ЛЕ: Олимпијакос елиминисао Милан, Селтик преживио! И још...

Фудбалери Олимпијакоса настављају такмичење у Лиги Европе пошто су у директном обрачуну у Атини победили Милан са 3:1.  Олимпијакос успео: Милан испао у Атини! Сјајан меч на Караискакису. Зенит помогао Славији, Селтик прошао и поред пораза.

Фудбал 13.12.2018 | 23:21
ЛЕ: Олимпијакос елиминисао Милан, Селтик преживио! И још...
Био је то велики успех играча у црвено-белим дресовима који су задали нове главобоље росо-нерима и њиховом тренеру Ђенару Гатузу.

После 60 минута игре у Пиреју није било голова, али онда је на "Караискакису" све прокључало, када је Папе Сисе погодио за вођство Олимпијакоса. 

Лукаво су Грци извели корнер са леве стране, лопта је дошла до Сисеа који је из другог покушаја проследио лопту у мрежу Милана. 

У том тренутку, био је то резултат који је одговарао Италијанима, али Грцима је недостајао гол да потисну росо-нере на треће место. У 64. минуту имали су велику шансу, Константинос Фортунис је одлично шутирао, а Пепе Реина још боље реаговао и спречио гол. 

Оно што није успео домаћин тада, јесте у 70. минуту и то аутоголом Кристијана Запате. Штопер Милана је неспретно реаговао, променивши смер лопте и тако је савладао Реину. 

Међутим, само три минута касније, исти играч се у потпуности искупио. После корнера са леве стране одлично је реаговао и убацио лопту у мрежу Олимпијакоса. 

Ни ту није био крај, у 81. минуту је досуђен пенал за грчки тим, прецизан је поново био Фортунис и тако је Олимпијакос претекао Италијане. 

Селтик, Славија и Олимпијакос последња су три имена која ће се такмичити у шеснаестини финала Лиге Европе.

Утакмице последњег кола групне фазе које су игране од 21.00 нису носиле много неизвесности, али дуел од ког се највише очекивало у потпуности је задвољио све критеријуме љубитеља фудбала. Посебно навијача Олимпијакоса.

У сјајном мечу одиграном у Пиерју, црвено-бели су успели да савладају Милан са потребна два гола разлике и тако у директном дуелу елиминишу конкурента у борби за друго место Групе Ф, иза Бетиса који је одиграо без голова против Диделанжа у Луксембургу.

Олимпијакос - Милан 3:1 (0:0).

После елиминације АЕК-а из Лиге шампиона, онда и ПАОК-а из Лиге Европе, на рубу испадања био је и Олимпијакос, али је успео да се тргне и савлада Милан разликом која му је била неопходна.

Иако су гости из Италије били нешто опаснији у првом полувремену, домаћин је био ближи поготку после једног "слободњака" у последњим тренуцима пред одлазак на одмор. Голова није било, али је у наставку уследило много узбуђења.

Прво је Папе Сисе у 60. минуту био најспретнији у гужви пред голом Милана после корнера, а онда је Запата аутоголом у 69, у стилу Аугенталера на Звезда - Бајерн 1991, дуплирао предност Олимпијакоса. Еуфорија на трибинама, ипак, утихнула је само два минута касније, пошто се Запата искупио на центаршут Чалханоглуа из корнера.

Тренутак одлуке виђен је у 81. минуту, када је Фортунис реализовао пенал за 3:1. Претходно је Абате рукама држао и оборио Торисидиса, што није промакло француском судији Бенои Бастијену.

Цео меч за победнички тим одиграо је репрезентативац Србије, Јагош Вуковић.

У другом сусрету у овој групи, Диделанж и Бетис су одиграли без голова. Шпанци су већ обезбедили пласман у нокаут фазу, тако да нису превише рискирали.

У А групи је и пре овог кола све било јасно, барем када је реч о томе ко ће наставити такмичење у фебруару. Арсенал је тако играо за публику на "Емирејтсу" против Карабага и дошао је до поготка већ у 17. минуту. 

После дужег времена, у тиму из Лондона је заиграо Месут Озил који је одлично проиграо Александера Лаказета, он се одлободио чувара и искоса са десне стране послао прецизан ударац за коначних 1:0. 

Даље иде и Спортинг из Лисабона који је сав посао против Ворскле завршио у првих 45 минута. Постигли су у том периоду три гола, обезбедили тријумф, а од првог минута у дресу домаће екипе играо је српски интернационалац Радослав Петровић.

Неизвесности је, барем по питању тога ко ће као другопласирани ићи даље није било ни у Д групи. Динамо из Загреба је обезбедио раније прву позицију, па његов сусрет са Андерлехтом није имао превише значаја. Меч у Максимиру је завршен без голова. 

С друге стране, Спартак из Трнаве играо је са Фенербахчеом такође само за престиж, Словаци су поготком Кубилаја Јилмаза постигли гол у 41. минуту и то им је било довољно за тријумф, али тек за трећу позицију, јер у коначном збиру имају бод мање од турског прволигаша.

У Групи Б, било је узбудљиво до самог краја. Салцбург је одавно обезбедио прву позицију, тако да је била једина дилема да ли ће даље Селтик или Лајпциг. 

Лајпциг је код куће играо са Розенборгом и водио је све до пред крај, када је норвешки тим преко Регинуисена изједначио у 86. минуту. 

Том голу су се највише обрадовали навијачи Селтика у Глазгову, који су код куће изгубили од Салцбурга са 2:1. Мунас Дабур у 67. и Фредрик Гулбрандсен у 78. минуту били су стрелци за Аустријанце који су тако групну фазу завршили са максималних 18 бодова. 

Селтик је у последњим секундима после промашеног пенала ипак преко Нчама успео да смањи на 1:2 и тако се барем мало искупи за лош утисак који су оставили у овом мечу.

Чешко пролеће Славије из Прага, Фенер пао у Трнави! Чешки великан тријумом против Зенита стигао до наредне рунде Лига Европе – 2:0.

Чешки фудбал имаће два представика у пролећном делу Лига Европе. Викторија из Плзења је стигла као трећепласирани тим Лиге шампиона, а у шеснестини финала масовијег такмичења придружила им се и Славија из Прага.

Тврда екипа из главног града Чешке у пет утакмица групне фазе дала је само два гола. Међутим, пред вечерашњи окршај са Зенитом имала је јасну рачуницу – победи и преживи у Европи.

На Еден стадиону Славија је искористила незаинтересованост једне од најбољих руских екипа. Црвено-бели су славили са 2:0, а све вредно помена виђено је у првом полувремену.

После сјајне акције Славија је повела. Асистент је био Хушбауер, а Жмралу није било тешко да савлада руског голмана. Само девет минута касније стадион Славије је горео. Страшан гол је постигао Штох. Била је то отрвона кифла са 17 метара која је погодила супротан горњи угао.

У другом мечу Бордо је славио против Копенхагена, али била је то пирова победа гостујућег тима.

Много недуомица није било ни у групи Д. Динамо је покварио стопостотан учинак, јер је ремизирао на свом буњишту у судару са Андерлехтом. Као другопласирани пласирао се Фенрбахче. Ипак, Спартак из Трнаве се достојно опростио од Лига Европе, са седам освојених бодова.

Вечерас је Звездин ривал из европских квалификација савладао Фенер голом Јилмаза.

Караискаки експлодирао од среће! Оли у потпуно лудом мечу избацио Милан из Лиге Европе, Атина тражи пехар! Арсенал и Спортинг рутински...

Огромна шеталица пред почетак меча прикупила је симпатије навијачког света широм Европе. На њој пехар Лиге Европе као јасан показатељ шта навијачи очекују од Олимпијакоса. Можда и преамбициозно, али после вечерашње утакмице тешко ће атински црвено-бели умирити трибину. Незаборавну утакмицу гледали смо на Караискакију, на крају победу Олимпијакоса од 3:1 и Миланову елиминацију већ у групној фази Лиге Европе.

Гледали смо 90 минута утакмице за инфаркт. Севале су шансе на све стране од самог почетка меча, али се тек после сат времена игре ритам меча толико убрзао да је тешко било све и испратити. Нису Грци тада имали шта да чекају. Потребна им је била победа од два гола разлике. Такву су и извојевали.

Љутиће се сигурно у Милану. Љутиће се због недостатка фер-плеја, због трика којим је Олимпијакос, не чекајући Италијане да се наместе на одбрану корнера, преко Папеа Абуа Сисеа стигао до првог гола и у 60. минуту разгорео варницу у навијачким срцима. А фитиљ је горео све до 69. минута када је Гиљерме из очаја тукао са више од 25 метара. Лопта је закачила несрећног Дувана Запату и преварила Пепеа Рејну. Експлозија! Олимпијакос је имао резултат који га води даље.

И онда – антиклимакс! Свега 113 секунди проштло је од Запатиног аутогола, Колумбијац је на тренутак прешао пут од трагичара до јунака. Центаршут Хакана Чалханоглуа са леве стране, Колумбијац је некако захватио ту лопту, брзо су је домаћи вратили у поље, али је судија Беноа Бастијан на време приметио да је она прешла гол линију. Милан смањује на 1:2, Олимпијакос поново јури гол.

Навијачи домаћег тима већ су појели пола прстију. Трагедија се спремала. До 81. минута. Игнасио Абатевероватно ни сам сада не може да одговори зашто је оберучке обгрлио Василиса Торосидиса. Љути се Абате, није ту било превише интензитета, али тешко да се Бастијану може замерити на одлуци. Немају руке шта да траже на противничком играчу. Пенал и егзекуција Константиноса Фортуниса.

Олимпијакос је у шеснаестини финала Лиге Европе. Милан је испао. Ђенаро Гатузо ће морати много тога да објасни. Грци само откуд навијачи на терену по завршетку утакмице. Али такав је то менталитет. Просто нису могли да издрже да се не придруже играчима у слављу. Како било, Олимпијакос је други на табели Групе Д, Бетис се није прославио против Диделанжовог бункера, али је на конто Милановог неуспеха задржао позицију број један и статус повлашћеног на жребу.

У Групи Е, распоред се знао и пре вечерашњих утакмица. Арсенал први, Спортинг други, у шестом колу само смо добили потврду да је тако најправедније. Унај Емери је још једном на терен послао јуноше да сакупљају минуте, они су против Карабаг обавили своје с тим да су им притисак са плећа скинули искуснији саиграчи. Месут Озил и Александар Лаказет су једноставно превише за Карабаг – 1:0.

Ни Спортинг се није поштено намучио. Против Ворскле му је требало 45 минута да три пута лопту смести у противничку мрежу, стрелци су били Фреди Монтеро, Мигел Луис, док је Ардин Далику постигао аутогол и Украјинци су већ тада могли да крену са паковањем кофера. Убедљивих 3:0 на стадиону Жозе Алваладе.

Салцбург узалуд преврнуо Глазгов, Денић и Розенборг заледили Лајпциг! Ред Бул ипак без дуплог славља...

Ако су у претходном термину највећи лузери били фудбалери Бешикташа, онда тај епитет на утакмицама одиграним од 21 иде на душу фудбалера Лапцига, који нису искористили поклон и победу старијег брата из Салцбурга над Селтиком усред Глазгова (2:1), да се домогну 1/16 финала Лиге Европе.

Бундеслигаш је на свом терену дочекао Розенборг који му је чудесно откинуо бод у последњим тренуцима (1:1). 

Норвежанима, који до овог кола нису имали ниједан бод, ништа није значила утакмица, а успаване домаћине који су водили од 47. минута поготком Матеуса Куње у 86. је шокирао искусни дефанзивац Региниусен.

Сјајно се убацио штопер гостију иза леђа одбране Лајпцига и матирао немоћног голмана Мвога задавши тако ударац империји Ред Була која се надала двоструком слављу вечерас. Занимљиво, у акцији код гола Розенборга лепом петом се истакао и некадашњи фудбалер Рада Ђорђе Денић.

Очајан је био тренер Лајпцига Ралф Рагник посебно јер се најбољи нападач Салцбурга Мунас Дабур, својски потрудио вечерас шестим голом у Лиги Европе да им омогући пласман у 1/16 финала. Погодак Израелца главом у 67. донео фантастичном Салцбургу стопостотан учинак - шест победа, 18 бодова - и сада је ваљда јасно да нико не сме да их потцени.

Селтик је био страшно лош, а после серије повреда и принудних измена, аустријски шампион га је просто прегазио фудбалски. Гол Норвежанина Гулбрандсена после невероватног кикса голмана Гордона из 78. могао је да дотуче навијаче домаћих да се у Лајпцигу није десило чудо и гол капитена Розенборга.

Тако су из ове групе у наредну фазу прошли Салцбург и Селтик.

ЛИГА ЕВРОПЕ, последње - 6. коло:

Група А

АЕК Ларнака - Бајер Леверкузен 1:5 (1:2)
Лудогорец - Цирих 1:1 (1:1)

ТАБЕЛА: Бајер 13, Цирих 10, АЕК 5, Лудогорец 4.

Група Б

РБ Лајпциг - Розенборг 1:1 (0:0)
Селтик - Салцбург 1:2 (0:0)

ТАБЕЛА: Салцбург 18, Селтик 9, РБ Лајпциг 7, Розенборг 1.

Група Ц

Копенхаген - Бордо 0:1 (0:0)
Славија Праг - Зенит 2:0 (2:0)

ТАБЕЛА: Зенит 11, Славија 10, Бордо 7, Копенхаген 5.

Група Д

Спартак Трнава - Фенербахче 1:0 (1:0)
Динамо Загреб - Андерлехт 0:0

ТАБЕЛА: Динамо 14, Фенербахче 8, Спартак Трнава 7, Андерлехт 3.

Група Е

Спортинг - Ворскла 3:0 (3:0)
Арсенал - Карабаг 1:0 (1:0)

ТАБЕЛА: Арсенал 16, Спортинг 13, Ворскла 3, Карабаг 3.

Група Ф

Диделанж - Бетис 0:0
Олимпијакос - Милан 3:1 (0:0)

ТАБЕЛА: Бетис 12, Олимпијакос 10, Милан 10, Диделанж 1.

Група Г

Виљареал - Спартак Москва 2:0 (1:0)
Рапид Беч - Ренџерс 1:0 (0:0)

ТАБЕЛА: Виљареал 10, Рапид 10, Ренџерс 6, Спартак 5.

ГРУПА Х

Олимпик Марсеј - Аполон 1:3 (1:2)
Лацио - Ајнтрахт 1:2 (0:0)

ТАБЕЛА: Ајнтрахт 18, Лацио 9, Аполон 7, Олимпик 1

ГРУПА И

Бешикташ - Малме 0:1 (0:0)
Генк - Сарпсборг 4:0 (2:0)

ТАБЕЛА: Генк 11, Малме 9, Бешикташ 7, Сарпсборг 5.

ГРУПА Ј

Севиља - Краснодар 3:0 (2:0)
Ахисар - Стандард Лијеж 0:0 (0:0)

ТАБЕЛА: Севиља 12, Краснодар 12, Стандард 10, Ахисар 1.

ГРУПА К

Рен - Астана 2:0 (0:0)
Динамо Кијев - Јаблонец 0:1 (0:1)

ТАБЕЛА: Динамо 11, Рен 9, Астана 8, Јаблонец 5.

ГРУПА Л

ПАОК - БАТЕ Борисов 1:3 (0:3)
Видеотон - Челси 2:2 (1:1)

ТАБЕЛА: Челси 16, БАТЕ 9, Видеотон 7, ПАОК 3.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар