Новак: Живимо у свијету гдје се стално лијепе етикете!

Српски тенисер Новак Ђоковић прича како је промена начина живота утицала на њега као личност, не само као тенисера, о "мраку" у ком се нашао после повреде. . .

Тенис 25.12.2018 | 17:30
Новак: Живимо у свијету гдје се стално лијепе етикете!
Он је за Шорт лист говорио и како га поред спорта занимају и друге сфере друштвеног живота, док му тенис помаже да покуша да помогне другима.

Ђоковић се ове године на спектакуларан начин вратио на прво место АТП листе, иако је пролетос био ван најбољих 20 играча.

Већ је увелико познато да је његов суноврат почео после освајања Ролан Гароса 2016. године и да од тада до летос није био сасвим "свој" на терену и када није био повређен.

"Пролазио сам кроз потпуни 'мрак'. Изгубио сам на два турнира заредом у првој рунди и ментално се преиспитивао да ли уопште желим да играм тенис", рекао је Ђоковић за Шорт лист.

Открио је и како је повреда лакта утицала на њега. "Осећате се као да се зидови приближавају, а ви се гушите", каже Ђоковић, који у "водама" спиритуализма није нов.

То га је занимало још од 2010. године када је променио и режим исхране, престао да једе глутен и производе животињског порекла.

"Не волим да кажем веган јер би људи помислили 'о па ти си активиста'. Живимо у друштву где се стално користе 'етикете' и долазе са пртљагом који носите. Не волим да проповедам јер никад нисам волео да ни мени нешто проповедају. Све што знам јесте да је промена на чисту, биљну и исхрану засновану на сировим намирницама мени променила живот", каже Ђоковић.

И истина, баш после 2010. године и освајања Дејвис купа почео је да бележи неке од најбољих резултата у каријери. Скоро деценију касније, редовно пије сок од сировог целера, медитира по један сат и води рачуна о захвалности на прилици да свакодневно еволуира као људско биће.

"Верујем да постоји читав свет који није физички и о коме не знамо баш много. Не знамо шта све можемо, зашта смо способни, јер стварно верујем да можемо да практикујемо и телепатију и телекинезу", каже Новак.

Њему се тенис временом искристалисао не само као велика љубав, већ и могућност за позитивне промене.

"Хоћу да то буде платформа за промене набоље. Знам да би неки људи рекли 'Он је тенисер, шта зна о храни, љубави, медитацији, духовности или науци?' Али мене све те ствари привлаче. Волим да делим много тога. Волим да охрабрујем људе да делују, да се ослободе и истраже своје супер-моћи. Није битно да ли сте успешни у очима друштва или нисте. Имате моћ у својим рукама", поручио је српски тенисер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар