Тавамба послије овација у Пиониру...

Једног дана опет у дресу Партизана! Направиће црно-бели добар тим! “Нећете веровати какав се фудбал игра у Саудијској Арабији”, каже снажни Камерунац и открива како се снашао на Блиском истоку.

Фудбал 18.12.2018 | 14:15
Тавамба послије овација у Пиониру...
Овације у Пиониру. Не (само) кошаркашима Партизана. Иако су их заслужили после треће узастопне победе, наклоном публике до пода награђен је један фудбалер. Странац. Колико је срастао Гробарима за срце могао је Ленадре Тавамба да се увери у суботу вече, кад се, неочекивано, појавио у београдском храму кошарке и изазао одушељење гледалаца.

Велико изненађење, приде, јер је само 24 сата раније био стрелац хет-трика на другом крају света, у Саудијској Арабији. Дилему је сам развејао.

„Остале су ми неке ствари у Београду, па сам дошао да их покупим, пошто нисам успео у оној гужви летос, приликом договарања трансфера. Одмах се враћам на Блиски исток, јер у петак имам нову утакмицу“, предочио је Камерунац у разговору за МОЗЗАРТ Спорт после меча кошаршака црно-белих са ФМП-ом. „Шта друго да радим у Београду осим да гледам мој Партизан. Драго ми је што ме публика није заборавила, стварно ми је заиграло срце кад сам чуо како ми певају. То је показатељ да сам овде урадио нешто по чему ме памте. Верујте ми, конекција је обострана, колико они воле мене, толико и ја њих“.

На стадион није свраћао. Није ни могао, јер у дану кад су изабраници Зорана Мирковића играли у снежним условома против Мачве Тавамба је још једном заблистао у дресу Ал Тавона. Хет-трик против Ал ФејхеСлавољуба Муслина за вишеструку радост: ем је проглашен играчем утакмице, ем се његов тим четвртом узастопном победом пробио на треће место тамошњег првенства, ем је снажни нападач задржао позицију на врх листе стрелаца, делећи је са Бефетимбијем Гомисом (обојица по 11 голова).

„Нисам очекивао да ћу бити оволико добар. Наравно, свестан сам шта могу, давао сам голове у свим претходним екипама, међутим, кад мењате средину увек се питате како ће то да испадне. Кренуло је фантастично. Из више разлога. Како због моје огромне жеље да се докажем у новом свету, тако и због обећања челника клуба да ћу бити награђен великим финансијским бонусом уколико постанем први стрелац лиге. Спојио сам лепо и корисно. Уживам у игри, дајем голове што је битно за моју позицију, увесељавам навијаче, а ако овако наставим зарадићу више новца од планираног. Сви задовољни“.

Наравно, новчане привилегије су једно, али фудбал се игра из других разлога. Тавамба их је апсолутно свестан.

„Тренутно смо трећи на табели, што је велики напредак за тим који је минулу сезону завршио на 14. позицији. Место на коме се налазимо води у квалификације за Лигу шампиона Азије. Форма нам је таква да имамо чему да се надамо, међутим, ако ћемо реално, има бољих тимова од наших, па ће трка бити узбудљива. Ако се укаже шанса да се пласирамо у поменуто такмичење – тим боље, јер Ал Тавон никад није био део тог система. Пре две сезоне, баш са Партизаном, доказао сам да је и немогуће могуће, постали смо прваци Србије кад је мало ко у то веровао, верујем да сличан подвиг могу да направим и на новој дестинацији“.

А какав се фудбал игра у Саудијској Арабији? Осим голова преко друштвених мрежа није баш да имамо прави увид?

„Нећете веровати, далеко квалитетнији него што можете да замислите. Негде сам прочитао како је првенство Саудијске Арабије рангирано као шесто по јачини у свету. И мене је изненадио тај податак, међутим, кад видим доста Бразилаца, те познатних имена као што су Ахмед Муса, Бефетимби Гомис или Нордин Амрабат, постаје ми јасно да је овде не само новац, него и квалитет. Игра се нападачки, отворено, свак' хоће да постигне гол, јер ако су мени обећали бонусе, можете мислити какве привилегије имају познатији играчи. Зато све „пуца“ на терену. Игра се мушки, улази се „у месо“, а хвала Богу, ја могу да се прилагодим таквом фудбалу“, смешка се Тавамба и открива податак да сваки клуб има право да региструје осморицу странаца, а да седморица могу да их буду истовремено на терену.

Свиђа му се и организација.

„Људи робују предрасудама. Спремни су да кажу „ма, какав фудбал у Саудијској Арабији“, а не знају да се доделују награде за играча утакмице, на месечном нивоу бирају се најбољи фудбалер и тренер, што се додатно плаћа, све је медијски врхунски покривено. Мислим да бисте и ви у Србији могли о томе да размислите, јер бисте тако подигли квалитет такмичења и привукли познатије играче. Ако је неко добро мотивисан, верујте ми, игра боље него у обичним условима“.

Мада му уговор важи до јуна 2020, не искључује могућност да се већ наредног лета врати у Европу. Можда баш у Партизан?

“Наравно! И то не говорим из куртоазије према бившем клубу, већ из стварне жеље да једног дана опет заиграм за црно-беле. Однос на релацији Партизан-навијачи-Тавамба је посебан, искрен, пун поштовања и љубави. Разуме се, не питам се само ја, међутим, ако људи из клуба процене да бих опет могао да будем од користи – зна се. Поготово што ме Гробари памте по добром”.

Актуелном саставу баш би “легао” један Леандре Тавамба, ако се има у виду да се током јесени често мучио да створио шансу, камоли да је реализује?

“Видим да смо трећи на табели, што није добро, али може ова екипа да се побољша. Иде прелазни рок, после тога припреме, уверен сам да ће Партизан направити екипу способну да се бори за трофеје, биће ту квалитета. За почетак да одбрани куп и да удари темељ наредној европској сезони, јер од тога се живи”, закључио је доброћудни див из Јанунде.

НИЈЕ ЛАКО ПРОТИВ МУСЛИНА

Минулог петка Тавамба је практично сам победио Ал Фајху, чији је тренер Славољуб Муслин.

“Разговарали смо после утакмице, пријају лепе речи таквог фудбалског џентлмена. Присетили смо се његовог периода на клупи Бордоа, како је лансирао Зидана на фудбалску мапу, проћаскали о стању у српском фудбалу, а мени је посебно драго што сам дао три гола баш његовом тиму, пошто се сећамо како је одвео вашу репрезентацију на Мундијал, важи за врсног тактичара, екипе су му организоване, није их лако пробитy, а ето ја сам успео да нађем кључ”, задовољан је Тавамба, који на подсећање да је први гол дао петом узвраћа “постизао сам и лепше током каријере”.

О ПЕШИЋУ И АЛ ИТИХАДУ…

Партизанови навијачи на друштвним мрежама ликују над податком да је Тавамба постигао 11 голова у Саудијској Арабији, а да је Александар Пешић само једном био стрелац у Ал Итихаду, иако је лане у дресу Црвене звезде био Златна копачка Суперлиге.

“Знам, знам, читао сам њихова запажања, али… Не осуђујте Пешића. Тешко је играти у клубу какав је Ал Итихад, где је притисак много већи него у мојој средини. Опет, не могу да кажем да ми не прија, јер ко је једном имао додир са Партизаном у обавези је да се потврђује на сваком делу света и, ако је могуће, игра мини вечити дерби, у овом случају ја са Пешићем. Само, добар је то голгетер, кренуће и њега”, господски ће Леандре Тавамба.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар