Америка враћа утицај на Балкан

Писмима Александру Вучићу и Хашиму Тачију, Доналд Трамп је практично, разграничење као решење проблема Косова, и званично ставио на сто, пише "Блиц".

Свијет 20.12.2018 | 07:46
Америка враћа утицај на Балкан
Лист наводи, позивајући се на дипломатске изворе у Вашингтону, да су на Трампа утицај вероватно извршили саветник за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео, који су претходних месеци били посвећени овом питању.

"Ово је несумњиви покушај Америке да врати утицај на Балкан. Оно што је (Емануел) Макрон покушао да уради у Паризу 11. новембра, сада очигледно покушава Трамп", каже извор "Блица". 

За званични Брисел овако отворена понуда Трампа представља велико изненађење, а САД желе да покажу да се Европска унија показала неспособном да реши косовски проблем, додао је исти извор.

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

075

20.12.2018 07:19

Милораде, по ко зна који пут у име оних који осјећају државу Босну и Херцеговину својом једином државом хвала ти јер да није било првенствено тебе и твоје "паметне политике" ("референдуми", "отцјепљења", "државност ентитета", етц.) НИКАДА се "велики брат" не би вратио на Балкан!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

20.12.2018 09:04

Човече, шта се деси кад коментатор види да је погрешио, и кад га поједе брука? Да ли онда заувек нестане и престане с коментарисањем, или узме друго име и глуми да је нов? ...Еј, и ништа се ти не брини! Република Српска само треба Дејтон да поштује и да га прати! А Република Српска по Дејтону има право на: пасош, валуту и сопствену војску. И Република Српска треба да се бори да јој се врате сва овлашћења која јој је Дејтон загарантовао! И Република Српска ће бити јача него икад. -А пошто Американци кажу да поштују Дејтон (али, изворни)- то онда није проблем, мислим, није проблем за Србе и Републику Српску.

Name

за 007 бонд

20.12.2018 14:34

кад тако добро познајес дејтонски споразум засто не споменес да он није 'закован' и запецецен и да се закони и амандмани временом и требају и могу мијењати ..засто не споменес да је тај први пакет дејтона урадјен само да би се зауставило ратовање а све остало с временом треба дотјеравати преама стању у бих да би се исло на боје..по дејтону ти је и високи представник и протекторат..или це и дејтон бити схведски сто па це свако узимати само њему ста одговара..ни недовољан(2цу) ниси зарадио..назад у собу и дејтон у руке па поново цитај,али све

Name

Давид Штрбац

20.12.2018 07:27

Трампе Србине, кад не могу или неће Путин и ЕУ онда ти ријеши овај проблем и спаси Србе и остале балканске народе свађа и, не дај Боже, новог крвопролића које би било горе од оног из деведесетих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2018 07:56

Тацно. Кад је то ЕУ ријесила неки проблем. Никад. Док се ови не умјесају нема ту рјесења па овако или онако боље је од рата свакако..

Name

Луу

20.12.2018 08:47

@ре Нама пасе УСА политика, јер волимо силу и само њу постујемо, а они све проблеме силом рјесавају. Кад је ЕУ рјесила проблеме? А кад није црни коментаторе, гдје ти зиви пола фамилије, гдје то ми извозимо, тко то улазе у БиХ? Наравно на сва питања је одговор УСА. Еуропа је врх данасње цивилизације и они од својих партнера оцекују да се цивилизирано понасају, ако неце, доводјења. Амери те избомбардују, спале ти све, па ти онда све направе, а ти из захвалности радпродас дрзаву америцким фирмама и уведес $. Руси су им слицни, само су назалост сиротиња. Они те рокну и оду куци, оставе само војну базу и малтретирају те годинама послије тога.

Name

075

20.12.2018 08:54

@Ре Да се ЕУ пита рат у БиХ би трајао и данас!

Name

Андјео

20.12.2018 09:31

Па глупане , ста мислис ко стоји иза тог рата , као и иза многих других ратова, ко други нека та Америка. Па ти види па трази да они помогну, мозес замислити исход унапријед.

Name

куку нама са нама

20.12.2018 07:32

Позури брате драги и гледај да сто прије додјес овамо у овај Додикистан,да ово угасис да барем знамо да имамо непријатеља на власи,а не да наси униставају нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

20.12.2018 09:44

Јесте сви луди па Америка свуда завадја и своје интересе користи свуда ратове отвара и своје наорузање продаје само корист извлаци и сири се само јој је балкан богати трн на ику....не треба нам нико неутрални смо и сами цемо ријесават своје проблеме јер само ми знамо гдје и како нас боли...друге боли уво за све нас...

Name

Ре

20.12.2018 10:23

Драга тацно тако, лако би се ми дог. са њима да нема Американаца. На крају тамо су генерације одрасле нове на Косову и то је и њихова куца, не сметају ми ниција дјеца. Овако ако ми не пристанемо на оно сто они тразе, они це опет наорузати Албанце и поцети да малтретирају становниство доле. А није теско навуци Србе да направе неку глупост. Не би се они овако бахато понасали да они не стоје иза њих. Казе НАТО- "ми смо уз вас" Албанцима у саопстењу након формирања војске. И ми да удјемо у тај НАТО? То су злоцини ста они раде у свим дијеловима свијета. Наси људи тамо немају ста јести и никог то не занима. Сто њих не застите сада и гдје су њихова људска права? А да, људска права не вриједе за Србе, само за пипаднике оних који им за несто слузе.

Name

Ма

20.12.2018 07:36

Нема зиме - барем за Милета, јер њега је инсталирала "дубока дрзава" 1998. са М. Олбрајт и Клинтоновима на целу, а он се за то одузио уклањањем легалног и легитимног предсједника Српске Николе Попласена, затим предајом Брцког и предајом Јасеновацке градје......

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

20.12.2018 08:27

Брчко је "предато" још у Дејтону, нису Американци завршавали факултете по Бијељини и Кисељаку. 113% циљано постоји искључиво као тродијелни ентитет, прекинута код Брчког и Горажда. Све стратешке коте које је некада заузимала ЈНА су данас у Федерацији. На свако озбиљније референдумовање, по процјенама НАТО из Сарајева, напреднији ентитет се насилно гаси за 72 сата...

Name

Да бас

20.12.2018 10:26

Јесу га они инсталирали али мени се све цини да је Додо промјенио интересну групу, па му сада ови не одговарају. Он је прије сада уз Орбана, Салвинија и слицне само сто њега боли уво за своју дзаву, тај воли само паре. Какви то људи могу бити који свјесно пљацкају своју земљу коју су генерације градиле никад ми неце бити јасно.

Name

гологлоов

20.12.2018 08:10

бивша америчка администрација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

20.12.2018 10:13

Власт је протјерала протестанте у парк "Младен Стојановиц",затим је један конобар тразеци правду протјерао комплетну власт у парк. Питање, ста цемо ако нас нападне 5 конобара из окрузења, куда цемо побјеци, ако двојица од тих 5 блокирају коридор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.200.12.2018

20.12.2018 15:32

Каубоји нетребамо вас ,кад год се умешате увек сукоби и крв потекне.Доста нам је ваше демократије каубојске.Свуд сте посејало зло и оставилисте хаос и сиротињу,ратна разарања и рушевине.

ОДГОВОРИТЕ