ЛШ и ЛЕ: Седам Шпанаца, шест Енглеза, пет Нијемаца...

Деветнаест европских фудбалских савеза имаће на пролеће представнике у европским куповима, Србија, ове сезоне, неће.

Фудбал 14.12.2018 | 20:10
ЛШ и ЛЕ: Седам Шпанаца, шест Енглеза, пет Нијемаца...
После прошле године, када су и црвено-бели и црно-бели стигли до нокаут рунде Лиге Европе, ове нећемо имати кога да пратимо.

Звезда је 2018. завршила са укупно 16 одиграних утакмица, 14 од лета до позне јесени, Партизан их је одиграо осам, али су следећи европски мечеви у Србији на програму тек у јуну 2019.

Највише представника у другој фази два купа имаће Шпанија, три у Лиги шампиона, четири у Лиги Европе (Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид – Валенсија, Севиља, Виљареал, Бетис). 

Шест тимова из Премијер лиге наставља на још једном фронту (Манчестер Сити, Манчестер Јунајтед, Ливерпул, Тотенхем – Арсенал, Челси). 

Густ распоред имаће по пет клубова из Немачке (Бајерн, Борусија Дортмунд, Шалке – Бајер Леверкузен, Ајнтрахт) и Италије (Јувентус, Рома – Наполи, Интер, Лацио). 

Пета 'лига петице', француска, имаће три тима у пролећном делу такмичења која организује УЕФА (ПСЖ, Олимпик Лион - Рен), као и Португал (Порто - Бенфика, Спортинг). 

Холандија има само Ајакс, у Лиги шампиона, а по два тима у Лиги Европе представљаће Аустрију (Ред Бул Салцбург, Рапид Беч), Русију (Зенит, Краснодар), Чешку (Викторија Плзењ, Славија Праг), Турску (Фенербахче, Галатасарај), Белгију (Клуб Бриж, Генк) и Украјину (Шахтјор, Динамо Кијев). 

На списку савеза које су 'у игри' су и швајцарски (Цирих), шкотски (Селтик), хрватски (Динамо Загреб), грчки (Олимпијакос), шведски (Малме) и белоруски (БАТЕ Борисов). 

Србија је стигла до 19. места на листи, бар тренутно, а сезона је била успешна скоро колико и прошла (6,000 бодова, прошле 6,375) што је и донело напредак, али три савеза који су испод (Шкотска, Белорусија, Шведска) имају представнике у шеснаестини финала Лиге Европе, па би могли да нас 'прескоче'. 

Петнаесто место, које доноси два места у квалификацијама за Лигу шампиона, остаје далеко, а на њему су тренутно Швајцарци, изгледе имају и Чеси и Хрвати, а Данци ће остати у тој групи само ако ни Цирих, ни представници Чешке, ни загребачки Динамо не буду освајали бодове на пролеће. 

Србија је, на крају првог дела европских купова у сезони 2018/19) од те позиције удаљена 4,650 бодова, што није мало али није ни недостижно. На пример, у три сезоне које улазе у 'обрачун' за расподелу места следећег лета освојено је укупно 9,875 бодова, а у претходне две 12,375. 

То би, практично, значило да би сезона слична овој и прошлој значила борбу за то 15. место, а још успешнија и два тима у квалификацијама за Лигу шампиона. 

Прилике да се том циљу српски клубови приближе већ током пролећа пред нама нема...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар