Млади људи не виде перспективу

Нова енергија у комбинацији са политичким искуством могу Републику Српску да поведу путем просперитета, истакли су учесници емисије Изазови БН ТВ. Они су подвукли да са садашњим стањем млади људи тешко могу да виде перспектуву.

Република Српска 14.12.2018 | 22:52
Млади људи не виде перспективу
Политичка превирања, незапосленост, мањак новца и наде у боље сутра проблеми су младих људи у Српској.

“Од 2013. до 2018. године 90.000 људи је отишло из Републике Српске. То је један град величине Приједора или Бијељине. 65 одсто младих је незапослено, а од тога 2/3 са високом стручном спремом. Они би требало овдје да граде себе, каријере и Републику Српску”, рекао је Никола Злојутро, замјеник предсједника младих СДС-а.

Предсједник Актива младих ДНС-а Боривој Обрадовић каже да је у политику ушао да би покушао да поправи стање у друштву.

“Дуго времена сам се бавио спортом и гледао сам да увијек побиједим са својим тимом. Исто тако доживљавам и политику, а то је уједно био мој мотив да се почнем бавити политиком”, каже Боривој Обрадовић из Актива младих ДНС-а.

Међутим, код младих људи влада мишљење да је ситуацију тешко промјенити посебно ако нису у систему власти.

“Свједоци смо тога били у кампањи гдје су послате поруке да и ваше образовање не вриједи ако се не учланите у странку”, наводи Злојутро.

Из ДНС-а напомињу да интересовање младих за ову странку никада није било веће, те додају да на то доста утиче и перцепција младих људи када је политика у питању.

“Џаба ми градимо било какаве политике и причамо о свему овоме, покушавамо да било шта промијенимо, ако немамо за кога то да урадимо. Шта ће се десити ако се за 5 или 10 година преполови број становника у Републици Српској”, пита млади ПДП-овац Стефан Гаврић.

Критичко мишљење није развијено, а разлог је лош систем образовања.

Млади би требало више да буду заинтересовани за стање друштва у којем се налазе, како проблема тако и могућности, истакли су саговорници емисије “Изазови” и нагласили да је то једини начин да се аномалије у средини у којој живе превазиђу, и да се створи позитиван животни амбијент.



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Марко

14.12.2018 23:11

Ја као будуци математицар и програмер видим. Свим силама цу се трудити да останем у насој прелијепој Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.марко...

15.12.2018 03:57

...свака цаст..Коме се несвидја ,нека иде...вратице се брзе него сто је отисао..Пропада и запад од стампаних и безвриједних пара,полако али сигурно.

Name

Халло

15.12.2018 06:52

@Марко & .марко… Оба имате право. На запади нема кафица и састанака, станац мора да висе ради него домаци је његова диплома је мање вриједности и он се мора доказати, а далеко је мање плацен од домацег. На запади се из пидзаме улази у одијело, а из одијела у пидзаму. Када се суботом радње затворе, све опсусти, цак се и вецина ресторана затвара. Мали ресторани гдје су се људи окупљали висе не постоје. А запад пропада под ислам. Да само мозете видјети како све изглед од 2015-те године, све се драстицно промојенило. Досли Арапи и Африканци само захтијевају, а неце да раде. А и да хоце, како це зивјети и издрзавати свој цопор дјеце, а све аналфабете. Пукнит це и социјална каса. Због њих порез расте, па зато треба западу неко ко це радити да би плацао порез, а од тога 70% иде у социјалу. Привреда има пореске олаксице, а запослени на плату немју. Зелим Марку од свег срца пуно успјеха. Сви који су отисли вратит це се са сломљеном кицмом. Њемацкој требају медицинари и програмери јер су Нијемци тог занимања отисли у Свајцарску. А од физикалаца треба на градјевини и пости да разноси пакете. А плате су како се на њемаком казе Хунгерлохн (хунгер=глад, лохн=плата) тј. биједна плата. Сви који су отисли се само хвале јер неце да признају како гладују, а додју куци у Српску да се наједу.

Name

келн

15.12.2018 07:31

Ја довео родјака који је армирац на градјавиниц ,у БИХ је могао да заради 800 км мјесецмо а у Њемацкој 2000 евра има плату па би видите.Народ се масовно исељава,број радних виза које изадају амбасаде Њемаце и Словеније све веци а колико оде у Италију где не треба радна виза и друге земље ЕУ а колико се људи домогне Уса,Канаде,Аустралије.БиХ се полако празни а пустос це доњети јос веце сиромаство у наредним деценијама.

Name

@Халло

15.12.2018 07:40

А ја таман мисилио да тражим посао на западу. Хвала што си ми отворио очи! Ипак је најбоље у нашој РС... не ради се пуно...сви весели, здрави и насмијани. У свакој кући викендом неко славље....комшије се друже, посјећују и поштују. Образовни систем је далеко бољи од било ког система на западу....читава нација нам је високообразована....ма тек има да се развијемо и да будемо најјјачи. Тражиће швабо, аустријанац, финац да дође у нашу РС да живи и ради јер ми немамо проблема са еxтремизмом или не дај боже са другим слободама....

Name

ре Халло

15.12.2018 07:45

А ти си неко много паметан.А код нас су ударили порезе на све и свашта

Name

ре Халло

15.12.2018 08:23

Шта велиш "на западу све пропада" ббухаххахахахааа ако тамо "пропада" какво је онда стање у РС,? Одавно глупљи коментар нисам прочитао. Њемачка економија је толико велика и моћна да је то неописиво.

Name

халло

15.12.2018 08:42

@келн А сто не написа у оригиналу: Кöлн? А како тај мозе са 2000 еура зивјети? За Њемацку је то мизерија, испод минималне 8 еура по сату, сто је прописано законом. Када му се све одбије не остаје ни за храну. Јел' се зиви од ваздуха, спава на улици? Хунгерлохн, биједна плата, е то је то, а један Нијемац има дупло висе. А ти и твој родјак да несто устедите морате на рад и полије посла. Али нема ни за ракију, а цигарете у Њемацкој су узасно скупе па вам то саље по аутобусима заједно са саламом и сиром.

Name

Халло

15.12.2018 08:48

@ре халло У индустријским земљама обицан цовјек плаца порез на све и сваста. Треба најмање 3 мјесеца у години радити за порезе. Богати имају пореске олаксице. Па зато и у Француској побуне. Смањио Макрон богатима порез, па повисио цијену бензина да би надокнадио милијарде које му недостају у каси, а све под изговором за заститу цовјекове околине. Треба успоредити цијене и плате, али нето плате.

Name

За келн

15.12.2018 17:24

2000 Еура у Њемацкој има исту вриједност као 800 км у Српској. 800 км му је у дзеп, а 2000 еура брутто, па кад узме свако своје, њему не остаје ниста. А ако би радио неких 40 година, имат це пензију неких 500 еура. А ко дозиви старосну пензију на градјевини?

Name

Мисо

15.12.2018 00:33

Ево омладино КО вас представљас сикирају СЕ за вас па наравно да они неце никуд њима је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халло

15.12.2018 11:24

@Мисо Њихово је да лупају или ударају ријецима да би испунили вријеме емисије. А на нама је да имамо разум, ако се некоме не свидја, тај не мора ни гледати, а јос мање наметати своје мисљење. Ја лицно сам увијек на страни младих, јер малдост је кратка и лијепа. Треба радити и стварати док си млад, а кад се остари она се мора добро трудити да се не потоне. На западу је мисљење: до 40 година морас све заврсити тј. породицу основати, дом изградити. А послије само се борити за опстанак јер вријеме када је радник био сигуран са послим, то је давно просло вријеме. Вец одавно 50-то годисњаке избацују са посла и узимају 20-то годисњаке. А незапослени 50то годисњак нема сансе за посао. Мозда понеко, али вецином зене могу наци посао његе старце за никакву плату. А ко изгуби здравље, наслони се на стаке па пут: Српска, или нека друга свеједно.

Name

Ре

15.12.2018 00:41

Сви у политику Јос који године и неце нам требат ни Фабрикен ни било какви занинање само цемо СЕ бавит политиком ал ина један Проблем свијет нетреба политицаре него раднике

ОДГОВОРИТЕ
Name

халло

15.12.2018 07:09

А ко це радити и издрзавати политику? Проблем је у промасеној приватизацији привреде. Докопали се лопови фабрика, а немају појма о привреди и ста треба радити, а закон јос увијек комунистицки који не одговара времену садасњице. А резултат је унистена привреда и незадовољство стнаовниства.

Name

цупс

15.12.2018 01:02

Не виде ни стари исто као и млади само су стари да било ста запоцну па се помире инаце сто се тице здравствене застите и пензије неби било ни старих ни младих. Само радници институција могу да остану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

халло

15.12.2018 06:26

Мислис друствене интитуције?! А од цега це да зиве те институције, ако нема привреде? Ко це и од цега порез плацати да би те инститиције могле радити?

Name

Ре Халоо

15.12.2018 07:19

Халлоо не лупетај ако не знас,овде се сад ради висе него у Њемацкој ако прицамо о људима који својим знањем зарадјуји свој хљеб.Послодавци су навикли на еxтра профит и не одрицу се тога.Ако којим слуцајем и повецају плату за 50 КМ продузе радно вријеме до бесвјести.Овде у реалном сектору не постоји радно вријеме,ако радис у складисту слепер ти мозе доци и у 21х без обзира сто нема друге смјене.На градјевини ти само казу то се данас мора заврсири,итд..итд.Нико не плаца прековремени рад а то све радис за плату којом мозес купити 1кг меса дневно.У оваквој РС мозе бити само сретни лопови,сто је јос најгоре да је вецима неписмена или полуписмена па су сам тим јако брутални према радницима.Ја сам радио овде и тамо,са сигурносцу могу реци да се пуно мање ради тамо .Једино сто је тацно да друсрвени зивот није као и овде из цега и произилазе такви коментари.Овде се навикло на кафану оослије посла,у кладионицу,и тако даље.То тамо нема,а сад ста је боље показује систем и развијеност поредјених територија !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Ре Халоо

15.12.2018 09:09

Нико ми никада не плати прековремени рад, мада морадох радити и по 15 сати, ријетко прописаних 8 сати, па путовати сат и пол до куце, а ујутро опет на посао. Све клизно радно вријеме па нема прековременог. Истина не морадох радити физицке послове, али за то одвојих сво слободно вријеме на сколовање, а колико је то костало, забољела би те глава. А ти си сво то вријеме спавао и сањао иностранство. А да видис како људи ради по цијелу ноц на асфалтирању путева који се морају поправити и гину, буду прегазени, а ко презиви пукла му је кицма.

Name

Халло

15.12.2018 07:52

Лос систем образовања јесте, то је истина. Уписују се у сколе и заврсавају занимања која привреда не трази. У индустијеским земљама све диктира привреда, све се иде по потреби привреде. У гимназију иду најбољи од најбољих. А остала занимања морају дјаци наци прво мјесто у провреди, мјесто за уцње па тек са тим уписати сколу. Иду 3 и пол дана на посао, а дан и пол у сколу. За посао добијају неку малу накнаду. Све се уци кроз праксу. па кад заврси сколу спреман је за рад. Они који нису успјели наци мјесто у привреди могу ици даље у девети разред или похадјати приватну сколу коју родитељи морају плацати, а то је само теорија, а кад заврсе сколу онда морају наци праксу и раде за неку малу накнаду. Студенти поред студија раде, а кад заврсе уни онда су практиканти и раде за плату испод биједне, па послије свега могу тразити нормалан посао и стварати каријеру. Постоје занимања гдје се мора бити у партији јер их оне постављају, нпр. судије. Сколство је на западу сасвим другације организирано. Све се своди на писмене испите, од кад подјес у сколу па до заврсетка заната или студија, полазу се испити који праве министарства просвјете, а цувају се у сефу, отврају сви истог датума, истог сата у цијелој земљи. У Свајцарској се оцјењује од 1 до 6. За 4 мора се сакупити 80% бодова тј. тацник одговора, за 4,5 треба 85% знања, за 5 треба 90% знања, за 5,5 треба 95% знања, а 6 треба 100%, а то је ријетко. Наставник мозе повецати оцјену за пола процента, ако је уцник током године полозио парцијалне тестове висе од једне цијеле оцјене него на испиту. Додатна је одјена и из праксе коју даје сеф, који је одговоран за уценика. Пролазне су оцјене САМО 4 до 6. Мозе се имати само једна мања од 4 да би се исло данље. А просјек 4 сматра се слаб, добар је тек од 5 па на висе. Ако студент не полози све испите има право да их понови у следецем року, али полазе све, цак и оне које је полозио тј. полазе се година, а ако опет падне, мора паузирати годину и следеци рок све испите полозити, а ако опет падне онда и отпада. Зато нема куповине диплома. Скола мора доказати оцјењивање и писмени тестови се цувају 10 година. Увид имају само ако је неко незадовољан и контрола сколства. То је само укратко описано. Када би овако било код нас, сто мислите како би цвјетала привреда?! Сама корупција би пала, а јос мање би могли неки "бизнисмени" куповати фирме, неке бајаги свајцарске или енглеске, а једва да имају основну сколу, Како не би пропала та јадна привреда. Поздрав свим напредним и вриједним дјацима и студентима који зеле напредак Српске, јер у њима лези будуцност и опстанак земље. Има Српска мозгове, али нема организацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељацкаполитика

15.12.2018 14:44

Није истина да само млади људи не виде перспективу. Нико је не види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халло

15.12.2018 15:56

То је вец хајка.