ЕЛ: Будућност немоћна, Бајерн добио Жалгирис!

Незаустављиви Вилијамс – Радоњић надмудрио Јасикевичуса.  Кошаркаши Бајерна из Минхена победили су Жалгирис са 88:84, у 12. колу Евролиге.  Лучић потписао Жалгирисов пораз у Минхену, страшан окршај Вилијамса и Дејвиса и Јовићева асистенција сезоне.  Панатинаикос надиграо Дарушафаку у Атини.  Будућност немоћна пред одличним Радичевићем и Гран Канаријом! Кошаркаши Гран Канарије на домаћем терену су победили Будућност у 12. колу Евролиге резултатом 95:85.  Будућност избегла дебакл, Бајерн једва са Жалгирисом.  Подгоричани касно упалили на гостовању Гран Канарији – од "минус 25" стигли на шест поена заостатка, али не и до преокрета.

Кошарка 14.12.2018 | 23:29
ЕЛ: Будућност немоћна, Бајерн добио Жалгирис!
Изабраници Дејана Радоњића одиграли су веома добар меч и на крају су заслужено остварили шесту победу у такмичењу.

Српски играчи Стефан Јовић и Владимир Лучић имали су добре роле, док је Немања Дангубић одиграо испод очекиваног.

Некадашњи плејмејкер Црвене звезде остварио је учинак од 11 поена, три асистенције и две украдене лопте, док је бивши капитен Партизана убацио такође 11.

Најзаслужнији за победу минхенског клуба био је некада велика НБА нада Дерик Вилијамс. Крилни центар је меч завршио са 27 поена, седам скокова, три асистенције и две украдене лопте.

Код Жалгириса, који с клупе води Шарунас Јасикевичус, Брендон Дејвис је постигао 19, Вестерман исто толико, док је Ерон Вајт меч завршио са 12.

У другом мечу играном од 20.30 кошаркаш Панатинаикоса савладали су Дарушафаку резултатом 75:67.

Најефикаснији у грчком саставу био је Костас Митоглу са 20 поена, док је Џејмс Гист постигао 15. У екипи Дарушафаке Тони Даглас је постигао 15, док је Реј Мекалум убацио 11.

Драма у Минхену и велика победа Бајерна над званично трећепласираним тимом Европе у прошлој сезони! Изабраници Дејана Радоњића однели су превагу у тесној утакмици против Жалгириса и славили резултатом 88:84 чиме су ушли у друштво осам најбољих тимова Евролиге и групу клубова који после дванаест кола имају скор 6-6.

Ништа мање се није очекивало од ове утакмице! Напета, одлична борба до последње секунде, много добре кошарке, нажалост још сумњивих судијских одлука и поени Владимира Лучића за победу немачког шампиона.

Цела утакмица стала је у завршних пола минута. Лео Вестерман је својом петом, иначе рекордном тројком на утакмици надокнадио Жалгирисов минус од пет поена и вратио екипу у живот, после чега је Нихад Ђедовић узвратио са поенима после којих је Шарунас Јасикевичијус узео тајм-аут. Жалгирис је после минута одмора поново смањио заостатак преко Брендона Дејвиса, а онда је уследио моменат који је одлучио утакмицу и једна од две судијске одлуке за полемику. Артурас Милакнис је с леђа вукао Владимира Лучићакод утрчавања при извођењу лопте и на тренутак је изгледало да има материјала да се свира неспортска лична грешка. Арбитри су погледали снимак и на крају ипак одлучили да свирају „обичан“ фаул. Лучић је отишао на линију пенала, прво бацање промашио, друго погодио и увећао разлику на три поена (86:83). А онда, друга ситуација за полемику. Овог пута се Лучић нашао на страни оног који је правио фаул и то на Дејвису. Најбољи играч Жалгириса је пробао да се дигне на шут ван линије 6,75 метара, а фаул је прављен на земљи, па су тако и свирана два слободна бацања, не три. За разлику од Лучића Дејвис је прво бацање погодио, а друго промашио, после чега је Бајернов херој Дерик Вилијамс био сигуран оба пута и оверио тријумф.

Вилијамс је одиграо најбољу утакмицу у европској каријери, пошто је на крају имао рекордних 27 поена и највиши индекс корисности досад – 35! На то је дописао и седам ухваћених лопти, три асистенције, две украдене лопте и блокаду. Лучић је утакмицу завршио са 11 поена и по једним скоком и асистенцијом за готово 30 минута на терену, а исти учинак имао је и Нихад Ђедовић. Стефан Јовић је такође имао 11 поена, уз три асистенције, од којих се једна може лако сврстати у категорију најбољих ове сезоне (ако не и најбоља досад?).

Код гостију истакао се Дејвис са 21 поеном и шест скокова, док је Лео Вестерман који је убацио 19 поена и погодио досад рекордних пет тројки у Евролиги. Дописао је и шест асистенција.

Панатинаикос је на свом терену ипак успео да добије Дарушафаку, а традиција се наставила када су у питању окршаји ових клубова, па је разлика поново била једноцифрена – 75:67.

Победнички састав предводио је Константинос Митоглу са 20 поена, уз шест скокова, док је Ник Калатесимао 10 поена, 12 асистенција и пет скокова. Кит Ленгфорд је убацио 12, а Џејмс Гист 15 поена. На другој страни Тони Даглас је скупио 15, а Реј Мекалум 11 поена.

Будућност немоћна пред одличним Радичевићем и Гран Канаријом! Кошаркаши Гран Канарије на домаћем терену су победили Будућност у 12. колу Евролиге резултатом 95:85.

Будућност је уписала и пети пораз од исто толико мечева у гостима, те сада има скор од три победе и девет пораза укупно и дели претпоследње место на табели Евролиге.

Гран Канарија је забележила трећи тријумф на домаћем паркету и избила на деобу десете позиције.

За Подгоричане није добро почео меч, али се све "распало" у другој деоници. Они су са -6 после првих десет минута на полувреме отшили са огромних -22.

Добра игра Гранке се наставила и у трећој четвртини и тада је меч већ био решен, а остало је само да се види са коликом разликом. Будућност је коначно одиграла добру четвртину, када је актуелни шампион АБА лиге успео да смањи предност противника.

Тим Александра Џикића је 4/4 добио са 15 разлике, шутирао фантастично, Гранка је грешила, али све је то било недовољно да Црногорци дођу до преокрета.

Најбољи код победника био је Маркус Ериксон са 15 поена, Ондреј Балвин је имао 13 уз седам скокова, 12 је имао Ћави Рабаседа, а по десет су убацили, Ди Џеј Стробери и Ким Тили.

Српски плејмејер Никола Радичевић убацио је 12 поена и имао 11 асистенција, те је проглашен за играча утакмице због индекса корисности од 27.

Код гостију истакли су се Едвин Џексон са 15, Ален Омић са 12 и Немања Гордић, те Петар Поповић са по десет поена. Гордић је, такође, додао и шест успешних додавања.

Будућност избегла дебакл, Бајерн једва са Жалгирисом! Подгоричани касно упалили на гостовању Гран Канарији – од "минус 25" стигли на шест поена заостатка, али не и до преокрета.

Екипа Будућности захваљујући фуриозној игри у последњем кварталу спречила је тежи пораз на гостовању на Канарским Острвима у 12. колу Евролиге.

Домаћа Гран Канарија уписала је тријумф резултатом 95:85 (26:20, 30:14, 26:23, 13:28).

Шпанска екипа је у последњих десет минута ушла са 25 поена предности (82:57), и када је све мирисало на још један тежак пораз Пордгоричана, екипа Александра Џикића одиграла је у шестој брзини.

Минут и по пре краја меча тројком Петра Поповића приближили су се на само "минус шест" (85:91), али грогирани домаћин успео је да повеже своје редове и спречи преокрет.

Маркус Ериксон предводио је Гран Канарију са 15 поена, док су се код Будућности истакли Едвин Џексон са 15, Ален Омић са 12 и Немања Гордић са 10 погодака и шест асистенција.

Кошаркаши Гран Канарије остварили су тријумф против Будућности резултатом 95:85 и тако стигли до пете рецке у дебитантској сезони у Евролиги. 

Гранка је била прилично сигурна у већем делу утакмице и имала огромну предност, али су играчи Будућности касно упалили моторе, што је на крају било довољно само за частан пораз на Канарским острвима. Пулени Виктора Гарсије су неколико пута имали чак и 25 поена вишка, Будућност је на полувреме отишла с 56 примљених и тек 34 постигнутих кошева, док је домаћин на последњи мали одмор отишао код резултата 82:57, када је изгледало да ће победа бити уписана с пола гаса. Али, није било тако...

Кошаркаши Будућности пробудили су се у последњој четвртини и умало направили дар-мар. Петар Поповић иДанило Николић били су предводници таласа који је ударничком силом готово потпуно истопио велики заостатак серијом тројки и сигурних погодака из игре. Међутим, испод шест поена минуса гости из Подгорице нису могли... 

Маестралну ролу у победи Гран Канарије имао је Никола Радичевић. Некадашњи плејмејкер Црвене звезде одиграо је далеко најбољу утакмицу у Евролиги и оборио практично све личне рекорде. Постигао је 12 поена, поделио 11 асистенција, имао још четири скока, од чега три дефанзивна и један офанзивни, те једну украдену лопту и индекс корисности 27. И у свим поменутим категоријама поставио је лични рекорд.

Најефикаснији играч у победничком саставу био је Маркус Ериксон са 15 поена, док је Ондреј Балвинуписао 13 поена и седам ухваћених лопти. Код гостију Едвин Џексон је имао 15 поена, док је Немања Гордић уписао 10 поена и шест асистенција. Исти број поена имао је Поповић, док је Ален Омић убацио 12 поена.

Евролига, 12. коло:

Бајерн - Жалгирис 88:84
Панатинаикос - Дарушафака 75:67
Гран Канарија - Будућност 95:85

четвртак:

Олимпијакос – Анадолу Ефес 88:81
ЦСКА – Химки 88:74
Фенербахче – Олимпија Милано92:85
Макаби – Басконија 79:81
Реал Мадрид – Барселона 92:65

Табела: Фенербахче 11-1, Реал 10-2, ЦСКА 10-2, Ефес 8-4, Олимпијакос 7-5, Армани 6-6, Барселона 6-6, Панатинаикос 6-6, Бајерн 6-6, Жалгирис 5-7, Басконија 5-7, Гран Канарија 5-7, Химки 4-8, Будућност 3-9, Макаби 3-9, Дарушафака 1-11.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар