Нема договора о најнижој плати

Послодавци и синдикалци опет за заједничким столом са представницима Владе Српске као нијемим посматрачима. Састанак Економског - социјалног савјета завршио је без великог успјеха. Договора о висини најниже плате и даље нема, а очигледно га ускоро неће ни бити.

Република Српска 19.12.2018 | 13:18
Нема договора о најнижој плати
Приједлог Савеза синдиката РС је да најнижа плата буде 500 марака, што је за послодавце неприхватљиво.

"Ми нисмо ни хтјели да разговарамо о томе, јер нема ништа од повећања најниже плате на 500 км, а сада је 440. Ако се буде повећавала просјечна плата, тек онда можемо разговарати о повећању најниже.", категоричан је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

"Па мораћете господо послодавци да се одрекнете свог дијела добити да бисте дали радницима", одговара Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС.

"Влада РС није још дала свој приједлог око износа најниже плате, тек ћемо то да утврдимо и да изнесемо коначан став.", поручује Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС.

Док Влада Српске утврђује своје приједлоге око износа најниже плате коју тренутно у Републици Српској прима 37 хиљада радника, варнице и даље сијевају на релацији синдикат – послодавци.

Сагласни су и једни и други да радника фали, али разлог томе и рјешења су различита у односу на страну која о томе говори.

Ранка Мишић подсјећа на 29 милиона марака које ће Влада Српске дати у наредној години за породиље и 21 милион марака директних улагања у привреду за нове раднике.

Ипак, послодавци и синдикалци су се сложили барем у једној тачки дневног реда сједнице Економско социјалног савјета. Дали су пуну подршку усвајању републичког буџета за 2019. годину, програму економских реформи за период 2019-2021. године и измјени закона о дјечијој заштити.

БН ТВ

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Свајцарска

19.12.2018 12:27

Најниза плата треба бити бар 2000км законом тако одредити.Треба смањити доприносе са 50 60% на 5% као сто је у Свајцарској.Пресликати Свајцарски систем не измисљати топлу.у Свајцарској је 5% доприноса углавном улагање у први и други стуб пензијског осигурања.Други стуб је такозвано сецундо пиластро,где имас отворен лицни рацун али паре не мозес да подигнес до одласка у пензију,до тада се лова акомуллира и кад одес у пензију добијес огроман новац сецундо пиластро односно други стуб пензијског,ради се о износима преко 100 хиљада или много висе ЦХФ,зависи од плате плус редовна пензија.Здраство потпуно приватизовати као у Свајцарској и нек свако себи по зељи уплацују здраствено осигурање.ПДВ смањити са 17% на 7% као сто је у свајцарској.Укинути путарине за аутопутеве и увести вињете годисње 40 км као у Свајцарској.Кад се не знамо организовати сто не преписемо од паметнијих и успјесних.Људи плацају доприносе 50% или 60% посто а не знају ста плацају здраство је прави хорор а пензије су никакве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

19.12.2018 20:54

Ки је мисицку овластио да прица о 500 биједних марака ским се констутовала играју се с ватром а радници са комплет породицама одлазе за бољим зивотом у ЕУ катастрофа зива

Name

Голијат.

19.12.2018 12:36

Дјаба састанците неце вам ко имати радити и вама пунити дјепове .РС је крај за пола године

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.12.2018 16:00

неце никад ни бити договора , а ако се икада и одлуце да се договоре нец бити потребе за то, неце бити радника...а ни Р, С,

Name

Нострадамус

19.12.2018 18:26

Сви ови сто сједе овде договарају се о својим платама. Свима њима це велике плате које имају бити јос веце.Не треба се договарати о повецању плата него о приблизавању плата на минималну разлику. Ово сто они имају 4 или 5 хиљада тразе да се нама са 55о повеца на 580.

Name

Лаки

19.12.2018 12:38

Е па молићете ви ускоро раднике и нудићете и хиљаду км али неће нико хтјети да ради у овој лоповској држави гдје раднику дају дио плате преко рачуна а дио у кешу и то зна и влада и сви али нико ништа не предузима зато што сви и влада и послодавци узимају дио колача за себе тј у своје приватне џепове. Зато у инат не подржавам акцију УИО и пореске управе да узимам рачун кад нешто купујем јер не вриједи и јер сви знају да у неке тржне центре и локале инспекција не смије ни ући на кафу а камоли контролисати. Уосталом ускоро купим породицу и бјежим из ове вукојебине... Каква влада и какви послодавци, обични чобани и пробисвети који у нормалној држави не би могли бити ни преседници станара у згради гдје живим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

19.12.2018 13:45

лаки је мало нервозан

Name

Свајцарска

19.12.2018 13:50

Проблем су ненормални доприноси од 50 или 60 одсто на плату ,у свајцарској су само 5 одсто одбијања за први и други стуб пензионог како сто са горе објаснио.нормално да људи неце да плацјју 50 или 60 одсто и гледају на све нацине да избјегну те намете јер не знас ста плацас и за ста.здравство хорор.пензије никакве 300 км.....свајцарски пензионери кад оду у пензију купе куцу у спанији или ауто камп куцу и путују и узивају а наси немају ни за леба

Name

донети закон о плати по школској спреми

19.12.2018 12:38

Донијети закон о повећању дадзбина на најнижу плату за 250 посто и верујте ми истог момента ће искочити они са платама од 800КМ а који имају факултете.Није нормалан закон којим је радно мјесто прописана средња стручна спрема а најниза плата-најнижу плату закон мора прописати само физикалцу.Кад уђе инспектор рада и за рачунаром затекне радника који је пријављен на минималцу тога момента фирму затворити на годину дана и казнити са 50 000КМ верујте неће бити више манипулације.Скоро сви запослени у приватном сектору су пријављени на минималац па како онда са неписменим радницима фирме остваре вишемилионску добит-то треба питање да да пореска управа.Исплате плата пребацити преко бироа-рада и онда банака такође стручна спрема диктира најнижу плату па запосли ти неписменог и плаћај му најнижу плату и оствари милионску вредност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанпд

19.12.2018 18:15

Слазем се, био би то добар први корак...али се бојим да то не би одговарало ни појединцима у власти, јер не одговара њиховим финансијерима, следбеницима, тајкунима...осим тога код нас једино од ссс књиговодјама тразе и цертификат, због цланарине, фармацеутима некако и логицно звање фармацеута, професионалним возацима, ко зна засто!?! Те пољопривредним апотекама услов агрономски техницар или евентуално пољопривредни, све остало је, практицно ниво НК радника: трговци, фризери, пекари, конобари, магационери, радници у производњи, вулканизери, аутомеханицари, зидари, електрицари, ...према томе и послодавци имају слободу да измисљају степен струцне спреме за радна мјеста по слободној вољи, свакако Правилник о раду 60-70 посто њих и нема, нема ни систематизације радних мјеста, а и тамо гдје постоји, колико вас је добило Правилник да процита прије потписа Уговора? Колико вас је знало висину лицног дохотка? Колико вас је знало да це имати и колико, примања по основу осталих Законом обавезних накнада(топли оброк, регрес, превоз...) Или цак и право на минули рад, рад на празник и недељу? Додатак на ноцни рад? Прековремени?

Name

Дује

19.12.2018 20:22

Усвијити минималац 1000км и ријесен проблем са ковертама

Name

007

19.12.2018 12:48

Ранка,одреците се Ви дела плате,као и посланици те политичке партије,па онда може и најнижа да се повећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

19.12.2018 13:06

Свеједно ви прицате о најнизој плати кад млади гледају како да оду одавде. Људи прицамо о 220 еура. Људи то на западу зараде за два дана у прилике. А цијене у трговини веце него на западу. Нека сте проклети с својих 250 еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

19.12.2018 13:41

Када ће ови кловнови који преговарају схватити да се џабе састају.Тајкуни су послодавци, а не онај пекар из Бањалуке који искаче на свим ТВ програмима.Власт и тајкуни треба да схвате да 450 евра у Њемачкој зараде ако 4 викенда раде у ресторану као додатни посао.Људи схватите да морате цијени рад и радника и платити адекватно.Ако је на Западу сатница 10 евра овде мора бити 10 марака па да задржите народ. Схватите да ако Бундестаг у петак изгласа закон, а велика шанса је да хоће и након тога овде нећете моћи наћи радника да га дукатима плаћате.Сви ви "послодавци" ћете своје фирме затворити јер знајући да могу отићи људи неће радити код вас и из жеље да пропаднете.Доста је било бахаћења газда, њихових жентурача и дјеце и прековремених сати и рада за вријеме празника наравно неплаћених,као и неплаћених доприноса,само 7 дана годишњег одмора, а не колико закон прописује и разних уцјењивања као не трудноћи код жена све то само због мизерних 200 евра и молити Бога да их добијете пред Божић или крсну славу.АУФWИЕДЕРСЕХЕН РС унд Виел Данке фрау Меркел.

Name

Сељацкаполитика

19.12.2018 13:12

Не могу висе да тросим ријеци на сва зла које је ова власт уцинила, Али морам реци, јер сам дубоко разоцаран, да су, по мом мисљењу, највеци издајници из реда такозване опозиције. Не из разлога због којих их онај нилски коњ и лопуза прозива, вец сто су издали своје бираце, Показали су само да су им фотеље битне и да се сустински никада и нису залагали за промјене. Ви, "господо" сте сљам који је унистио посљедњи трацак наде обицног градјанина у боље сутра. Како радили тако вам Бог вратио. А како сте радили видјецете вец на сљедецим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето

19.12.2018 13:57

Не договорили се никада ...и ви це те у Њемацку пеци хљеб Свабама ..неце бити радника ради лијека ...цркните ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кранк

19.12.2018 14:09

А у ФБИХ од Нове године повећање плата а ми се хвалимо да смо бољи и функционалнији дио БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аполитицан лик

19.12.2018 14:27

Ја бих се изненадио да сте несто договорили.Ста млатите празну сламу?Треце дијете цекам,плата никаква,а супруга прима 70% плате посто је на трудницком!Сада ви мени објасните како да једна петоцлана породиxа презиви са 1000 марака примања.Да цекам док ви се ви договорите,магарцине лоповске.Па ми смо принудјени да одемо и да се не окренемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.12.2018 14:27

Цек цек мало. Зар нису и премијер и предсједник овог блентитета јос у току предизборне кампање јавно наредили свим послодавцима у реалном сектору да минимална плата раднику мора бити 500 конвертибилних босанских марака? И да свако ко се буде оглусавао о то наредјење, има да буде казњен цак и затворен зутом траком? Јел то истина или није? Засто новинар који је објавио овај текст није изнио у прилог и овај податак? Онда би се поставило питање: О цему бре ови прицају и кога лазу? Уосталом, ја зелим свим алавим приватницима и "газдама" који се бас тако осјецају, зелим им да изгубе све једног радника и да сами своје прљаве послице затворе и да се пријаве на биро за рад и запосљавање. Ја сам тамо пријављен вец 20 година и нико ме никада није позвао из те институције макар да истоварим камион цигле за 20км. Никада. А насупрот томе, у тој квази-институцији, канцеларија је све висе, и којекаквих зентураца сто несто као типкају по оним рацунарима сто смо им ми градјани купили кроз пореске обавезе и намете дрзави. И ја нисам једини овакав слуцај, познајем масу људи са истим искуством. А неки тамо метузалем има право да сједи у скупстини узима 5000км плату, плус бенифиције и рефунде за троскове какења и пискења у хотелима које смо такодје ми платили, па има право да оде у петак у пензију и аплицира за отремнину од скромних 25000км, па затим има право да у понедељак вец аплицира да се врати у скупстинске клупе и настави поново примати 5000км плате и све остале зајебанције. Е па ј.... вам матер свима који то радите, и свим газдама који уплацују радницима минималац на банку а топли оброк и превоз на руке. И недају радницима 20 дана годисњег одмора вец им дају 7 или 10, које радник опет мора да наради јер мора да ради дупле смјене да покрива годисњи одмор од колеге. Па заправо кад се саберу радни сати након сто сви испуцају годисњи одмор, додје се до рацунице за годину дана колико је тај радник одрадио радних сати, схвати се да радник уопсте није имао годисњи одмор. А те прековремене дневнице им наравно нико није платио. Дабогда се распала и ова Српска република и ова босна и све нек иде додјавола кад је ово накарада и превара од земље. Народ је изваран и преварен, оболио и слудјен и вец деценијама пати због таквог система. Па то је да узмес бензин све то поспес бензином и запалис. Све једну земљу која ово горе описано не санкционисе. Па звала се та земља Србија, Босна, Канада, Сведска, Црна Гора, Хрватска. Ма нек се зове Најрспскија Дрзава Од Свих Дрзава на Свијет, уколико бастини криминал, корупцију, мито, непотизам, странацко запосљавање, и све остале девијације и аномалије, казем јавно - Дабогда изгорила у паклу. И сад за крај - јел би ја требао да идем у некакав тамо рат за такву земљу и такав систем вриједности? Па нема сансе цовјеце ја цу бити први у реду да закуцам ексер у гроб такве земље. Јебес то. Западњаци и Европљани, Руси, Кинези, Американци, Јапанци, зиве зивоте пуним плуцима. Бас као и наси политицари и њихове фамилије. Све им је доступно и све нормално могу да си приусте. Оце ли на љетовање на Тајланд или на Бору Бору, немају финансијска ограницења као ми. А видите нас биједника. Мислим на обицан народ. А видите Мисицке, Тривица, Пере Дјокица, и све те креатуре? О цему ми прицамо? Каквих 500км? Ма доведи тату нек ти црнци за 500км. Проклети да сте и од Бога и од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг

19.12.2018 14:40

све потписујем

Name

Гоги

19.12.2018 15:31

Ма свака ти цаст!

Name

За Бања Лука

19.12.2018 16:20

Свака Вам част на исцрпној анализи и коментарима!!! Ситуација је још и гора, као нарид смо преко сваке мјере потцијењени од ових новокомпоно ваних Србенди, углавном дезертера, профитера и карактерних полтрона.

Name

xyз

19.12.2018 15:57

Данас је усвојен закон у Њемацкој плацаце они раднике златом ал неце нико хтјети радити за насе олосе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

19.12.2018 17:24

Данас је Њемацка Влада усвојила закон који омогуцава странцима олаксање код запослења и сиром врата отвараји за нове раднике.Господо из Синдиката и Уније послодаваца,дзаба се састајете.Одлазе цитаве породице.10 година су плате исте а све поскупљује.Цак и људи са будзета напустају јер је и за њих овде зивот све тези и тези а ви састанците како да радницима у реалном сектору повевате плату са 440 на 500 марака.Па како вас није срамота.Народ одлази јер ту мизерну плату у Њемацкој људи зараде за неколико дана.Знајте да кроз пар година овдје неце бити радника и без јаког реалног сектора нема ни јаког јавног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

19.12.2018 17:53

Ма касно је господо "послодавци", можда је боље да вас назовем феудалци, јер се тако и понашате. Словенија до 2020 најнижа плата 736 еура нето, лако отићи, језик није проблем а није ни далеко а нико заправо ни не ради на минималцу. Тако да ћете запошљавати сами себе или имате ове избјеглице па нек вам раде акони они хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропастРС

19.12.2018 20:52

Рс је вец пропала а кад нам јос младих оде онда нек гласају политицари измедју себе и нек дјецу поставе за своје те подобне јер су навикли да се изивљавају па само на дјеци нек примјене. Сретно свима који одлазе свака цаст овде зивота у РС нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

19.12.2018 23:38

Може ли о највишој.За Жељку.Заслужила је брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинка

20.12.2018 07:39

Јел њима јасно да испод 1000 км не треба ни прицати.И то минималац...дај људи накрали сте се..напили се радницке крви .робови смо вам за кило зита...а тек госпидја која преставља синдикат .ријалити дама...нек се мало укоци извија извуце мајицу ...све за раднике..па је износи...и све то телевизија да сними...и неко вам и за то на рацун уплати...ма поцркали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован ИИИ

20.12.2018 09:00

И питате се зашто народ одлази и треба да иде.Тривићу је мало да буде 500,ооКМ,шта он мисли.Радници су луди треба да мало колективно напусте посао 15-ак дана, па да виде колики им је тад губитак и да ли им се исплати или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

20.12.2018 10:52

За годину дана неце им имати ко радити ни за хиљаду марака јер су ови наси политицари и тајкуни лопови и преваранти! У мојој локалној заједници остало је јос само 350 до 400 људи на бироу рада!

ОДГОВОРИТЕ