07:38

Које емоције?Четврти сталеж не познаје емоције,само условни рефлекс.