Видео: ЛГБТ боксер(ка)!

И то се догодило у рингу - како је америчка женска олимпијска нада уз помоћ легендарног Оскара де ла Хоје постао први профи "трансбоксер" на свету!

Остали спортови 19.12.2018 | 20:30
Видео: ЛГБТ боксер(ка)!
Свет бокса од пре неки дан више није исти, барем не од како је 33-годишњи Патрисио Мануел укрстио рукавице у Калифорнији са Угом Агијаром.

Борба је била тешка и напета, ни један од бораца није успео у потпуности да успостави доминацију, али су судије са 39:37 дале предност пресретном Мануелу. Све ово наравно ми не бисмо писали, а ви не бисте читали да није једног бизарног детаља овог, чини се, сасвим обичног профи меча каквих је стотине месечно. Јер, јунак борбе, али и овог текста је заправо јунакиња, пошто је Патрисио Мануелдо пре неку годину био женско и звао се Патрисија!

Иако делује скандалозно, некима и помало дегутантно, мора му (јој) се одати признање за храброст не само због тога што је изашао на мегдан са "правим" мушкарцем, већ и на томе да то прикаже целом свету. Лична борба је овде заправо била највећа коју је Патрисио изборио, пошто је од малена знао да је "негде на половини пута", то јест да је мушко у женском телу. А велика је то мука, пре свега због стигматизације у друштву.

Са 17 година је почела да се бави племенитом вештином и врло рано је показала фантастичне резултате, те је завршила и у репрезентацији САД као петоструки аматерски првак државе. Чак је стигла и до олимпијског тима за Игре у Лондону 2012, али је након повреде која ју је спречила да оствари велику жељу сваког спортисте, одлучила да се посвети ономе о чему је сањала од малих ногу.

Промена пола је била њена следећа животна одлука и мука, која је прошла како је прошла након серије операција. Од 2016. креће нова битка, а то је добијање дозволе да се бори са мушкарцима. На његову срећу, Калифорнија је веома либерална по таквим питањима, али процес није био једноставан пошто је Патрисио морао на физичким тестовима да покаже да је заправо - мушкарац. Након серије испитивања, али и вишегодишње куре тестостероном, брада је порасла, а дозвола је добијена.

Уследио је потом поцес тражења спонзора, али пре свега противника, пошто су га редом сви добијали у страху да не добију батине од жене након чега би само могли да окаче рукавице о клин. Уз јаку финансијску и лобистичку подршку тамошње ЛГБТ заједнице, и након неколико аматерских мечева, дошло је време за профи промоцију. Бригу о томе је преузео нико други до легендарног Оскара де ла Хоје, то јест његове промо агенције "Голден Боy Промотионс" , свестан да на томе може озбиљно да се заради, јер је у питању први борац у историји (барем колико се зна) који је након промене пола ушао у профи ринг и - што је дошло још боље - победио. Истина, први противник је изабран свесно да се пружи што већа шанса Мануелу Патрисију пошто је Угу Агијару то био пети пораз у исто толико мечева.

"Желим да се захвалим мом противнику који се борио као прави мушкарац и због тога га посебно поштујем", готов комично и пародично је звучао победнички говор, "Морао сам много да се намучимда стигне до тријумфа, али ово је само почетак, вратићу се у ринг ускоро"

Патрисио Мануел је остварио свој сан и сан сигурно многих особа које су промениле пол, а шта је следеће остаје да се види. Титула?



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар