Типсаревић се враћа на Аустралијен опену!

Српски тенисер Јанко Типсаревић опоравио се од повреде ноге и најавио наступ на првом Гренд слему у сезони Аустралијан опену.

Тенис 18.12.2018 | 21:25
Типсаревић се враћа на Аустралијен опену!
Није крај! На месту где је пре 18 година постао јуниорски шампион Аустралијан опена, наш легендарни тенисер заиграће поново после 16 месеци без изласка на терен.

Некада осми тенисер света чак 16 месеци био је ван терена због повреде тетиве, још од пораза од Аргентинца Дијега Шварцмана (6:2, 6:4, 7:5) у другом колу УС Опена 2017, али сада је спреман за велики повратак.

"Осећам се много боље, могу да се такмичим на Аустралијан опену", објавио је Типсаревић путем Инстаграма. 

Типсаревић ће у Мелбурну, где се турнир одржава од 14. до 27. јануара наредне године, наступити захваљујући "заштићеном ренкингу".

На месту где је пре пуних 18 година постао грен слем шампион у јуниорској конкуренцији, наш легендарни спортиста Јанко Типсаревић вратиће се игри коју највише воли – тенису.

Типсаревић (34), који није одиграо ниједан меч током претходних 16 месеци, најавио је повратак на терен на Аустралијан опену, који почиње 14. јануара и то по новим правилима - са 16 носилаца у синглу и супер тај-брејком до десет добијених поена у случају резултата 6:6 у петом сету.

"Играћу на Аустралијан опену", објавио је Типсаревић на Инстаграм профилу, уз сада већ препознатљив таг #кеепдиггинг (у преводу: настави да копаш). 

Београђанин је у каријери освојио четири АТП титуле, 2012. био је 8. тенисер света, а две године пре тога неизоставни део Дејвис куп репрезентације Србије која је освојила "салатару".

Он у овом тренутку нема пласман на АТП листи, али као тешко повређени играч који се дуго опорављао од повреде има право на "заштићени рекинг", односно почетак сезоне са позиције са које је морао да се повуче.

То је било у септембру 2017, после пораза од Дијега Шварцмана (2:6, 4:6, 5:7) у 2. колу УС опена, једног од свега неколико турнира које је одиграо те сезоне. 

Покушаји нашег великана да се врати на АТП тур трају много дуже, практично од октобра 2013. када се испоставило да је узрок хроничних болова у стопалу заправо тумор на тетиви која спаја пету и прсте и која је код тенисера посебно оптерећена константним издизањем приликом сервиса, а потом и приликом доскока.

Морао је на операцију, а потом још једну, јер прва није дала жељене резултате, па му је на крају одстрањено 80 одсто плантарне фасције, тетиве са којом је проблеме у првој НБА сезони у каријери имао и Милош Теодосић.

Типсаревић 2014. није одиграо ниједан меч, 2015. остварио је само три победе у десет наступа, 2016. наговестио да су проблеми прошлост и веза наступе на неколико респектабилних турнира, али су се у међувремену појавиле нове повреде и препреке изазване дугом паузом у комбинацији са великим напорма које захтева професионално бављење тенисом.

Са скором 8-11 ушао је у 2017. годину, поред 19 мечева на АТП турнирима паралелно је покушавао и на челенџер нивоу, али је после елиминације у Њујорку морао на нову дугу паузу током које се посветио породици, супрузи Биљани и кћеркици Емилији, здравом животу и подизању тениске академије у Београду.

После свега, можемо да кажемо само: Јанко, добро дошао назад!

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар