Како је Далас отео Новицког од Киндера и...?

. . . какве везе са тим су имали Стојаковић и Паспаљ?! Мало је недостајало да у лето 1998. године шампион Европе доведе велико појачање!

Кошарка 18.12.2018 | 22:45
Како је Далас отео Новицког од Киндера и...?
Некадашњи власник једног од најтрофејнијих италијанских кошаркашких клубова Виртуса из Болоње, Алфредо Кацола открио је како су црно-бели пре две деценије остали без Дирка Новицког, а у целој причи протагонисти су били легендарни српски кошаркаши Жарко Паспаљ и Предраг Стојаковић.

Он је навео да је у лето 1998. године, пар месеци пошто је Киндер освојио Евролигу, клуб из Болоње постигао договор са Новицким, али да се у целу причу умешао тадашњи власник Далас Маверикса Рос Перо јуниор.

Киндеров план био је да Новицки замени још једног српског играча, Зорана Савића који је тог лета отишао у турски Ефес.

“Нама је Сандро Гамба причао о Новицком, тренер Еторе Месина је био упознат са ситуацијом и организовали смо састанак. Новицки је дошао у Болоњу са својим менаџером и ментором Холгером Гешвиндером. Састали смо сеу ресторану Роберта Брунамонтија који је тада био генерални менаџер Киндера. Дали смо Новицком понуду од 1.500.000 долара, што је тада била озбиљна сума за 19-годишњег играча који је први пут у каријери требало да напусти Немачку”, рекао је Кацола за Газету дело Спорт.

Немац је баш тог лета требало да изађе на драфт, изабрали су га Милвоки Бакси као деветог пика на драфту, али је након тога Далас успео да постигне договор о трејду.

“Његов менаџер га је саветовао да сачека са одласком у НБА лигу јер би му годину дана у великом европском клубу много значило. Али, неколико дана касније Рос Перо јуниор је ускочио у свој авион, дошао у Болоњу и убедио Дирка да сачека драфт. После смо покушали да доведемо Стојаковића, али је и он отишао у НБА лигу, па смо на крају потписали Паспаља”, објаснио је Кацола.

Иначе, Паспаљ се у Киндеру задржао само неколико месеци, односно до децембра 1998. године, а онда је по савету лекара завршио играчку каријеру.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс/Старспорт/МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар