БЛ: Ко би рекао - Фортуна прва "скалпирала" Дортмунд!

Фортуна прва срушила Борусију, Менш се радовао поразу имењакиње! Фудбалери Фортуне Диселдорф први су нанели пораз Борусији Дортмунд у немачкој Бундеслиги.  Мало ко је могао очекивати да ће тим из Диселдорфа нанијети први овосезонски пораз Борусији Дортмунд у Бундеслиги. Али, то се десило.  Нокдаун! Фавр се коцкао и прокоцкао три бода, Бајерн има шансу да се врати! Дортмунд доживео први пораз у сезони и то у Диселдорфу, против једне од најслабијих екипа лиге!

Фудбал 18.12.2018 | 23:21
БЛ: Ко би рекао - Фортуна прва "скалпирала" Дортмунд!
Фортуна је у утакмици 16. кола на свомтерену савладала госте из Дортмунда резултатом 2:1 (1:0).

Домаћин је одиграо веома паметно и први може да се похвали да је однео сав плен против првопласираног тима немачког шампионата, који је до сада имао учинак од 12 победа и 3 ремија.

Тријумф Фортуне најавио је Лукебакио у 22. минуту, када је у контри побегао одбрани и искористио сјајно додавање Стогера. 

Коначан резултат поставио је Цимер у раној фази другог полувремена – он је постигао спектакуларан погодак искоса са десне стране, пославши лопту у супротне рашље. 

Једино што су "милионери" успели да учине јесте да ублаже пораз преко Пака Алкасера који је главом наставио голгетерски низ у 81. минуту. 

Борусија је остала на првој позицији са 39 бодова, али јој је имењакиња из Менхенгладбаха пришла на -6 тријумфом над Нирнбергом – 2:0 (0:0). 

Гости су добро одолевали у првих 45 минута, успели да "преживе", али их је почетком наставка начео Торган Азар, а докрајчио Аласан Плеа у финишу сусрета. 

Тријумф у овом колу остварио је и Волфсбург који је са 2:0 испратио Штутгарт, док је дуел Херте и Аугсбурга у Берлину завршен нерешено 2:2. 

Српски репрезентативац Марко Грујић налази се на листи повређених играча и неће га бити до краја јануара.

Паде Борусија тамо где се мало ко надао да ће пасти! И просу трећину залихе које је имала. За сада у односу на имењака из Менхенгладбаха, а од сутра можда и у односу на Бајерн, који против РБ Лајпцига игра за повратак у шампионску трку. Уколико туку Бикове, Баварци ће прићи на минус шест, а онда поново можемо да говоримо о занимљивој и неизвесној бици за салатару у Бундеслиги. У Диселдорфу, пред 55.000 људи: Фортуна - Дортмунд 2:1!

Стари тренерски лисац Фридхелм Функел очигледно је до танчина изанализирао Дортмундов систем којем ове сезоне нико у Немачкој у потпуности није пронашао Ахилову пету. И као резултат добили смо први пораз Милионера у Бундеслиги. Свесни својих могућности момци из Диселдорфа поставили су се у дупли блок; играли практично са четири бека (Цимер и Усами, десни и леви везни практично су в80 одсто времена провели на својој половини, чиме је Функел успео да заузда ту лудачку брзину крилних играча Борусије) и чекали своју шансу из контре, преко брзоногог Додија Лукебакија.  

Управо после такве једне ситуације Фортуна је стигла до предности. Штегер је упутио диван пас, Лукебакио испаљен као из катапулта прошао кроз срце одбране Дортмунда и лако савладао Биркија. 

Лусијан Фавр није превише комбиновао, оставио је клупи Хакимија (играо Шмелцер) и Џејдона Санча од најстандарднијих (Пако Алкасер чешће улази са клупе), али са Мариом гецеом као лажном "деветком" Борусија никако није успевала да пробије тај бункер домаћина. Није су се прославили ни крила, Пулишић и Брун Ларсен, а патио је и вођа Марко Ројс, најважнији играч овог тима. 

Диселдорф је у 38. минуту имао идеалну шансу за 2:0. Опет је севнула контра, Цимер са бока за Усамија, а Јапанац креира највећи промашај сезоне. Са четири метра промашује празну мрежу... 

Показала је у тој акцији Фортуна колико може да буде опасна када гости крену с већим бројем играча напред и то је "кочило" Фавра да нареди тоталну офанзиву. Све док Јан Цимер није у 56. минуту постигао један од најлепших голова ове године у Немачкој. Бомба са скоро 30 метара и Биркијева капитулација - 2:0. 

Тек тада швајцарски стручњак схватио је да мора да размрда своје момке. Послао је на терен Санча и Алкасера, међутим било је касно. После акције младог Енглеза Пишчек је успео да намести гол Паку Алкасеру, но то је било све од Милионера. 

Слаба ће утеха остати шпанском нападачу што је постигао 10. погодак као резервиста и по томе постао рекордер у историји Бундеслиге, када говоримо о једној сезони... 

У сенци утакмице у Диселдорфу остали су окршаји Херта - Аугзбург и Волфзбург - Штутгарт. У Берлину голеада - 2:2 за 45 минута, па затишје. Вукови су у сјајној серији и уписали су нову победу, сада против дављеника Штутгарта. Доста лагано, 2:0. Лабадијин тим тренутно је шести, налази се на месту које води у Лигу Европе, а до пре само неколико месеци кроз бараж су се борили за опстанак у елити...

У Бундеслиги нема више непоражених екипа!

Тек у 16. колу, Борусија из Дортмунда доживјела је први неуспјех, и то на гостовању Фортуни из Диселдорфа, која је до прије само пар кола била чврсто закуцана за дно табеле.

Ипак, тим који је прије мјесец дана изненадио Бајерн у Минхену и ремизирао 3:3, вечерас је пред својим играчима одиграо још један феноменалан меч и на плећа бацио великог фаворита.

ФОРТУНА - БОРУСИЈА ДОРТМУНД 2:1 (1:0)

Очекивано, дуел у Диселдорфу почео је атацима гостију, који су преко Марка Ројса затресли мрежу Фортуне, али је гол поништен, с обзиром да је Кристијан Пулишић засметао голману Михаелу Ренсингу.

А онда, све се окренуло у корист домаћина, који је средином првог полувремена стекао предност.

Доди Лукебакио истрчао је сам пред Романа Буркија и проблема у реализацији није било - 1:0.

У 38. минуту Такаши Усами је имао прилику да запечати судбину ривала, али усамљен, са свега пар метара, није успио да погоди, те је истакао кандидатуру за највећи промашај не само кола, већ и досадашњег дијела сезоне.

Вечерашњи тријумф Фортуне био је први за тим из Диселдорфа у дуелима са Борусијом Дортмунд још од 1997. године.
А пола сата након супер-промашаја, можда и гол сезоне!

Оно што није успио Јапанац, јесте Жан Цимер, маестрално је, након асистенције управо Усамија, погодио искоса супротни угао Буркијевог гола, за помало невјероватних 2:0.

Ако је ико могао да "оживи" Борусију, онда је то први стријелац лиге Пако Алкасер, који је, 12. голом у сезони, 10 минута прије краја успио да преполови заостатак.

Али, жестока офанзива гостију у финишу није уродила плодом. Зналачки се Фортуна одбранила и направила велико изненађење, можда и највеће до сада у овогидишњем првенству.

Сасим заслужено.

Предност Борусије тако се истопила у односу на имењака из Менхенгладбаха, који је раније данас без већих проблема савладао Нирнберг 2:0.

БУНДЕСЛИГА - 16. КОЛО:

Борусија Менхенгладбах - Нирнберг 2:0 (0:0)
/Азар 47, Плеа 86/

Херта - Аугзбург 2:2 (2:2)
/Леки 28, Дуда 31 - Хинтерегер 8, Ку 39/

Волфсбург - Штутгарт 2:0 (2:0)
/Гилавоги 24, Вегхорст 44/

Фортуна - Борусија Дортмунд 2:1 (1:0)
/Лукебакио 22, 56 - Алкасер 81/

У сриједу:

Шалке - Бајер Леверкузен (18.30)
Бајерн Минхен - РБ Лајпциг (20.30)
Вердер - Хофенхајм
Фрајбург - Хановер
Мајнц - Ајнтрахт

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд (+1) 39, Борусија Менхенгладбах (+1) 33, Бајерн Михнен 30, Лајпциг 28, Ајнтрахт 26, Волфсбург (+1) 25, Херта (+1) 24, Хофенхајм 23, Вердер 21, Мајнц 19, Бајер Леверкузен 18, Фрајбург 17, Аугзбург (+1) 15, Шалке 15, Фортуна Диселдорф (+1) 15, Штутгарт (+1) 14, Нирнберг (+1) 11, Хановер 10.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар