СП клубова - СЕНЗАЦИЈА: Испао Ривер, Мамић у финалу!

Ал Аин шокирао Ривер, са пенала до финала Светског клупског купа! Фудбалери АЛ Аина први су финалисти ФИФА Светско клупског купа. У полуфиналу после извођења пенала елиминисали су Ривер Плејт резултатом 5:4 (2:2, 1:2).  Питијева пречка као Мијатова. . .  Ништа од финала Ривера и Реала.  Сензација: Мамић избацио Ривер и чека Реал! Екипа хрватског тренера, Ал Аин, елиминисала шампиона Јужне Америке и ушла у у финале ФИФА Светског првенства за клубове.

Фудбал 18.12.2018 | 20:55
СП клубова - СЕНЗАЦИЈА: Испао Ривер, Мамић у финалу!
Очекивало да се ће освајач Купа Либертадорес, Ривер Плејт, после недавне победе у Мадриду над Боком Јуниорс, лако стићи до финала, али то се није обистинило.

Иако су на полувремену водили са 2:1, Ал Аин се није предавао и после изједначења и продужетака, клуб из Уједињених Арапских Емирата је са пенала дошао до тријумфа.

Њима ће противник у борби за трофеј бити победник сусрета између Кашиме Антлерс и Реал Мадрида, а тај меч се игра у среду, 19. децембра од 17.30 часова. 

Ал Аин је повео у трећем минуту преко Швеђанина Маркуса Берга. Он се одлично снашао у гужви после корнера и тако је Ал Аин повео. 

Ривер Плејт је изједначио у 11. минуту тако што је Рафаел Боре после гужве пред голом Ал Аина био најприсебнији, да би исти играч пет минута касније, после одличне акције тима по десној страни, довео тим из Буенос Ајреса у вођство. 

У другом полувремену, Ал Аин је изједначио у 51. минуту. Стрејац је био Кајо, одличним ударцем са десетак метара матирао је голмана Ривер Плејта. 

Аргентинци су имали велику прилику у 69. минуту да све реше, али једанаестерац који им је досуђен, Гонзало Мартинез није претворио у гол, погодио је пречку. 

После два продужетка од по 15 минута није било победника, па је финалисту одлучила пенал серија. 

Играчи Ал Аина су постигли свих пет голова, а на 5:4, Енцо Перез је шутирао ноншалантно, па је јунак меча, голман Ал Аина Калид Еиса одбранио његов ударац.

Сензација на Светског првенства за клубове у Абу Дабију!

Домаћин такмичења Ал Аин је после боље извођења пенала елиминисао јужноамеричког шампиона Ривер Плејт и пласирао се у финале остваривши највећи успех у историји клуба. Тим који са клупе предводи хрватски стручњак Зоран Мамић није чак ни шампион Азије већ је право на учешће добио као домаћин, али је успео да оправда тај статус. Подсетимо да су на пенале прошли и највећег аутсајдера такмичења, новозелански Велингтон, пошто су претходно стигли од 0:3 до 3:3. Данас им се опет посрећила пенал лутрија... 

Током 120 минута фудбала је било 2:2, а у пенал серији је Ал Аин победио 5:4, пошто је једини ударац са беле тачке промашио искусни Енцо Перез у петој серији. Тачније, голман Ал Аина му је одбранио. И довео свој тим на мегдан бољем из дуела Реал Мадрида и јапанске Кашиме.

Ово је највећи успех у историји арапског фудбала. До сада се само два пута десило да европски и јужноамерички првал не играју у финалу. Интер је у финалу 2010. савладао афрички Мазембе, а Реал пре две године јапанску Кашиму са којом сутра игре полуфинале. Сада ће Ал Аин имати шансу да испише историју…

Разочарење у Риверу је огромно с обзиром да су дошли пуни самопоуздања после победе над Боком у фамозном Суперкласику у финалу Копа Либертадорес. Најављивали су да ће срушити Реал у финалу, а доживели су шамарчину у полуфиналу.

Све је лоше почело по Ривер већ у трећем минуту. После корнера и лоше интервенције одбране Милионера,  Маркус Берг је искористио гужву и из непосредне близине угурао лопту у мрежу.

Ривер је морао да јури резултат од почетка и успео је врло брзо да преокрене. Рафаел Сантос Боре је још једном показао колико је битан играч за Гаљардов тим. Због картона га није било у оном реваншу против Боке у финалу, а вечерас је за пет минута окренуо Ал Аин. У 11. минуту је био прецизан из другог покушаја пошто му је голман први одбранио, а у 16. минуту је искористио сјајну асистенцију “Питија” Мартинеза и окренуо резултат на 2:1.

Деловало је да су ствари дошле на своје место и да ће Ривер рутински сачувати или повећати предност до краја. Мартинез и Сантос Боре су били неухватљиви у првих двадесетак минута, али када су играчи Ал Аина нашли лек за њих, меч је добио другу дмензију. Домаћи тим је играо све боље и боље, почео да ствара шансе и чак затресао мрежу у надокнади првог полувремена. Али ВАР је поништио гол Ел Шахата.   

Међутим, ни то није сломило домаћи тим. У 51. минуту су стигли до засзлуженог изједначења. Бразилац Кајоје лагано прошао кроз одбрану Ривера и преварио Арманија за изједначење.

Имао је Ривер фантастичну прилику за ново вођство у 69. минуту, али је Гонзало Мартинез у последњем мечу у дресу Милионера промашио пенал. Погодио је пречку… Слично као Пеђа Мијатовић пре 20 година за репрезентацију Југославије. Слично ће га и памтити.

Нервоза се увукла у редове Аргентинаца и Ал Аин је у наставку имао боље шансе. Голман Армани је сјајном одбраном спасао Ривер у продужецима. Али на пенал рулету није успео. У прве четири пенал серије су сви играчи били прецизни. Потом и Ал Аин у петој. Армани је три последња пенала Ал Аина имао на руци, али није успео да их скине. А онда је видно нервозног Енца Переза прочитао домаћи голман и донео незапамћено славље домаћим навијачима.

Резултат ком се мало ко надао!

Ал Аин, шампион Уједињених Арапских Емирата, избацио је у полуфиналу Светског првенства за клубове фаворита из Буенос Ајреса и ушао у историјско финале, заказано за суботу, 22. децембар.

Ривер - Ал Аин 2:3* (2:2)

Екипа Зорана Мамића, бившег тренера Динама и рођеног брата Здравка Мамића, елиминисала је шампиона Јужне Америке и прекинула његову бајку, започету у Мадриду, победом против Боке у већ чувеном реваншу финала Копа Либертадорес.

Представник Емирата у првој рунди овог турнира победио је такође на пенале и Тим Велингтон са Новог Зеланда, првака Лиге шампиона Океаније. Потом, у четвртфиналу је био бољи од Есперанса из Туниса, освајача афричке Лиге шампиона. И то убедљивих 3:0.

Међутим, ти резултати Мамићевог тима очигледно нису били довољна опомена Јужноамериканцима.

Ал Аин ће играти у финалу против победника дуела Кашима Антлерс - Реал Мадрид. Та утакмица заказана је за среду у Абу Дабију, где ће у суботу бити одлучивано и о светском шампиону.

Искусни шведски нападач Маркус Берг донео је Ал Аину предност у трећем минуту, Рафаел Сантос Боре преокренуо је резултат својим погоцима у 11. и 16. минуту, а 2:2 је потом поставио Бразилац Кајо.

Меч је потом отишао у продужетке, па пенале, а у њима је голман домаћина Халид Еиса постао херој, јер је одбранио ударац Енца Переза у петој, последњој серији!

Погледајте како је изгледало узбудљиво полуфинале.



ФИФА Светски клупски куп

Меч за 5. место

уторак

Есперанс - Гвадалахара 6:5 пен. (1:1, 1:1)
Белали 38 - Сандовал 5

Полуфинале

уторак

Ривер Плејт - Ал Аин 5:6 пен. (2:2, 2:1)
Боре 11,16 - Берг 3, Кајо 51

среда

17.30 Кашима Антлерс - Реал Мадрид

Финале

субота, 17.30

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар