Лука Модрић као никад досад: Ударио на Роналда и Месија!

Кад су гласали за вас све је било у реду, а сад одједном су ти људи преваранти! Оштро и по Чолу Симеонеу, зашто нема нема логистичку потпору, плус порука деци која тек почињу. . .

Фудбал 17.12.2018 | 23:30
Лука Модрић као никад досад: Ударио на Роналда и Месија!
Увек са стране, никад на на врху подијума. Сад кад се коначно попео на највишу степеницу, кад га обасипају комплиментима, има право Лука Модрић и да одудара од клишеа вечито закопчаног момка који даје дипломатске изјаве.

Не, овога пута је решио да се представи као фудбалер који држи до свог мишљења и који га брани. Аргументовано. А изложен је не малим нападима оних који су тврдили да није заслужио Златну лопту, иако је по многим параметрима, надмашио конкуренцију. То што се претходни лауреати, Кристијано Роналдо и Лионел Меси, нису појавили на свечаности у Лондону, јасно је, погодило је капитена хрватске репрезенатције и „десетку“ Реала, па им у ексклузивном интервјуу Спортским новостима јасно ставља о знања да су могли да буду мало већа господа и да му се поклоне, кад су исти људи који су бирали њих сад такву част указали Луки.

„Не могу да говорим зашто неко није дошао на доделу признања, то је њихов избор. Да је логично - није. Испада као да ти избори и трофеји имају важност и вредност само кад их они добију. Није то фер ни према колегама играчима, ни према гласачима који су десет година њих проглашавали за најбоље, а није у реду ни према фудбалу и навијачима. Свако се понаша онако како он мисли да би требало“, јасан је Модрић у разговору за загребачке Спортске новости.

Истине ради, Меси је гласао за омаланог везситу, Роналдо му из Торина послао куртоазну честитку, али се некако у ваздуху осећало да су и ас Барселоне и прва звезда Јувентуса увређени што они нису најбољи на планети.

„Ствари су једноставне: Кристијано Роналдо и Лионел Меси су два феномена, играчки доминантни десетак година. Изнад свих по квалитету. Овде, ипак, говоримо о учинку у једној сезони и ваљда нешто значи то што су исти резултати гласања код селектора, тренера, играча, легенди фудбала, новинара и навијача. Или су они сви истовремено у заблуди? Ако ћемо да гласамо о квалитету играча, онда једино преостаје да одмах поделе све трофеје Месију и Роналдау док год буду активно играли. Да се укину било какви избори“.

Освајање Златне лопте оспорио је и тренер Барселоне, Ернесто Валверде, леви бек Каталонаца, Ђорди Алба, фаворизујћи Месија, а и стратег Атлетика Дијего Симеоне, речима да је Антоан Гризманан као освајач Лиге Европе и победник Мундијала требало да буде проглашен најбољим на свету. Исто је тврдио Масимилијано Алегри за Роналда...

„Не може то да ме разочара, јер ми је јасно да сви промовишу своје играче. Из овог или оног разлога. И моји су саиграчи били за мене. Но, смета ми приступ да се једни те исти гласачи сматрају веродостојним протеклих десет година, а сад кад су гласали за другог, у овом случају за мене, одједном су исти ти гласачи преваранти. Стварно је у реду што Симеоне сматра да је његов или неки други играч бољи, али ми смета што има сталну потребу да омаловажава Реал и његове играче. Користи сваку прилику да инсинуира нечасне радње како би објашњавао успехе Реала, на штету других. Гајим велико поштовање према Дијегу Симеонеу и свему што је направио са Атлетиком, као што имам велико поштовање према играчима, навијачима и великом клубу какав је Атлетико. Кад нас је побеђивао искрено смо честитали. Није фер, нити коректно, да наше успехе, између којих су и две часне и тешке победе у финалу Лиге шампиона, своди на популистичке тезе о некаквом фаворизовању Реала. А да је победио у тим финалима вероватно би био најбољи тренер“.

Још мало о Роналду. Испрва није ни честитао. Касније се јавио онако протоколарно...

„Не, није ми се јавио лично, и не видим у томе никакав проблем. Са Роналдом сам провео шест сјајних сезона, вероватно најбољих у каријери и доста тога смо заједно остварили. По томе ћу памтити наш однос. Нити ми је криво што се није јавио, нити ме повредио. Дакле, полемике нема“.

С друге стране, Португалац је ових дана уздрмао јавну сцену интервјуом у коме тврди да је у Јувентусу пронашао најбољи скуп играча у каријери, да му се допада фамилијарна атмосфера у Торину, што аутоматски значи  да доста тога није штимало у свлачионици краљевског клуба.

„Играо је претходно и за Манчестер јунајтед, један од најбољих тимова у историји тог великог клуба. Ако је то његово мишљење требало би га прихватити као његово право. Лично, чим је остао чак девет година у Реалу то говори како се осећао у овом фантастичном клубу. У њему је, између осталог, освојио четири Златне лопте и тресао мреже противника као нитко други. То не можеш да постигнеш ако немаш мир и склад са окружењем. Овде сам шест и по година и са сигурношћу могу да кажем да смо права група зрелих људи и квалитетних играча, добрих односа и изврсне атмосфере. Наравно, има бољих и лошијих дана, али темељна снага групе није под упитником. Да није таква, сигурно не бисмо освојили трофеје, ни екипне а ни појединачне“.

Лука је у само неколико месеци покупио сва могућа признања у свету фудбала. Проглашен је за најбољег играча Мундијала, УЕФА га је прогласила за најбољег играча Европе, ФИФА доделила награду Тхе Бест најбољем играчу света, а све је крунисано Златном лоптом Франс фудбала. Логично је запитати се шта човек осећа?

„Срећу и понос. Јесте фраза, али испуњен сам као особа, уживам у сваком тренутку стварности. Више од 20 година мукотрпно сам радио, одрицао се и надао нечем оваквом, и у мањем обину и на мањем нивоу. Премашио сам и своја очекивања, остварио снове свих снова. У свим изборима, различитих гласачких база, премоћно сам освајао прва места. Дакле, са свих страна емитован је исти став - да сам био најбољи у сезони, години. Зато се не оптерећујем полемикама. Мени нико није ништа поклонио, немам иза себе логистичку потпору и кампању, могао сам да се наметнем искључиво фудбалом. Зато ми је драго да су то људи препознатли“.

Лука је прекинуо доминацију Роналда и Месија и, како је рекао, показао да фудбал нису само голови,

„То ми говори да су људи широм света препознали квалитет моје игре и допринос тимова за које сам играо. Наградили су ме за те учинке и наравно да ми годи, али лична признања немају снагу среће ако нису последица колективног успеха. Колектив је најважнији. Зато је леп доживљај добити и индивидуалне трофеје после свега заједничког са клубом и репрезентацијом. Значи ми да су и други видели оно што сам у себи осећао, а то је да играм врхунску сезону на свим нивоима. То видим као додатан мотив за рад и амбицију да задржим тај ниво. Знам да ће ме сви сад другачије гледати и третирати, још више очекивати и захтевати. Драго ми је да се с тим морам суочавати“.

Порука деци на почетку каријере?

„Уобичајено је позивати на рад, озбиљност и одрицања. Но то није довољно, јер сви тренирају и подређени су обвезама. Кључно је веровати у себе, поготово кад вам други не верују. Целу каријеру пратила ме скепса, увек сам им био крхе грађе, мали, мршав, нејак... Такав став или поглед који је говорио више од тих речи мени је био мотив да запнем и покажем да нису у праву. Увек сам имао самопоуздање, у томе је вероватно кључну улогу одиграла породица. Посебно ми је мајка чврста као стена, тата је исто упоран и јак, иако више одаје емоције. Усадили су ми да не дам на себе, не признам било коме да може више од мене. Кад боље размислим, можда је фаза кад сам био јуниор Динама била она у којој сам постао свестан снаге свог самопоуздања“.

На крају 2018. само за једним жали...

„Да могу, сад бих све своје награде дао у замену за победу у финалу Мундијала! Одмах. Да није екипе Реала и репрезентације, не бих добио награде. Зато сваку лопту и награде видим као симболичко признање саиграчима с којима сам освајао трофеје. Нико није изнад екипе и нико не може ништа без саиграча“, порука је Луке Модрића, најбољег фудбалера света.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар