Косово: Шта пише у споразуму?

Нацрт приједлога свеобухватног споразума са Београдом, који је косовски премијер Рамуш Харадинај већ представио амбасадорима Квинте у Приштини, предвиђа до детаља све услове на које би Србија требало да пристане, а да Косово, заузврат, постане међународно призната држава

Регион 17.12.2018 | 21:16
Косово: Шта пише у споразуму?
У документу који Харадинај промовише, а у који је Тањуг имао увид, тражи се од Србије да призна Косово као независну државу, да омогући њено чланство у свим међународним организацијама, да исплати ратну штету из сукоба на КиМ и да сјевер покрајине буде потпуно интегрисан... а да гаранти за његово спровођење буду: САД, Велика Британије, Њемачка, Француска, Италија и ЕУ.

У документу у коме је прецизирано функционисање косовске државе у свим областима, а на шта би Србија требало да стави свој потпис, помиње се и Заједница српских општина која би требало да има статус удружења грађана.

Од Србије се очекује да пристане на одредбу која предвиђа да надлежни суд на Косову може забранити било коју функцију или активност удружења ЗСО уколико повриједи уставни поредак, крши људска права и слободе или подстиче расну, националну, етничку или вјерску мржњу.   

У том документу Харадинај тражи ратну одштету од Србије и материјално обештећење жртава рата.

Поред тога, од Србије се тражи и одштета за пензије, динарску и девизну штедњу у време СФРЈ, одштету за социјална давања, дјечије додатке, пренос електричне енергије. . .

Нацт "Свеобухватног споразума између Републике Косова и Републике Србије" предвиђа и да се све регулише по принципима сукцесије, као што је то био случај са бившим југословенскимн републикама, иако Косово и Метохија никада нису били република у саставу СФРЈ, већ аутономна покрајина.

У Преамбули се, тако, прецизира да се споразум закључује "препознајући да су Споразум о сукцесији (2001) закључиле државе наследнице бивше СФРЈ, који пружа оквир за помоћ у рјешавању одређених аналогних питања за обје стране".

Такође, по питању граница, у "споразуму" стоји да се закључује "признајући да је принцип међународног права да су новоформиране суверене државе и да треба да имају исте границе као претходно зависно подручје, прије независности".

Харадинај се у споразуму позива, а Србија с тим треба да се сагласи, "савјетодавно мишљење Међународног суда правде да је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом".

"Стране се слажу да ће гаранти за спровођење овог споразума бити

САД, Велика Британије, Њемачка, Француска, Италија и ЕУ", закључује се у том "документу".

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Загор

17.12.2018 20:21

Море бити бидне.,а и немора

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.12.2018 20:33

сањај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

17.12.2018 20:39

Понизење . Јер је Србија реално најслабија у својој историји а све због курвања свих политицара без изузетка . Овај њима побацаји они њему подрску , он се куне у заставу на крају знацку накаци на ревер ... Тако тамо Вуциц БДП, БДП а овамо срце исцупасе . Видјели су сви да не стојимо иза својих ријеци па нас ј... и Руси и Амери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Артур

18.12.2018 00:08

Србија је давно поражена од свих, јер Вучић је милосевицев играч и гори он би да буде и младожења и млада и да га даје и да га прима па незна ста му боље прија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.12.2018 06:40

Од онога што рече Вучић да ће жестоко бранити Србе на Косову не би ништа. Само мљацкање и лизање сопственог лица и ништа више. Море повуци се и не лажи народ на Косову јер је већ сто пута слаган од својих наводних бранилаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук Јеремић

18.12.2018 08:40

Иди па питај Вука ко је изгубио Косово. Вучић није ништа изгубио И бори се, да се добије барем нешто. Шта данас има Србија оф Косова? Тај ултиматум оф стране шипаца је гори не го онај из 1914.

Name

Радован ИИИ

18.12.2018 06:44

Србија треба сада да у свој УСТАВ угради, да никада и нико не може извршити признање Косова и да је то вјечна територија РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

18.12.2018 07:43

Ма угради ти ста хоцес сипци имају дрзаву пати пјевај борбене.