Партизан: Испуните захтјеве или иступамо из Суперлиге!

"Партизан постао невољна системска жртва, захтевамо понављање меча!" Фудбалски клуб Партизан издао је званично саопштење о потенцијалном повлачењу из Суперлиге Србије.  Партизан образложио због чега размишља да иступи из елитног српског такмичења: "Ако нам не испуне захтеве, иступамо из Суперлиге".

Фудбал 15.12.2018 | 16:45
Партизан: Испуните захтјеве или иступамо из Суперлиге!
Меч између Партизана и Мачве одигран је на стадиону црно-белих у изузетно лошим условима, проузрокованих снегом и невременом, а завршен је без голова.

Чланови Управног одбора Фудбалски клуб Партизан у суботу су одржали хитну седницу на којој је одлучено да црно-бели иступе из Суперлиге Србије и напусте Заједницу клубова уколико им се не испуне постављени захтеви.

ФК Партизан је огорчен на директора Суперлиге Србије Владимира Булатовића и судију Александра Живковића због решености да се меч између Партизана и Мачве (0:0) одигра у нефудбалским условима, по вејавици и дубоком снегу. 

Тим поводом Партизан је издао саопштење, које преносимо у целини:

"Међутим, овом приликом, ФК Партизан жели да, након одржане Ванредне седнице УО, истакне неколико чињеничних околности које указују на потпуно одуство регуларности и кршења позитивних правних прописа ФСС приликом одигравања ове утакмице:

1. Пре њеног почетка, чланови УО ФК Партизан су констатовали одсуство регуларних услова услед изразито неповољних временских услова (у Београду је, у том моменту, температура ваздуха била испод нуле, а снежна вејавица је нанослила сметове на главном терену Партизановог стадиона).

2. Директор СуперЛиге је, у телефонском разговору, обавестио Генералног директора ФК Партизан, г. Милоша Вазуру, који је, у име УО ФК Партизан захтевао да се утакмица прекине, да је његова процена да се ова утакмица одигра до краја и да ће и СВЕ ПРЕОСТАЛЕ УТАКМИЦЕ бити одигране према утврђеном распореду.

3. На полувремену утакмице, службено лице ФК Партизан, Драган Веланац, је обавестио и главног судију Александра Живковића из Ниша о захтеву УО ФК Партизан, председника УО, Милорада Вучелића и Генералног директора, Милоша Вазуре, да се, услед додатно погоршаних временских услова, утакмица прекине. Судија Живковић је одбио овај захтев упућујући руководство ФК Партизан да 'трактором настави да чисти снег' и захтевајући да г. Веланац напусти службене судијске просторије.

4. Утакмице које су на програму данас, 15. децембра, одложене су услед неповољних временских прилика.

ФК Партизан жели да истакне да су оваквим поступањем грубо прекршене Пропозиције такмичења Суперлиге Србије у фудбалу за такмичарску 2018/19. годину (у даљем тексту Пропозиције) и то превасходно у чл. 12. Пропозиција у конекситету са чл. 16. истог правилника."

У овом случају су и Директор Суперлиге и главни судија два пута обавештавани о немогућности одигравања утакмице између ФК Партизан и ФК Мачва из Шапца.

Чл. 12, ст. 3. Пропозиција предвиђа обавезу прекида утакмице из оправданих разлога који се нису могли отклонити и експлицитно наводи и невреме као разлог прекида. О прекиду, према истом члану, одлучује судија на основу свог судијског уверења, а судија Живковић из Ниша је донео одлуку да се, и поред оправданог захтева ФК Партизан, утакмица настави и приведе крају.

Са друге стране, чл. 16. ст. 2. Пропозиција инсистира на томе да се одложена утакмица јесењег дела првенства мора одиграти до завршетка јесењег дела, што је у колизији са чл.12, ст. 2, који предвиђа да се у случају изузетно лошег времена или других непредвиђених околности, утакмица може одложити, а одложена утакмица ће се одиграти сутрадан односно у другом термину који одреди Директор лиге.

Поставља се питање да ли су данас одложеним утакмицама за сутрашњи дан већ прекршене одредбе чл. 16. Пропозиција имајући у виду да су све последње утакмице јесењег дела шампионата биле предвиђене за 15. децембар.

Уколико се, међутим, стаје на становиште да се и недеља, 16. децембар, сматра последњим даном јесењег дела првенства, може се упутити питање зашто Директор лиге није омогућио одлагање утакмице ФК Партизан и ФК Мачва из Шапца за недељу, 16. децембар 2018. године, баш као што је случај и са осталим последњим утакмицама јесењег дела првенства.

ФК Партизан држи да је поступање Директора лиге непрофесионално и тенденциозно, оштро супротстављено начелу диструбутивне правде које налаже да се у истим случајевима мора поступати на исти начин. Одлукама које је донео директно је и битно утицао на регуларност такмичења. Оваква поступање је само последње у низу еклатантних огрешења чији је ФК Партизан постао невољна систематска жртва.

ФК Партизан је у потпуности свестан неправног и неправедног третмана који има у Супер лиги Србије али је желео да својим конструктивним приступом утиче да сила права надвлада право силе и да заповест разума надвлада бруталност безумља.

Међутим, када правно и спортско насиље превлада, када како наш народ каже 'дара преврши меру', ФК Партизан ће, у циљу спречавања своје даље дискриминације, предузети следеће мере:

1. У складу са чл. 58. Правилника о такмичењу ФК Партизан ће, у предвиђеном року, уложити жалбу на одиграну утакмицу и захтевати поновно одигравање ове утакмице. 

2. ФК Партизан очекује и апелује на ФСС да закаже хитну ванредну седницу и скупштину представника клубова Заједнице Суперлиге и Прве лиге Србије како би се најзад аргументовано и оквиру инстутуција свеобухватно разговарало о актуелном стању у Суперлиги Србије.

3. ФК Партизан задржава право да, уколико се овим његовим захтевима не изађе у сусрет у року од 48 часова од момента подношења ових захтева и жалбе, прекине даље учешће у Суперлиги Србије и напусти Заједницу клубова Супер лиге и Прве лиге Србије", наглашено је у саопштењу ФК Партизан.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Партизановац

15.12.2018 17:40

Па и та јадна мацва је играла на том терену.где је проблем?

ОДГОВОРИТЕ