Титова жена имала само 14 година

Била је згодна и плаха, али необразована млада жена. Идеје које је имала, али и брак са Титом, умало је коштали живота

Забава 15.12.2018 | 19:40
Титова жена имала само 14 година
Прва супруга Јосипа Броза била је жена изузетне лепоте, Рускиња Пелагија Денисова Белоусова - Полка с којом је ступио у брак у Сибиру. Оно што би у данашње време било у најмању руку чудно је доб када је млада девојка рекла судбоносно да - са само 14 година.

Јосип Броз Тито био је у Русији у заробљеништву царске руске војске током Првог светског рата. Као војник аустроугарске војске је 1915. тешко рањен на источном фронту. Опоравак је трајао годину дана а у том периоду је у Омску упознао младу Пелагију.

Полка је рођена у сељачкој породици, 1904. године, у селу Михајловка код Омска. У време заљубљивања имала је свега 13 година, док је Јосип имао 24 године. Склоност према млађим женама задржао је током целог живота. То је уједно била и најмања разлика у годинама између Тита и његових жена.

1916. године Полка постаје Брозова законита супруга. Венчали су се у локалној православној цркви, а само четири године касније преселили су се у Југославију.



" То су била тешка времена за младу породицу; Брозова мајка Марија умрла је од шпанске грипе, отац Фрањо се пропио, а од петеро деце коју је Полка родила, на животу је остао само Титов син Жарко," прича Миро Симчић, аутор књиге Тито без маске.

Тада су је описивали као згодну и плаху, али необразовану и бојажљиву особу. Сина Жарка родила је 2. фебруара 1924.

 Средином двадесетих година прошлог века доселили су се у Загреб. Полка је у то време била домаћица, а касније се запослила и радила као продавачица у трговини Ботхе и Ехрманн у Иици. Живели су у великој неимаштини.

Године 1926. и сама је приступила Комунистичкој Партији Југославије. Годину дана касније била је у истој партијској јединици са супруговим пријатељем и познатим хрватским писцем Мирославом Крлежом. Учествовала је у демонстрацијама и више пута била хапшена.

Броз постаје професионални револуционар и све га више заокупља политички рад због чега је и 1928. ухапшен у "Бомбашком процесу". Осуђен је на шест година строгог затвора. Кад је схватила да ће јој супруг завршити у затвору Пелагија је одлучила да се врати у Совјетски Савез у чему јој је много помогао Крлежа.



Након што се вратила у своју земљу одлучила је да затражи службени развод, а то је Брозу дала до знања пославши му писмо у затвор.

Да ли је само чињеница да јој је супруг у затвору довело до одлуке да покрене развод или је тој несрећној причи претходило нешто сасвим друго још увек је мистерија.

Нагађа се и да је на тај чин била присиљена, али ништа није потврђено.

Након одслужене казне Тито се 1935. године запутио у Русију како би видео жену и сина. Службено су се развели у априлу 1936.

Чим је стигао чуо је вести које баш и није очекивао. Наиме, Полка му је објаснила да им је син збогхулиганског понашања завршио у поправном дому јер је формирао уличну банду малолетника звану "Златни зуб".

Броз је повукао руске везе те је Жарка успео извући из поправног дома. Пелагија се после развода удала за фотографа Коминтерне Руса Петра Измаиловича Рагуљева. Студирала је на Комунистичком универзитету националних мањина. 1938. године Пелагија је изненада ухапшена током Велике чистке и оптужена да "саботира увођење социјализма у СССР".

''Иако су се разишли, она је тамо баш због њега пала у немилост, па је чак била и на присилном раду'', рекао је Момчило Јокић, аутор књиге Тајни досје – Јосип Броз.

"Она је брак с Титом и живот у Југославији платила с две десетогодишње интернације у Сибиру.”, закључује Миро Шимчић.

За то време Тито је Жарка сместио у интернат из којег је упорно бежао да би се најпосле 1941. са само 17 година јавио у совјетску војску. До краја Другог свјетског рата син Полке и Тита живео је Совјетском савезу борећи се као официр Црвене армије. Двапут је одликован и тешко рањен. Приликом једног рањавања изгубио је руку. Отац и син поновно су се срели тек 1944. на Вису, тадашњем војном средишту нове Југославије.

Занимљива је чињеница да се Жарко, баш као и његов отац женио више пута, био склон проводима и прељубима. 

Почетком рата Пелагија је пуштена из логора. С другим супругом 1944. добија кћерку Нину која је касније постала инжењер. Пелагија је двапут хапшена, а 1948. послије Титовог сукоба са Стаљином и на монтираном процесу осуђена је на 10 година затвора. Тито је веровао да је Полка умрла, тачније да је убијена. Када се вратила из прогонства, после Стаљинове смрти, 1957., након што ју је помиловао Никита Хрушчов, није смела да живи у Москви, већ су је протерали у оближњи градић. Тек 1966. године сазнаје да је син Жарко, који се у међувремену вратио у Југославију, жив.

Пре него што је умрла посетио ју је Жарко, који се тада први пут сусрео са сестром Нином.

Пелагија је умрла у Москви 12. априла 1967. године, а урна јој је положена на Новдевичјем гробљу у Москви.

Извор: Курир/Стил

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Рекс

15.12.2018 19:14

Знам само једно,да је овај цовјек,ко год он био,од 1945 до 1980 када је умро прозивио сто зивота,боље него и један Цар или Краљ,сто је њему и било нај битније, а послије ста це бити,кога брига,у осталом и дансњи политицари за циљ имају исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО ЈЕ ЛЕГЕНДА

16.12.2018 09:06

Прозивио јест али је и народ који је водио био сигуран и осигуран да тако казем, а ова данасња политицка фукарестина тјера народ на контејнере а богати се ненормално, Титово богатство све куце виле су биле дрзавно власниство као и све сто је имо а нас диктатор купи куцу на Дедињу и ником ниста

Name

Дрр мрр

16.12.2018 12:11

Највеца греска Тита је сто је умро.Не би данас ови националсти и вјерници водили коло него би исли туцат камен.Требало је да се роде јос 2 Тита да владају 100 год да искоријене овај национализам сто нас је костао зивота глади и одвратног зивота.Ова демократија оном комунизму не мозе ни ноге опрат.

Name

Види Несто

16.12.2018 21:53

Докторе,друг Тито се увијек изјасњавао као Хрват,то није никаква тајна,лако се мозе провјерити,оцигледно да је и он био националиста.Без везе пјенис,и онако је све то пропало,нема сврхе,опусти се.

Name

марко бања лука

17.12.2018 12:15

Господине или ако хоћеш друже што си се потписао са др мр који то националисти И вјерници нас воде данас. Колико ја знам сви данашњ политичари су бивши комунисти или дјеца истакнутих комунистичких фукционера , најчешће дјеца припадника УДБе. Наведи ми само једног данашњег политичра или тајкуна чији су родитељи предратни капиталисти, вјерници или припадници четничког покрета.

Name

В

17.12.2018 16:54

За Марко БЛ са постовањем треба да прицас о Титу јасно је да Тито није одговарао криминалцима и националистима сто се и показало после његове смрти ако си био један од њих то је твој проблем сви постени људи у x Југославији су могли да зиве нормално од свога рада а ти иди у цркву или дзамију па моли бода да ти помогне нема помоци тито није правио цркве и дзамије вец фабрике и ститио раднике а не мафијасе и криминалце према томе кад прицас о Титу с постовањем устани и стани мирно !!!

Name

хух

18.12.2018 07:36

Барба, био си доктор. Хвала за лијепе године. Даље је смеће.

Name

Како коме

18.12.2018 08:40

Моји су у Титово вријеме због неимастине сви отисли у Њемацку. Али заиста због праве неимастине, оно кад немас ста јести. Тако да..... као и сада, било је добро како коме.

Name

Фор Како Коме

18.12.2018 16:35

Нисам имао ТВ,радио,купатило,гумене цизме ,,Борово,,сам носио и љети и зими.Хвала Богу па су просла та времена.

Name

Краљ Милутин и Симонида

20.12.2018 09:28

Шта се цудимо па српски Краљ Милутин је оженио СИмониду која имала само 5 година, а он је имао непуних педесет, неколико бракова иза себе и одраслу децу. Саградио је манастир да умири савест и то му је опростено,

Name

Кум

15.12.2018 19:53

Боли ме ухо дали је тај био оваки или онаки

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

17.12.2018 16:55

Браво сједи у цоску кафане и цекај ко це ти платити пиву !!!

Name

Млада Пијонирка

15.12.2018 21:19

Када су се упознали он имао 24 а она 13 година.Данас такве зову педофил,а нама који ово цитамо то је сасвим нормално,јер у питању је ТИТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хумац

16.12.2018 18:39

Да.зивјели смо у Сјеверној Кореји али јос то не кузимо.

Name

В

17.12.2018 16:59

Па незнам ста је горе озенити дјете од 13 година и зивјети у браку или платити 100е исто тако дјете па правити проститутку од ње да би имала да презиви !!!

Name

упс

18.12.2018 07:35

Сад живимо у С.Кореји, најцрњем облику. Тада смо били људи.

Name

инУса

16.12.2018 09:42

Ј.Б.Тито је једне прилике гостовао код америчког предсједника, ушао је са њим у "увални уред" засјео на предвиђено мјесто и послије пар минута узео своју кубанску цигару и почео припаљивати. Сви су га гледали збуњено, јер пушење у уреду није било дозвољено, амерички предсједник је рекао "предсједниче, у нашој канцеларији пушење није дозвољено", Тито је рекао "а је ли, благо вама" и наставио пушити своју кубанку. Јединствен случај у "бијелој кући". Тито је био диктатор, то није спорно али је знао како треба поступати са балканским народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

18.12.2018 07:37

Мени диктатор није био. Предивне, слободне године.

Name

Логицно

18.12.2018 20:42

Када си био близак партији,у осталом као и данас,сто се тога тице ниста се није промјенило.

Name

Тито

16.12.2018 10:02

Оладите сТитом сада је вец савим јасно да био само конзумент Југославије, идентично као што ови данас раде, уосталом то јесте циљ власти. Медутим, боље гледати будуцност јер од прослости се не зиви, посебно од оваквих којима је све опростено иако су зенили малолетнице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

16.12.2018 11:27

Срећа па није ишао у обданиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

17.12.2018 17:12

Да бса као например нарко дилери сто раде у данасње вријеме !!!

Name

Хумац

16.12.2018 18:37

Све је уцинио у зивоту да њему буде добро. Висе је побио људи послије рата него је страдало на свим странама у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крапина

16.12.2018 21:56

лако је срати кад се Тиле не може да брани,Багро неписмена

Name

дон

18.12.2018 07:39

Озбиљна, социјална земља. Хвала Тиле.

Name

Ре дон

18.12.2018 08:42

Ма дај, највеци степен исељавања у западне земље у његово вријеме. Сада ни близу не иде толико људи као тада, а кукамо на сав глас због тога.

Name

Мацхос

17.12.2018 08:37

Доза и католицанства тј. невине које би он подуxаво. Код Срба ниста док не пробају сто је и нормалније и мање се људи растају ако се нафју у сексу од поцетка.

ОДГОВОРИТЕ