Манчестер је платио за Солскјерову "слободу"!

Председник Молдеа открио да је Оле Гунар Солскјер позајмљен клубу са Олд Трафорда до маја и да су за то добили новчану надокнаду.  Није шала, Манчестер Јунајтед Солскјера довео на позајмицу?! Молде изашао у сусрет Ђаволима. . .

Фудбал 19.12.2018 | 18:15
Манчестер је платио за Солскјерову "слободу"!
Оле Гунар Солскјер именован је за новог тренера Манчестер јунајтеда, али тек пошто се његов клуб у којем је под уговором сложио са тим.

Наиме, Солскјер је седео на клупи Молдеа када је стигао позив са Олд Трафорда, па су челници норвешког клуба морали да дају зелено светло за тај трансфер.

Он има важећи уговор до 2021. године, али је председник Молдеа Ојстин Нерланд изашао бившем играчу Манчестера у сусрет и одобрио његов привремени одлазак на клупу "ђавола".

"Молде је срећан због тога што је наш тренер позајмљен Манчестер јунајтеду, јер то је добро и за промоцију нашег клуба. Очекујемо да се врати на крају сезоне", изјавио је председник Молдеа.

Ојстин је рекао да клубови нису потписали никакав уговор о позајмици, већ да се ради о међусобном договору о поверењу.

Молде је пристао да се одрекне услуга свог тренера тако што је добио новчану надокнаду за то у износу од два милиона евра, а Манчестер јунајтед обавезао се да ће у случају да продужи сарадњу са Солскјером и наредне сезоне Норвежанима морати да плати још девет милиона евра.

Позајмице фудбалера нешто су што је постало неизоставни део фудбалских прелазних рокова, многи мали клубови живе и опстају захваљујући позајмицама од већих, али за случај позајмице тренера до сада баш и нисмо имали прилике да чујемо. Или бар не тако често. Или, хајде да кажемо овако - не бар на ТОП нивоу коме Манчестер Јунајтед свакако припада, без обзира на године посртања од одласка Сер Алекса Фергусона. 

Да, да, схватили сте: Манчестер Јунајтед је заправо позајмио Оле Гунара Солскјера?! 

Норвешки стручњак и легенда Ђавола и даље је под уговором са својим матичним клубом Молдеом, међутим како је у Норвешкој сезона завршена Јунајтед је послао званичан допис Молдеу и затражио њиховог тренера на позајмицу?! Није шала...

"У фудбалу никада не знате шта може да се догоди сутра. Време нам то показује. Ово је прилика коју нисам смео да испустим. Радујем се што ћу водити Манчестер Јунајтед до лета", казао је Солскјер за званични сајт свог клуба. Али то је био само наговештај онога што следи: "Пратићу истовремено шта се дешава овде, код куће. Изградили смо темељ, надамо се још једној доброј сезони. Моји помоћници радиће док мене не буде било. Такође, захваљујем се мом клубу и челним људима који су ми пожелели срећу у највећем клубу на свету. Манчестер јунајтед је у мом срцу. И много ми је драго што се враћам. Радујем се неизмерно". 

Ед Вудворд је у званичном саопштењу написао:

"Оле је легедна клуба и има велико искуство, како са терена тако и као тренер. Његово ће бити да удахне ону стару културу клубу. Атмосферуи амбијент шампиона. Уверени смо да ће ујединити и играче и навијаче". 

Потврда да је Солскјер заправо позајмљен стигла је и од стране првог човека Молдеа, Остајна Нерланда:

"Да, Манчестер је од нас затражио да им позајмимо тренера. То је само по себи догађај. Позитивно смо одговорили, наравно. Имамо поверење у Оле Гунара. Желимо му успех тамо у Енглеској. Ово је такође велика прилика и за Молде, да се чује за нас у целом свету". 

Колико је ово велики дан за норвешки фудбал показала је и тамошња премијерка Ерне Солберг...

"Коначно потврђено. Одлична ствар за наш фудбал. Пуно среће желим Солскјеру у Манчестеру", написала је она на твитеру.

Енглески медији срачунали су како ће ова позајмица тренера потрајати до краја маја, када се завршава такмичење у Премијер лиги, а како нови шампионат Норвешке креће почетком априла, јасно је да ће Солскјер морати да пропусти првих пет, шест утакмица свог Молдеа. Очито да су главешине тог клуба прихватиле и ту чињеницу. Све зарад добре рекламе... 

Оле Гунара Соскјера очекује деби на клупи Манчестер Јунајтеда у суботу против његовог бившег клуба Кардифа, јединог тима који је до сада водио у Премијершипу. Додуше, није се прославио. Само три победе у 18 утакмица и чак 42 примљена гола. После Кардифа следе му утакмице против Хадерсфилда, Борнмута, Њукасла, Рединга... Из проложеног се да закључити да би старт могао да му буде успешан. Остаје само питање шта ако Солскјер задовољи, избори учешће у Лиги шампиона, избаци Пари Сен Жермен у осмини финала? Шта ако у Манчестеру пожеле да га задрже? 

Ту би већ настали проблеми. Али полако, далеко смо од таквог сценарија.

За сада само кратко подсећање о каквој се купској легенди заправо ради. Оле Гунар Солскјер провео је чак 11 сезоне на Олд Трафорду. Доведен је још 1996. за 1.500.000 фунти управо оз Молдеа. Већ у првој сезони дао је 18 голова за Ђаволе. Укупно, на 366 мечева мрежу је погађао 126 пута. Свакако најважнији погодак у каријери постигао је на Ноу Кампу против Бајерна у финалу Лиге шампиона, када је у судијској надокнади донео преокрет прву титулу првака Европе Алексу Фергсуону. Памтимо га као понајбољег џокера у историји Премијер лиге...

Као тренер има две титуле првака са Молдеом.  

Али прави изазов тек следи. Или ће бити велики, или ће постати још један у низу које је Јунајтед "појео"...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар