Прича: Спалети, успјешан губитник...

Односи између Мароте и Спалетија би пре могли да се опишу као хладни и уздржани него топли и пријатељски. Њих двојица су већ радили заједно у Венецији у сезони 1999/2000, када је Спалети чак два пута отпуштен.

Фудбал 15.12.2018 | 22:00
Прича: Спалети, успјешан губитник...
После армије навијача Роме, сваким даном се гоје редови присталица Интера који почињу да верују да је Лучано Спалети „успешни губитник“.

Тај оксиморон, на италијанском „ил перденте ди суццессо“, Спалетију је приписала римска чаршија током његовог последњег боравка на клупи Ђалоросих. Бројеви и витрина титула Спалетија показују да та дефиниција није далеко од истине. Реноме који ужива и плата коју прима тренер Интера нису у сагласју с његовом трофејном књижицом, поготово рубриком европских такмичења.

У Милану су већ почеле да круже приче да ће ово бити последња Спалетијева сезона на клупи Интера, без обзира на то како се она заврши. Њима у прилог иде долазак Бепеа Мароте на место генералног директора Интера. Односи између Мароте и Спалетија би пре могли да се опишу као хладни и уздржани него топли и пријатељски. Њих двојица су већ радили заједно у Венецији у сезони 1999/2000, када је Спалети чак два пута отпуштен. Истина, на челу тима из Лагуне у то време био је плаховити Маурцио Зампарини, светски рекордер по броју „конзумираних“ тренера.

Међутим, за Спалетија је много озбиљнија прича да је управо Марота саветовао Андреу Ањелија да не ангажује тосканског стручњака 2014. године. Наиме, Јуве је тог лета изненада остао без тренера: Антонио Конте, како је сам рекао, није желео да иде у ресторан у којем се плаћа 100 евра по глави оброк са 10 евра у џепу (сликовита критика кампање појачања Јувентуса која није, по Контеовом мишљењу, била довољно амбициозна). Спалети, само што је завршио своју руску епизоду на кормилу Зенита из Санкт Петербурга, био је међу главним кандидатима да преузме Јувентус.

Према тврдњама најбоље упућених људи у збивања око Јувентуса Бепе Марота је саветовао младог Ањелија да са Спалетијем попије само кафу и да га не уврсти у најужи круг могућих тренера Бјанконера. Тако је и било, и Спалети је морао да сачека годину и по дана да  добије нови посао (замениће РудијаГарсију на клупи Роме), а Макс Алегри је наследио Контеа.

Наравно, људи се мењају, баш као што пријатељства и непријатељства нису дефинитивне, већ врло варијабилне категорије. Ипак, коинциденција израњања гласина о паду Спалетијевих кредита код Сунинга с уласком Мароте у командни центар на корзоу Виторија Емануела у Милану, серије лоших резултата, треперење незадовољства појединих фудбалера и там-там навијачког незадовољства је прилично индикативно.

До захлађења у односима између тренера Интера и његових тифоза, као и управе клуба и шефа стручног штаба дошло је током последњих месец дана, када се Неразурима поновила иста криза резултата из претходне сезоне. Разлике је само у томе што је прошле године италијански клуб ушао у тунел у децембру, а ове у новембру. На последњих седам утакмица Интер је остварио само једну победу, и то против скромног Фрозинонеа.

Спалетију се посебно спочитава ангажовање Најнголана који је Интер коштао 24.000.000 евра плус Сантон(за њим у Интеру не жале) и Заниоло (у Апијано Ђентилеу страхују да је реч о новом Роберту Карлосу, Пирлу, Кутињу и другим вхунским играчима које Неразури нису препознали или нису имали стрпљења да виде њихово сазревање).

Најнголан је на утабаном путу да доживи судбину Кристијана Вијерија који је у року од неколико месеци прешао пут од голгетера Серије А до пропалог фудбалера. Са 20 година, природа ради за вас и могуће је себи дозволити изласке у дискотеке, пушење, алкохол и друге облике забаве, али рачун се плаћа на прагу 30-их година, када све стиже на наплату, поготово ако се настави са ноћним животом. Белгијанац се већ четири пута повредио од како је дошао у Интер прошлог лета, а на мечевима које је одиграо био је бледа сенке себе из римских дана.

У Интеру су знали за склоност Најнголана ка, еуфемистички речено, неспортском стилу живота, али је Спалетибио гарант за солидност и поузданост Белгијанца. Биланс после прва четири месеца је прилично мршав: Нинџаје одиграо укупно 13 утакмица од 21 и постигао је три гола. Није га било у пресудним мечевима против Јувентуса и ПСВ-а. Штавише, будући да Интер због финансијског фер-плеја није могао да стави на листу за Лигу шампиона Гаљардинија и Жоаа Марија, одсуство Најнголана је приморало Спалетија да се довија како би решио питање везног реда у одлучујућем мечу против ПСВ-а. Резултате смо видели, испадање из ЛШ и 14 бодова заостатка за Јувеом.

Осим Најнголана, Спалетију се замера упадљива жеља да задиви или импресионира својим тактичким решењима. Последице тог бодлеровсог „епатер ле боургеоис“ у Спалетијевој интерпретацији, Интер је платио већ са шест пораза у Серији А и Лиги шампиона. Ту спада и тврдоглаво инсистирање на Ивану Перишићу који у овој сезони није одиграо једну поштену утакмицу за Интер, и извођење из игре Политана иако је, по правилу, најбољи актер Интера на терену. И против Јувентуса и против ПСВ-а излазак Политана се подударио с драстичним падом игре Неразура.

Спалети је, без сумње, најинтелигентнији и најначитанији тренер међу колегама у Серији А. Његова изјава пред меч са ПСВ-ом, да се од сусрета с Холанђанима одлучује и његова судбина, није била реторичка већ сурово истинита и порука да је свестан новонастале ситуције. Да се разумемо, Интер неће дати отказ Спалетију. Али до краја сезоне ће бити на сталном испиту, свестан да више није недодирљив, и да ће морати да направи велики помак у игри Интера и да оствари значајне резултате на сва три фронта (Серија А, Куп Италије и Лига Европе) како би могао да се нада да његов, тек проужени уговор, буде испоштован до краја.

Поједини италијански медији спекулишу да би Антонио Конте могао да преузме Интер следеће године. Бивши тренер Јувеа и Челсија је јасно ставио до знања да ће прихватити само понуде клубова који имају амбиције да освоје Лигу шампиона и титулу првака земље. Интер с Маротом у фотељи генералног директора и кинеским колосом Сунингом, спремним да инвестира у повратак Интера на фудбалски Мон Блан, одговара Контеовом опису његове будуће дестинације. Такође, Конте се прилично успешно ослободио тапије Јувентусовог човека у последњих неколико година.

Нема сумње да је заинтересован, баш као и Марота, да се заједно „освете“ Ањелију и Јувентусу због начина на који су испраћени на излазна врата.

Више и боље од Контеовог имена у ушима навијача Интера и некадашњих власника и руководилаца, које кинески власници уважавају и консултују, одзвања име Чола Симеонеа. Тренер Атлетико Мадрида није никада крио да ће, пре или касније, сести на клупу Интера. С друге стране, Марота је врло проницљив и искусан менаџер и врло добро зна да би његова визит карта са Симеонеом много боље функционисала у амбијенту Неразура него са Контеом. Уосталом, Симеоне би на клупи Интера био оно што је представљао долазак Контеа и почетак препорода Јувентуса.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар