ПЛ: Арсенал изгубио гдје није смио, Челси преживио!

Арсенал изгубио после 22 утакмице без пораза! Фудбалери Саутемптона победили су Арсенал у 17. колу Премијер лиге са 3:2 на домаћем терену.  Осам месеци Саутемптон није славио на свом стадиону, читаву 2018. годину није дао три гола, а све то успео је за 90 минута против Арсенала.  Баражна паљба по Тобџијама! Десетковани Арсенал удављен у Саутемптону! Дебитантски тријумф Ралфа Хазенхитла на клупи Светаца.  Азар оверио листу за Брајтон: Асистенција ✔ Гол ✔ Победа ✔! Челси искористио Арсеналов кикс и учврстио се на четвртом месту.  

Фудбал 16.12.2018 | 17:00
ПЛ: Арсенал изгубио гдје није смио, Челси преживио!
Саутемптон је направио велико изненађење и победио по први пут са новим менаџером Ралфом Хазенхитлом, уједно остваривши и први тријумф на домаћем терену ове сезоне.

Саутемптон је уједно и победио први пут после првог септембра ове године, када су у лиги славили против Кристал Паласа.

"Тобџије" су посрнуле први пут после чак 22 утакмице без пораза у свим такмичењима. 

Први гол на утакмици постигао је Дени Ингс у 20. минуту, али је изједначење гостима донео Хенрих Мхитаријан у 28. минуту утакмице. 

Ипак, Ингс је наставио своју голгетерску серију и поново био прецизан у 44. минуту, само да би се тим Унаја Емерија поново вратио новим поготком Мхитаријана. 

Арсенал је нападао и имао иницијативу током остатка меча, али је катастрофалну грешку Гранита Џаке, којег је прелетела лопта, Месута Езила, који ју је изгубио, те на крају и Бернта Лена, који је ужасно проценио лет лопте, искористио Чарли Остин у 85. минуту и донео победу Саутемптону. 

Победу је остварила и екипа Челсија, која је била успешна на гостовању Брајтону са 2:1. 

Поново је бриљирао Еден Азар, који је прво асистирао Педру у 17, а затим и искористио пас Вилијана у 33. минуту. 

Марч је успео да смањи предност гостију на 2:1 у 66. минуту, али Брајтон није имао довољно снаге да евентуално извуче бод на овој утакмици.

Тешко поподне за лондонске клубове на самом југу Енглеске!

Челси је за пола сата постигао два гола у акцијама у којима је кључни човек био Еден Азар, да би у последњих пола сата страховали и за бод - међутим, успели су да "одоле" против Брајтона (2:1), док исте среће није био и њихов велики ривал и конкурент Арсенал.

"Тобџије" су гостовале Саутемптону, једином тиму који ове сезоне није уписао победу на свом стадиону (осам месеци), али тим новог менаџера Ралфа Хасенхитла је изненадио.

Дани Ингс је у првом полувремену постигао два гола главом (20' и 44'), успео је Хенрик Мкхитарјан (28' и 53') да изједначи резултат, међутим иако нас је Арсенал ове сезоне навикао на преокрете - овога пута нису успели да га изведу...

Успео је Саутемптон и трећи пут да поведе!

Чарли Остин је ушао са клупе и у 85. минуту постигао трећи гол на мечу, а одбрана је до краја сусрета издржала нападе Арсенала - 3:2 за велико славље на "Сент Мерису".

Ово је био први пораз тима Унаија Емерија још од августа и дуела са Челсијем, тако да су им "плавци" захваљући головима Азара и Педра - данас побегли на три бода.

Два тима су до овог кола делила четврту позицију Премијер лиге, али је и те како јасно колико је Арсеналова одбрана "рањивија" што је Саутемптон искористио вештије од Брајтона. Изузетно лош меч имао је немачки голман Бернд Лено, повратак на терен ће брзо хтети да заборави и искусни Лоран Кошћелни…

Капитен Арсенала је далеко од старе форме када је био један од најбољих штопера лиге, а нови експерименти Емерија сада нису дали резултат.

Александер Лаказет поново је био "позив у помоћ" са клупе, успео је да асистира Мкхитарјану за изједначење, али ни он ни Пјер Емерик-Обамејанг нису успели да затресу мрежу Мекартија, који је на крају имао и мање посла од Лена.

Дефинитивно је јасно где је потребно "тобџијама" да се појачају током јануара ако желе да догодине играју Лигу шампиона.

А то је најпотребније Арсеналу!

Сјајној серији Арсенала од 22 утакмице без пораза коначно је дошао крај.

И то на енглеском приморју у Саутемптону где су фудбалери из Лондона поражени после четири месеца. Аустријанац Ралф Хазенхитл је пробудио Свеце, који су у поптуности искористили кадровске проблеме екипе Унаја Емерија и уписали вредан тријумф у борби за опстанак - 3:2 (2:1).

Лоше је одиграла пре свега одбрана Тобџија, која је примила сва три гола главом. Два пута је прелепо погодио Дени Енгс у првом полувремену (20', 44'), а гол за победу и премијерно славље новог тренера дело је Чарлија Остина у 85. минуту на центаршут Шејна Лонга. Сва три пута најближи играчима Светаца био је Француз Кошелни и сва три пута је надмудрен.

Али, Унај Емери и није имао пуно избора данас у последњој линији. Без Сократиса и Мустафија (суспензије) и повређеног Холдинга, морао је да се одрекне и Сеада Колашинца (бутни мишић) па је заиграла шарена последња линија у саставу Бељерин, Лихтштајнер, Кошелни и Монреал, коју је Саутемптон знао да казни. Једина светла тачка у редовима Арсенала данас је био Хенрих Мхитарјан, који је два пута враћао меч на почетак, после погодака Ингса.

Омануо је Обамејан, који је промашио на почетку добру шансу, а Лаказет који је ушао у 46. уместо Бељерина мало је нешто померио у нападу. Минимално. Ипак, нису у Арсеналу могли да парирају знатно бољем противнику који их је просто пргутао на средини терена, а предњачио је сјајни Шкот Стјуарт Армстронг.

У сваком случају, победа домаћина, прва после осам месеци на свом терену је заслужена и сигурно је да долазе лепши дани за Свеце. Арсенал је овим поразом остао иза Тотенхема и Челсија.

Дуго, можда и превише нисмо видели Едена Азара како слави погодак, мада је сушни период надокнађивао мајсторским асистенцијама. Није га било на листи стрелаца безмало 900 минута на свим фронтовима, али данас се то променило! Као да је белгијски фудбалски мајстор пред сусрет са Брајтоном узео листу обавеза, видео да мора нешто да промени и то је учинио. Асистенција, гол, победа резултатом 2:1 (2:0)!

Азар не престаје да блиста под командом Мауриција Сарија, Азар игра фудбал од којег полази вода на уста. Од свега тога профитира Челси, коме су много недостајале његове мајсторије. Јесте Челси сада на четвртом месту на табели, али је после Арсеналовог кикса на гостовању Саутемптону учврстио своју позицију и наставио да вреба Тотенхем, који се за длаку провукао Барнлију... 

И поред тога што је био у голгетерском посту, Азарове бројке су за скидање капе и дубоки наклон. Асистенцијом Педру за водећи гол, онда и фантастичном антиципацијом, истрчавањем контре и матирањем немоћног Метјуа Рајана, Азар је био директно укључен у чак 17 голова у досадашњих 16 наступа, што је практично већ сада више од целе прошле сезоне (16 голова, 34 утакмице). Невероватан препород доживео је Азар откако му је Сари показао прави пут.

Исто тако се, додуше, видело и колико је Челси лимитиран када Азар не може или нема довољно простора за игру. Фудбалери Брајтона су после два примљена гола тек схватили да морају Азару да затворе сваки, па и најмањи простор за маневар. Изударали су белгијског офанзивца, прегазили и натерали Саријада реагује и пошаље га на клупу како би предупредио неку повреду, што је у међувремену дало простора домаћину да бар накратко преузме иницијативу.

Добра игра Брајтонових фудбалера награђена је поготком Соломона Марша, којим је враћена неизвеснија нота утакмици, а тренера Криса Хјутона надахнула да крене на све или ништа и проба да извуче макар бод. Ипак, Челсијева игра кратких додавања успела је да онемогући Галебовима да се озбиљније размахну, иако су знали да припрете. Опет, недовољно да би Кепа Аризабалага морао поново да вади лопту из сопствене мреже...

Челси је остао непоражен и сада на уму има само да престигне Тотенхем...

РЕЗУЛТАТИ 17. КОЛА:

Брајтон - Челси 1:2 (0:2)
/Марш 66 - Педро 17, Азар 33/

Саутемптон - Арсенал 3:2 (2:1)
/Ингс 20, 44, Остин 85 - Мкхитарјан 28, 53/

Ливерпул - Манчестер јунајтед 17.00

одиграно у суботу:

Манчестер сити - Евертон 3:1 (1:0)
/Жезус 22, 50, Стерлинг 65 - Калверт-Луин 65/

Кристал Палас - Лестер 1:0 (1:0)
/Миливојевић 39/

Хадерсфилд - Њукасл 0:1 (0:0)
/Рондон 55/

Тотенхем - Барнли 1:0 (0:0)
/Ериксен 91/

Вотфорд - Кардиф 3:2 (1:0)
/Деулофеу 16, Холебас 52, Квиња 68 - Хоилет 80, Рид 82/

Вулверхемптон - Борнмут 2:0 (1:0)
/Раул Хименез 12, Кавалеиро 90+4/

Фулам - Вест Хем 0:2 (0:2)
/Снодграс 17, Антонио 29/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 44, Ливерпул (-1) 42, Тотенхем 39, Челси 37, Арсенал 34, Манчестер јунајтед (-1) 26, Вулверхемптон 25, Евертон 24, Вест Хем 24, Вотфорд 24, Борнмут 23, Лестер 22, Брајтон 21, Њукасл 16, Кристал Палас 15, Кардиф 14, Барнли 12, Саутемптон 12, Хадерсфилд 10, Фулам 9.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар