Лидери региона на ручку у Бриселу

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини организовала је данас неформални ручак у Бриселу за лидере региона, коме су присуствовали предсједници Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, косовски предсједник Хашим Тачи, као и премијери БиХ Денис Звиздић и Македоније Зоран Заев.  

Свијет 19.12.2018 | 18:39
Лидери региона на ручку у Бриселу
Вучић, који данас слави славу Свети Никола донио је посне пите да послужи све присутне. Вучић је претходно, поводом крсне славе, запалио свијећу у српској цркви у Бриселу.

Пите је, наиме, за Вучића спремила Љиљана Јефтовић, саветник из Мисије Србије при ЕУ у Бриселу.

Ручку који је за лидере региона организовала Могерини, није присуствовао премијер Албаније Еди Рама, због претходно заказаних обавеза.

Вучић је уочи ручка, заједно са премијерком Србије Аном Брнабић, разговарао са предсједником Европског савета Доналдом Туском.

Послије разговора, Вучић је саопштио да је једини начин да дијаог о нормализацији односа буде настављен је да Приштина повуче крајње неразумне одлуке.

– Србија је посвећена унапређењу регионалне сарадње и опредијељена да доприноси том циљу. Предуслов за успјешно остваривање и унапређивање регионалне сарадње је строго поштовање закључених споразума и договорених оквира сарадње од стране свих учесница у региону – рекао је он. 

Могерини уочи ручка са Ђукановићем и Тачијем

Могерини се, уочи ручка састала се данас у Бриселу одвојено са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем и премијером Македоније Зораном Заевом, а након тих билатералних сусрета почеће ручак лидера Западног Балкана са шефицом европске дипломатије.

Тачи: Наредне недеље и месеци кључни за дијалог

Предсједник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас у Бриселу да се нада да ће наредне недјеље и мјесеци бити кључни у проналажењу коначног рјешења у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

Тачи је рекао да снажно вјерује у обећање америчког предсједника Доналда Трампа да ће подржати и помоћи дијалог са Србијом.

Подсјетио је да је Трамп рекао да ће Америка бити укључена у дијалог ради постизања историјског споразума Београда и Приштине.

– Као Косово не можемо изгубити овај случај, иначе, можемо платити високу цијену недостатка интересовања европског руководства, морамо бити озбиљни и доносити озбиљне одлуке – рекао је Тачи уочи данашњег састанка шефице европске дипломатије Федерике Могерини са предсједницима и премијерима земаља Западног Балкана и Косова.

– Порука предсједника (Трампа) је да Албанци треба да буду јединствени у постизању коначног договора, који подразумева узајамно признане, промјену Резолуције 1244 и чланство Косова у Уједињеним нацијама – рекао је Тачи.

Тачи је рекао и да подржава “преговарачки тим” изгласан у косовском парламенту, те да очекује да ће и рад тог тима бити тимски, пише Блиц.

 (Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мијо

19.12.2018 17:52

Узалуд њих госпођа Могерини зове и части ручком, јер тешко могу да се око било чега договоре, поготово Вучић и Тачи.Срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пффф

19.12.2018 17:57

А гдје су сницле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.12.2018 17:58

Јели му Тацхи честитао..хаха...он и његове пите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

19.12.2018 18:12

Па ко може да се договори са Албанцима У прошлости су их из Загреба враћали чим стигну на колодвор , тако исто и Љубљана А и једни и други их воле Али не у свом окружењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

19.12.2018 18:16

ђе застава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

19.12.2018 18:46

гдје је БАЈА?

Name

Каубој

20.12.2018 06:42

Ја стварно немогу да схватим какве дијалоге траже иједни и други а и европска унија најбоље да пусте као 90 само сад би било обрнуто Албанци одоздол да ударе Хрвати и муслимани очисте Босну збијемо их у Србију Санџак сандјаклијама и миран Балкан наредних милијун година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

20.12.2018 08:13

Велики самар за Бају....Толико га у ЕУ постују

ОДГОВОРИТЕ