Израел преиспитује споразум?

- Израелски лист "Џерузалем пост" пише данас да растућа забринутост да би бродови америчке морнарице могли да се повуку из луке Хајфа, након што Кина преузме контролу над њом на основу споразума из Шангаја, могла да доведе до преиспитивања тог споразума.

Свијет 17.12.2018 | 20:22
Израел преиспитује споразум?
Тај споразум је 2015. године потписало израелско министарство саобраћаја са компанијом Шангај Интернешенал Порт Груп (СИПГ), у којој Кина има већински удио.

Највећи израелски лучки град Хајфа, редовно је домаћин заједничких вјежби америчке и израелске морнарице, а амерички бродови га често посјећују, међутим, откако је потписан споразум у Шангају, порасла је забринутост у области обавјештајних и безбједносних питања која је само подстакла међуагенцијска преиспитивања, наводи израелски лист.

Овим споразумом компанији СИПГ гарантована је контрола над луком у периоду од 25 година.

Кинеска компанија је у тај пројекат уложила две милијарде долара и, према наводима државних медија, планира да тај лучки терминал у заливу претвори у највећу луку у Изараелу.

Званичници Шесте америчке флоте истичу да партнерство њихове морнарице са Израелом одстаје "чврсто".

"За сада, нема измјена наших операција у Израелу. Не могу да спекулишем о томе шта би могло, а шта не да се догоди 2021. године", казао је командант Кајл Рејнс за "Џерузалем пост" упитан да ли би очекивано присуство Кине могло да утиче на операције флоте у Средоземном мору.

Тај израелски лист пише, међутим, позивајући се на три неименована извора упозната са случајем, пише су амерички безбједносни званичници заобилазно изразили забринутост израелским колегама, те да је израелска влада, због тога, покренула "преиспитивање споразума на високом нивоу", нарочито међу члановима кабинета за унутрашњу безбједност.

Према ријечима једног од тих извора, неколико чланова кабинета изразило је забринутост да израелски кабинет за националну безбједност није правилно испитао осјетљива инфраструктурна питања прије одобравања тог споразума.

"Не желите да одлука која је наводно донита из економских разлога, утиче на однос Израела са америчком морнарицом", казао је тај извор.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар