Исповест: Како је прецртан Милош Красић...?

Партизан ми нудио пет пута више пара, звала и Звезда. . . Могу још! Велика исповест некада најбољег фудбалера Србије. . .

Фудбал 21.12.2018 | 00:00
Исповест: Како је прецртан Милош Красић...?
Пре мање од 10 година је био најбољи фудбалер Србије. Жарио је и палио у дресу ЦСКА у Лиги шампиона. Желели су га бројни велики европски кјлубови, са Србијом је блистао у квалификацијама за Мундијал под палицом Радомира Антића. Био је миљеник навијача.

Непуну деценију касније је без клуба. Отеран из Лехије из Гдањска. Таман када је у Пољско оживео каријеру после суноврата у Јувентусу и Фенербахчеу, опет је на маргинама. Таман када је почео да опет ужива у фудбалу, тренер Лехије га је летос као гумицом избрисао из орвог тима. Неколико месеци је провео у резервама, а онда пре неколико недеља ракиснуо уговор који је трајао до следећег лета.

У великом интервјуу за пољски Спорт, Красић је до детаља описао своју каријеру у тамошњем фудбалу.

Када си сазнао да си прецртан у Лехији?

„На разговору после последњег тренинга уочи меча са Сандецјом на крају прошле сезоне. Тренер Пјотр Стоковјец је дошао и рекао да ме више не види у тиму. Рекао ми је да идем код председника кући и да разговарамо о раскиду уговора јер њему нисам више потребан. Не знам само како је у јуну могао да зна како ћу ја тренирати у августу и септембру... Познавали смо се тек неколико недеља. Али осетио сам да се нешто спрема. Све мање сам играо, добијао сам минутажу на кашичицу. Али мислио сам да ће се све средити на припремама када будем тренирао како тренер жели“, почиње причу Красић.

Ниси отишао на припреме иако је Стоковјец повео 31 фудбалера на њих.

„Жао ми је због тога. Шта је он уопште могао да зна о мени? На основу чега је закључио да нећу тренирати напорно и да се нећу изборити за место у тиму? Да ми је дао две недеље и потом на основу тренинга, донео такве закључке, не бих имао проблем са тим. Има право на то, тренер је и његово је да доноси одлуке. Али морао је да ме поштује. Две недеље после тог разговора, председник Адам Манђиара ме је назвао и рекао да треба да се прикључим екипи. Одбио сам. Нисам видео поенту у томе да се гурам на силу. Знам да је председник желео све најбоље. Али пошто је тренер рекао да му нисам потребан, ја сам то тако и схватио. Чак ни председник то није могао да промени. Само не разумем зашто Стоковјец није показао минимум поштовања за мене и моју каријеру. Две године сам био један од кључних играча, играо добар фудбал и заслужио сам другачији третман“.

Какав?

„Само да ми пружи шансу. То је једино што сам тражио“.

Ти ниси није једини којег је закачила „метла“ новог тренера. Неколицина искуснијих играча са јаким уговорима је избрисана из првог тима. Марко Паишао је отишао, Војтковјак и Пешко су пребачени у Б тим...

„Нису у питању године, него карактер. Стоковјец не воли играче са карактером. Оне који могу да му одговоре и који мисле својом главом. Плаши се таквих. Он није личност која може да ради са јаким карактерима. Зато је одлучио да их се реши, пошаље их у резерве или да не продужи уговоре са њима. Тако је урадио и са Ваврижњаком. До последње утакмице је био кључни играч Лехијине одбране, а онда је одједном прецртан. Разумем да сваки тренер има своју филозофију и да мисли да је увек у праву, а да играчи нису. Има право на то. Али елиминација свих искусних играча би на дуже стазе могла да покаже као велика грешка“.

Зашто? Лехија је лидер на табели, има три бода предности у односу на Легију.

„Веома сам срећан због тога јер ми је Лехија у срцу. Играо сам у Москви, Торину, Истанбулу, али Гдањск волим посебно. Навијам за Лехију, држаћу јој палчеве, али стекао сам неко искуство и видео неке ствари у каријери. Стоковјец је млад и талентован тренер који зна како да ради са младим играчима. Али са старијима се не слаже. Нити покушава. А можда ће доћи тренутак у сезони када ће му искуство бити неопходно“.

Зашто ниси пристао да раскинеш уговор, упркос томе што си прецртан из првог тима?

„Нико ми није ни предложио. Напротив. Манђиара ми је одмах рекао: ’Имаш уговор, поштујем оно што си урадио за клуб и можеш да останеш до краја уговора. Платићу ти оно што сам обећао и можеш да будеш миран’. Али, није у питању новац...  Када сам дошао у Лехију одрекао сам се велике плате у Фенеру која је износила 2.300.000 евра нето по сезони. Већ сам се обезбедио. Али породици се свиђа живот у Гдањску и Сопоту, деца су кренула у школу, па сам се надао да ћемо остати овде“.

Зашто сте раскинули уговор тек 1. децембра?

„Имам добар однос са председником и договорили смо се да ће новац који би ми припао наредних месеци, бити кориснији Лехији. Можда ће брже исплаћивати плате или купити неко појачање захваљујући том новцу? Договорили смо се да нема смисла да се и даље овако вучемо. Али могао сам да останем да сам хтео. Да узмем тај новац и да играм тек тако фудбал у резервама“.

Али то би био фудбал у четвртој лиги...

„Ја сам професионалац и никад се не жалим. У резервном тиму сам упознао талентоване момке којима сам показао многе ствари са лоптом. Видео сам да су пратили како се понашам на терену и ван њега. Пешко и Војтковјак су такође узори за њих. Прво су нам тражили аутограме, а после смо постали другари у свлачионици. Пешко је највећа звезда од нас. Пре и после сваког меча су људи трчали до њега да узму аутограм и да сликају. Понеко би питао мене или Војтковјака, али сви су јурили Пешка. Људи на интернету му се смеју и ругају, али га уживо воле и поштују. Видео сам својим очима. Слично је било и са судијама и противничким играчима. Нису нас ударали по зглобовима. Борили смо се равноправно, али фер и осетили смо поштовање. Знају да смо били репрезентативци и цене нас због тога“.

Да ли си се надао да ће Стоковјец променити мишљење и вратити те у први тим?

„Не. Видели смо се касније, причали минут, руковали се и то је било то“.

Како си дошао у Пољску?

„Када ми је менаџер рекао да ме тражи Лехија, нисам ни знао за клуб. Чуо сам за Легију и Лех против којих сам играо у Европи. Имао сам доста понуда тада, али сам се одлучио за Пољску. Показали су ми Сопот и само сам остао! Заљубио сам се. Досадило ми је да се борим са Фенербахчеом где сам прво играо добро, а онда сам склоњен после повреде. На крају смо се препирали и око новца. Зато сам желео да ставим тачку на тај случај и да одем у клуб где ћу играти за нешто више од средине табеле. Остало је било још неколико дана до краја прелазног рока и мој менаџер је позвао Манђиару са којим је имао сјајан однос. Дошао сам у Гдањск, договорили смо се и остао сам“.

Тренер Пјотр Новак ти је подарио нови фудбалски живот када те је померио у средину.  

„Са Томасом ван Хесеном није било лако. Рекао ми је да се не трудим у одбрани и да не трчим довољно. После три месеца са њим сам желео да раскинем уговор. Нисам видео поенту даље сарадње. Да убрзо није дошао Новак, не бих се много задржао у Гдањску. Захваљујући њему сам одиграо најбољу сезону у Пољској. Новак је био потпуно различит човек од Ван Хесена. И сјајан тренер“.

Ипак, нисте освојили трофеје...

„Недостајала нам је концентрација у кључним моментима. Да смо победили Корону, да Пешко није добио црвени против Легије... Могли смо да освојимо титулу. Али, остали смо без гаса...“

Да ли је истина да си после те сезоне могао да пређеш у Легију?

„То ми је рекао и њихов тренер Черчесов. Убеђивао ме је да ме жели у Легији, али није био сигуран до када ће остати тамо. Имао је понуде репрезентације Русије и Ред Бул Салцбурга. Могао сам да одем и на исток. Људи из Мордовије и Ростова су ме звали. У августу ме звао МТК из Будимпеште. Али сам одбио.

Сада си се вратио у Србију. Да ли ћеш после 15 година заиграти у домаћем првенству?

„Не знам још... Када сам ишао у Лехију, Партизан ми је нудио пет пута више пара. Звали су ме и челници Црвене звезде. Али, желео сам да играм у иностранству, нисам хтео да се враћам у Србију. И даље ми се не враћа тамо. Можда ускоро и завршим каријеру“.

Да ли си желео да је завршиш у Лехији?

„Размишљао сам. Можда останем још овде. Волео бих да играм у Екстракласи. Још има снаге за годину или две. Ако неки клуб позове, разговараћемо. Недавно сам чуо да је Краковија заинтересована.... Тренирам индивидуално, немам проблеме са килажом и желим још да се доказујем“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар