Николић о смјени: Одлука очекивана

Поводом одлуке Предсједништва Босне и Херцеговине да разријеши дужности почасног конзула БиХ у Израелу, заједно са великим бројем амбасадора, шефова мисија и генералних конзула, новинарима се обратио смијењени конзул, Александар Николић.

Свијет 19.12.2018 | 21:50
Николић о смјени: Одлука очекивана
Он је за БН ТВ изјавио да је у постојећој атмосфери очекивао такву одлуку.

''Искористио бих прилику да се захвалим на указаној части и сарадњи у протеклом период члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу, министру иностраних послова Игору Црнатку и амбасадору БиХ у Израелу у протекле три године, Јелени Рајаковић. Поносам сам на дужност коју сам обављао часно и професионално, на велики број контаката које сам омогућио људима из РС и БиХ са овдашњим политичарима, јавним радницима, привредницима, те ствараоцима из области науке и културе.

Био сам у прилици да помажем нашим људима, држављанима РС и БиХ, по разним питањима током боравка у Израелу, између осталог и у здравствено-ургентним ситуацијама.

Дугујем посебну захвалност бившем, министру иностраних послова и донедавно министру одбране, а сада посланику Кнесета, Авигдору Либерману, на јучерашњој хитрој реакцији на одлуку иницирану од предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика. Либерман је изразио запрепаштење и такву одлуку назвао несхватљивом и погрешном.



Прве реакције израелског МИП-а, окарактерисао бих као прагматичну невјерицу и ишчекивање званичних аката. Ипак, треба истаћи безброј порука подршке драгих људи из Републике Српске и диљем БиХ, широког спектра политичких опредјељења, међу којима је и велики број чланова СНСД-а.

Подсјећам да је током протекле године иницирана сарадња са одговарајућим секторима израелских Министарстава пољопривреде и руралног развоја, у коме се темељно и компетентно разматрају два пројекта и Министарства науке и технологије. Додатно су ојачани институционални односи са релевантним одјељењима министарства иностраних послова, продубљени са Одјељењем за Балкан, Свјетским јеврејским конгресом и Привредном комором.

Разматрани су додатни аспекти сарадње са Свјетским меморијалним центром Холокауста Јад вашем-ом, на чијем отварању семинара за просвјетне раднике испред Педагошког завода РС сам ове недјеље и учествовао, Универзитетима Бар-Илан и Бен-Гурион у Негеву, музејима у Сарајеву и широм БиХ. Његована је сарадња са Јерусалимском патријаршијом и великодостојницима СПЦ, Јеврејском заједницом БиХ и Удружењем усељеника из бивше Југославије. Имао сам част да учествујем у првој, званичној посјети предсједавајућег Предсједништва БиХ, Младена Иванића, Дражави Израел, те званичним и радним посјетама министара Мирка Шаровића, Игора Црнатка и Драгана Мектића.

Био сам привилегован да радим са људима који разумију сву сложеност и деликатност у односима између двије земље, који су на званичнике Израела оставили одличан утисак и отворили многа врата за даљу сарадњу'', наводи Николић.

Подсјетимо, Предсједништво БиХ је опозвало с дужности амбасадоре Босне и Херцеговине у Републици Бугарској, Чешкој Републици, Црној Гори, Арапској Републици Египат, Републици Грчкој, Држави Израел, Јапану, Канади, Румунији, Републици Словенији, Републици Србији, Швицарској Конфедерацији,Краљевини Белгији, Републици Хрватској, Републици Италији, Републици Мађарској, Савезној Републици Њемачкој, Републици Пољској, Краљевини Шведској, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Сјеверне Ирске, те амбасадора БиХ при Светој Столици .

Предсједништво БиХ је с дужности опозвало и шефа Сталне мисије БиХ при Уједињеним нацијама у Њујорку, шефа Сталне мисије БиХ при Савјету Европе у Страсбуру, шефа Мисије БиХ при ОСЦЕ-у и Канцеларије УН-а у Бечу, генералног конзула БиХ у Истанбулу, генералног конзула БиХ у Милану и почасног конзула БиХ у Тел Авиву.

Смијењени амбасадори су српске и хрватске националности, док су амбасадори бошњачке националности остали на својим позицијама.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Милко

19.12.2018 21:25

кога брига друзе, људи цекају у реду да се ухљебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф

20.12.2018 05:01

Створи те Ари Ливне...њему се захваљуј

Name

Ма

20.12.2018 07:31

Јос постоји санса да се све исправи, уколико за амбасадора у Израел посаљу лактаског конобара и криминалца Зељка Милинковица, инаце великог Ливнеовог пријатеља. Ето, такви су Ливнеови пријатељи у Бањалуци са којима се он хвалио у оном вербалном дуелу по медијима којег је имао са Црнатком и Бореновицем.

Name

БЛ

20.12.2018 08:18

мислиш папци цекају у реду

Name

Мрзитељ

19.12.2018 21:37

Какав демагог .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гици

19.12.2018 22:08

Ма ја права будала види се како се само хвали Главоњо доста је нама таквих

Name

Браво

20.12.2018 04:12

Прави ницк наме!

Name

Па

19.12.2018 21:52

Овим што се захваљујеш они су те смијенили а не Рудиња. Губитници су вазда на дну а не на врху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

19.12.2018 23:00

Цивилизовано, за поуку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елвис

20.12.2018 06:52

Достојанствено и цивилизовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

20.12.2018 07:02

Давно сам написао да смо ми један незрео и неписмен народ. Сваким даном се то доказује и показује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТО НИЈЕ НЕПОТИЗАМ

20.12.2018 07:03

ЗАСТО НИКОЛА СПИРИЦ НИЈЕ СМЈЕНИО СВОГ СИНА ДОК ЈЕ РАДИО У АМБАСАДИ У БЕОГРАДУ А ОН БИО У сАВЈЕТУ МИНИСТАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.12.2018 08:04

Миле се замјерио либерману. Не овим него сто га је израдио за лову и посао. Тако да Миленце. Дајем ти годину и по дана и онда це те неко хапсити...превисе си зла поцинио и подрзао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије

20.12.2018 10:05

Николићеве мајка је Јеврејка и он је прије свега Јевреј који је рођен у Београду,од оца Србина,који одавно живи у Израелу.Ово је далеко од личног сукоба,ово је сукоб са утицајним људима из институција Израела,који неби и ником пожелио...

Name

Полиглота

20.12.2018 09:39

Упознао сам Николића. Пун јаких веза по Израелу, говори хебрејски и енглески као матерњи. Проблем је у томе што је поштен а то овдје не пије воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рахела

20.12.2018 21:59

Несхватљиво...ако је тако лакомислено склоњен цовјек који је повезао Србе и Јевреје...Није у реду, зар неко мисли да је такав интелектуалац дрзао нецију политицку опцију у Српској или БиХ... Господин Николиц је увијек зелио да помогне, не зелеци да то буде под било цијим покровитељством. А питање је велико ко це бити у могуцности да га замијени. Нико ко це имати такве везе са јеврејским интитуцијама. А сваком иоле паметном цовјеку јасно је колико је утицајан такав лобиста....