Е, тако то раде Енглези...!

Четири године забране за бацање коре од банане! Навијач Тотенхема који је бацио кору од банане на дербију са Арсеналом неће моћи да уђе ни на један стадион четири године, а платиће и новчану казну.  Гађао играча бананом, па се клео у децу да није расиста! Пантели, који ће имати 61 годину када му истекне казна уласка на стадионе, рекао је да је кору од банане нашао бачену под ногама и да није знао како његов поступак може бити схваћен. Проглашен је кривим.

Фудбал 19.12.2018 | 11:15
Е, тако то раде Енглези...!
То је одлука судских органа у Лондону, који су сматрали да је Авероф Пантели (57) направио расистички гест.

"Бацање коре од банане био је смишљен потез пошто је гол постигао тамнопути фудбалер. Према свим доказима закључили смо да је у свему био присутан расистички елемент", изјавио је судија Мервин Мандел. 

Пантели, који је возач комбија у једној лондонској фирми, мораће да плати 500 фунти плус још 235 фунти због расистичког геста и судских трошкова. 

Он се бранио изјавом да се све случајно догодило. 

"Није то био расистички потез, једноставно, тако се догодило", рекао је Пантели. 

Његов адвокат, Леила Расул, изјавила је да је он био примеран и да за 50 година, колико иде на мечеве Тотенхема, никада није начинио ниједн преступ, самим тим ни било какав у смислу показивања расизма, али суд је пресудио другачије.

Авероф Пантели (57) признао је данас судији у великом холу Хајбери корнер магистрата у Лондону, да је он навијач Тотенхема који је 2. децембра на "Емирејтсу" бацио кору банане према фудбалеру Арсенала, Пјер-Емерику Обамејангу.

Пантели је, потом, кажњен забраном уласка на фудбалске утакмице током наредне четири године и новчано, 500 фунти.

Он је пред судом рекао да је "реаговао у запаљивом тренутку", али да "није бацио кору банане према тамнопутом играчу из Габона са намерама везаним за расизам".

Судија Мервин Мандел, међутим, у образложењу пресуде рекао је:

"Закључујемо да је кора банане бачена искључиво из разлога што је гол прослављао тамнопути играч. Одређене околности показују да је поступак имао елементе расизма".

Обамејанг је један од шест погодака у голеади завршеној резултатом 4:2 за његов тим прославио непосредно испод дела трибина на ком су били фанови Арсеналовог највећег ривала, Тотенхема. Кора од банане која је долетела, пала је непосредно испред гол-аут линије и изазвала револт домаћих навијача.

"Никако не могу бити расиста. Ја сам, заправо, Грк са Кипра. Ја 100 одсто нисам расиста. Кунем се животима моје деце, а нисам особа која ради те ствари. Извињавам се ако сам увредио било кога у оба клуба, нарочито Тотенхему. Урадио сам сулуду ствар, али није ми намера била да некога увредим", говорио је Пантели.

Пантели је отац троје деце из Норича, који је са пријатељима допутовао у престоницу на "Дерби северног Лондона" допутовао, а кући се вратио са забраном уласка на стадионе у Уједињеном Краљеству због које ће фудбал ће следећи пут са трибина гледати почетком 2023.

Тада ће имати 61.

Он је један од неколико навијача Тотенхема са актуелном забраном уласка на енглеске стадионе, који због тога неће моћи да уђу на отварање новог "Вајт харт лејн", који би требало ускоро да буде завршен и "пуштен у рад".

Одбрану је почео речима да је кору од банане нашао бачену, под ногама и да није могао да претпостави какво значење би могао да има његов поступак.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар