Звезда је 27. тим Лиге шампиона!

Може полако да се резимира. . .

Фудбал 14.12.2018 | 17:15
Звезда је 27. тим Лиге шампиона!
Прексиноћ је спуштена завеса на прву фазу Лиге шампиона. Добили смо саставе шешира за жреб који следи у понедељак, што је најважније, осам трећепласираних екипа придружује се такмичењу у Лиги Европе, док је осам тимова завршило европску епозоду за ову сезону. Разне црте смо подвлачили, па можемо и једну не баш уобичајену - на ком је месту Црвена звезда завршила своје дебитантско учешће у елити? 

Критеријуми су једноставни: 16 клубова који су завршили такмичење у Лиги шампиона рангирали смо прво по позицији, онда по бодовима и на крају по гол разлици, где је било потребно. Српски шампион завршио је као 27. на тој листи. Испред Црвене звезде, гледајући четвртопласиране тимове, завршили су само москвски ЦСКА, са седам бодова (две победе над шампионом Европе) и Јанг Бојс, који је има бољу гол разлику за четири - минус 12 наспрам минус осам. Иза су остали немачки Хофенхајм, московска Локомотива, ПСВ Ајндховен, Монако и атински АЕК. 

А кад смо већ код грчког клуба он је ушао у историју по једном негативном резултазу. Наиме, постао је јубиларни 20. тим од оснивања Лиге шампиона који је групну фазу завршио без бода. Дакле, са нулом. На тој листи је и наш Партизан (2010. година), односно Кошице, Фенербахче, Спартак из Москве, Андерлехт, Рапид из Беча, Левски, Динамо Кијев, Макаби Хаифа, Дебрецин, Жилина, Виљареал, Оцелул, Динамо Загреб, Марсељ, Макаби Тел Авив, Бриж, Бенфика. Много великих клубова, чак и бивших првака Европе, што само додатно даје на значају Звездином резултату, илити тим бодовима што је српски првак освојио.  

Када је у питању комплетно рангирање елиминисаних клубова оно би изгледало овако:

17. Наполи
18. Валенсија
19. Интер
20. Бенфика
21. Плзењ
22. Бриж
23. Шахтјор
24. Галатасарај
25. ЦСКА Москва 
26. Јанг Бојс
27. Црвена звезда
28. Хофенхајм
29. Локомотива Москва
30. ПСВ
31. Монако
32. АЕК

Из приложеног се види да је Наполи "лидер", а то такође иде у прилог причи да је Црвена звезда заиста била у групи смрти. Наполитанци су један од ретких тимова у историји овог такмичења који је успео да испадне са девет освојених бодова. Испоставило се да их је скупо коштао онај гол примљен на Сан Паолу од црвено-белих. Или боље рећи онај реми у првом колу на Маракани...

Када говоримо о дебитантима последњих година они су углавном били на нивоу српског првака, евентуално за бод бољи или лошији. Хофенхајм, четврти тим немачке прошле сезоне, завршио је своје прво учешће ове јесени без победе и са само три освојена бода. Прошле године Карабаг је као дебитант узео два, пре тога Ростов 5, Астана 4, Менхенгладбах 5, Малме 3, Лудогорец 4, Аустрија из Беча 5... 

Занимљиво да Манчестер Сити у свом првом учешћу 2011. године није прошао групу.

Када се подвуче црта, црвено-бели немају чега да се стиде. Штавише, онаквом новчаном потпором ударили су јак темељ за нове европске излете.

Само што сада лествица иде горе...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар