Неw Yорк Тимес: Звезда - Ливерпул је утакмица сезоне!

Црвена звезда је подсетила похлепне и саможиве клубове са Запада на опасности које су некада - али и данас - долазиле са Истока, на ту потцењену снагу због које је ово такмичење и постало овако посебно", написао је Рори Смит.

Фудбал 15.12.2018 | 21:15
Неw Yорк Тимес: Звезда - Ливерпул је утакмица сезоне!
Рори Смит, аутор бестселера "Мистер", посвећеног људима који су стварали најомиљенији спорт на планети, изабрао је утакмицу Црвена звезда - Ливерпул за најбољу у првој фази Лиге шампиона.

Енглез је у последњем јављању читаоцима листа "Тхе Неw Yорк Тимес", за чије потребе у редовној колумни "конвертује" фудбал у сокер, изабрао победу црвено-белих над "редсима" и голове Милана Павкова пред преко 50.000 људи у Београду за догађај прве рунде такмичења и, притом, понудио занимљиво образложење.

Аутор из Манчестера, ком вероватно није било жао да гледа посртање Ливерпула на стадиону бившег шампиона Европе, указао је читаоцима на то да се у такмичењу подешеном по мерилима елите из најбогатијих клубова на континенту заборавља улога коју су екипе са истока Европе имале у стварању култа данашње Лиге шампиона.

"Победа Црвене звезде над Ливерпулом од 2:0 не само да је додатно закомпликовала ствари у Групи Ц, већ је и подсетила, на кратко, похлепне и саможиве клубове са запада Европе на опасности које су некада - али и данас - долазиле са Истока, на ту потцењену снагу због које је ово такмичење и постало овако посебно", написао је Смит и додао:

"Било је утакмица са више голова, било је и драматичнијих, било је и лепших, али ниједна није имала такав значај".



Смит је у ауторском тексту на више места указао на све проблеме са којима се суочава нови председник УЕФА, Александер Чеферин, покушавајући да заштити Лигу шампиона од утицаја власника најмоћнијих клубова Европе. Утолико, победу шампиона Србије над вицепрваком контининента видео је као симбол отпора према ултиматумима са којима се УЕФА сусреће већ дуги низ година, а који је довео скоро до "затварања" такмичења за клубове из таковазних "малих" лига.

Конкретно, Смит је нагласио да је Серија А добила повлашћени положај после последње промене система квалификација и да га је "оправдала" пласманом само два клуба у осмину финала.

У њој као фаворите види "стару школу" у предности у односу на "новокомпоноване" силе, Манчестер сити и Пари сен Жермен, пред жреб који ће бити одржан у понедељак у подне издвојио је Порто као "клуб за пожелети из првог", а Атлетико Мадрид као "противника за избегавање из другог шешира".

За екипу прве фазе такмичење изабрао Ајакс испред Борусије Дортмунд.

Иако је био импресиониран младошћу, талентом и квалитетом игре коју су приказали момци са "Вестфалена", предност је дао клубу из Амстердама у чијим редовима је, како је навео, препознао две велике звезде сутрашњег фудбала - Френкија де Јонга (21) и Матејса де Лигта (19).

"Рестаурација славног Ајакса под вођством Ерика тен Хага је била мелем за душу. Он је изградио тим око двојице сусперстарова у настајању, којима ће нажалост ово бити вероватно последња сезона у том славном белом дресу са црвеном пругом, па вам предлажем да уживате док можете", написао је Смит о "копљаницима" за које, поред Де Јонга и Де Лигта, маестрално ове сезоне наступа и наш Душан Тадић.

Први шешир: Борусија, Барселона, Пари сен Жермен, Порто, Бајерн, Манчестер сити, Реал, Јувентус.

Други шешир: Атлетико, Тотенхем, Ливерпул, Шалке, Ајакс, Лион, Рома, Манчестер јунајтед.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар