Русија помагала Доналду Трампу

Русија је користила све најважније платформе друштвених мрежа како би на гласаче утицала дезинформацијама, у покушају да Доналд Трамп буде изабран за предсједника САД-а.

Свијет 17.12.2018 | 20:14
Русија помагала Доналду Трампу
То пише у новом извјештају који је припремљен за Сенат САД, у који је увид имао дневник Wасхингтон пост, преноси данас Глас Америке.

У поменутом извјештају се наводи да су Руси, који су радили за групу звану Агенција за истраживање интернета (ИРА), започели са експериментима на друштвеним мрежама, како би прво утицали на локалне изборе 2009. а да су проширили своје операције на изборе у САД 2013. користеци Тwиттер, а затим и друге популарне друштвене мреже YоуТубе, Фацебоок и Инстаграм.

За предсједничку кампању 2016, у извјештају се наводи да су Руси покушали да изазову конзервативне гласаче да подрже Трампа, наглашавајуци теме попут права на оружје и имиграције, наводи се у тексту Гласа Америке.

У исто вријеме, руски оперативци слали су афроамеричким гласачима али и другим групама попут либерала, жена, муслимана, Латиноамериканаца и ветерана, поруке и друге информације са циљем да их збуне у вези са изборним процесом, укључујуци и погрешне информације о томе како да гласају.

"Оно што је сигурно јесте да су све те поруке јасно имале за циљ да иду у корист Републиканској партији и посебно Доналду Трампу", наводи се у извјештају који преноси Wасхингтон пост.

У извјештају се такође каже да се друштвене мреже преображавају из нечега што је алат за "дијељење колективне критике и координацију грађанског ангажовања", у пријетњу демократији која долази од "лукавих политичких саветника" и "политичара, у демократијама и диктатурама подједнако".

"Wасхингтон пост" пише да Фацебоок и Гоогле нису имали коментаре поводом овог извјештаја, али је Тwиттер саопштио да је спровео "значајне кораке послије избора 2016, како би ојачао своју дигиталну одбрану", преноси Глас Америке.

Сједињене Државе су подигле кривичне оптужнице против руске Агенције за истраживање интернета због мијешања у кампању 2016.

Специјални тужилац Роберт Малер истражује да ли је Трампова кампања сарађивала са Русима у вези са мијешањем у изборе 2016.

Доналд Трамп негира било какву сарадњу и назива Малерову истрагу "ловом на вјештице", каже се на крају текста.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Компујтер

17.12.2018 20:17

Американци су бруталном војном силом у многим дрзавама доводили војне хунте на власт а сада им смета сто су неки паметни људи сјели на компијутере и у слободно вријеме помало куцкали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2018 21:34

А шта би требало да раде, да сједе о гледају како им Руси бирају предсједника?

Name

Ре Ре

17.12.2018 22:13

'Беш такву велесилу кад им Предсједника изабере друга велесила. Трамп ти дође нешто као Комшић. Ахахахаха

Name

Ре ре

17.12.2018 22:49

Па и Амери имају компјутере, што нису опалили контру. Нису зато што су дебили. Они би цијелом свијету солили ручак а њихов нико да не дира. Е па господо, курко кеконен.

Name

МиГ-21

18.12.2018 09:00

Каква беспримерена колицина опстих фраза без факата и ко би нормалан поверовао у то????

ОДГОВОРИТЕ