Обиљежено 70 година КСС и 95 година кошарке у Србији!

Свечаном академијом у Народном позоришту у Београду вечерас је обележено 70 година од оснивања Кошаркашког савеза Србије и 95 година кошарке у Србији.

Кошарка 13.12.2018 | 16:30
Обиљежено 70 година КСС и 95 година кошарке у Србији!
Свечаности су присуствовали челни људи КСС, челници ФИБА, легенде домаће и европске кошарке, као и бројни спортисти, медју којима и Дино Менегин, успешни тренери Душко Вујошевић, Душан Ивковић, Дан Питерсон и многи други.

КСС је легендама домаће кошарке доделио највиша признања. Сребрном лоптом за најбоље тренере награђени су Братислав ђорђевић и Милан Цига Васојевић, у чије име је награду примио његов син. Златним значкама награђени су бивши играчи Анђелија Арбутина, Зоран Славнић, Ратко Радовановић, Рајко Жижић (постхумно), као и некадашњи председник КСЈ Миодраг Бабић. 

Председник КСС Предраг Даниловић рекао је да је поносан навелики јубилеј и резултате. Кошаркашки репрезентативци освојили су укупно 128 медаља, 12 играча је у Фибиној Кући славних, а 28 играча је отишло у НБА лигу. 

"Обележавамо две велике годишњице - 70 година од оснивања националног савеза и 95 година кошарке у нашој земљи. Сви смо веома поносни на ове бројке јер оне показују пут који смо прешли да бисмо данас били ту где јесмо. Тај пут је био тежак, пун успона и падова понеких, међутим љубав и страст коју негујемо ка овом спортом од самог почетка помогли су нам да истрајемо", рекао је он.

Даниловић је навео да кошарка у Србији представља спорт који је "дефинитивно више од игре", начин живота, "било да је реч о клупском или репрезентативном нивоу". 

"Она се живи из дана у дан, некад доноси тугу, некада радост, али неминовно спаја људе. У богатој историји српске кошарке наши играчи и играчице небројано пута су доносили радост и успех али изнад свега они су, ставом и понашањем, доприносили побољшању слике и угледа целе земље и народа на међународној сцени. Србија можда јесте мала, али је извела на пут велики број изузетних личности, не мислим само на спортски аспект јер кошарка формира целокупан људски карактер", рекао је он. 

Бивши репрезентативац рекао је да мало која нација може да се похвали тиме да више од 20.000 људи дочека репрезентацију после неке медаље. Навео је да је политика КСС да негује пријатељство широм света, да шири и јачамо кошаркашку породицу јер је то једина формула за напредак. 

"Данас овим јубилејом славимо изузетну прошлост али будите уверени да КСС чини све да осигура стабилну и блиставу кошаркашку будућност. Верујемо да ће та будућност створити неке нове идоле који ће с поносом моћи да кажу да долазе из земље кошарке - Србије",рекао је Даниловић.

Током свечаности на видео биму приказан је документарни филм о почецима кошарке у Србији, састављен од снимака и изјава прослављених тренера и играча освајача медаља са великих такмичења за репрезентацију Југославије, а затим и Србије, у мушкој и женској конкуренцији. 

Нису заборављени ни Борислав Станковић, чија унука се обратила присутнима, као и Срђан Шапер син великог Радомира Шапера. 

Сећања на своје медаље, углавном кроз анегдоте, са окупљенима су поделили и Немања Неца ђурић, Марија Вегер, Жарко Паспаљ, Анђелија Арбутина, Никола Плећаш, Душан Ивковић, Александар ђорђевић, Владимир Цветковић. 

"Ми стојимо овде и дужни смо да пробамо да наставимо низ који стоји иза нас. Ми смо се попели на њихова рамена да додирнемо звезде, а сада је на нама да поставимо своја рамена за неке нове играче да они додирну те исте звезде и да се осећају шампионима", рекао је селектор Србије Александар ђорђевић.

Председник ФИБА Европа Тугај Демирел рекао је да Србију у свету сви знају као "земљу кошарке" и да су српски играчи "рођени кошаркаши". 

Некадашњи амерички тренер, 82-годишњи Дан Питерсон похвално је говорио о великанима српске кошарке. 

"Ја сам био висок два метра, али сам предводио екипе у утакмицама против српских играча и погледајте какав сам сада", рекао је кроз смех Питерсон. 

У склопу обележавања јубилеја, данас је на Малом Калемегдану, између терена кошаркашких клубова Партизан и Црвена звезда, откривен споменик утемељивачима српске и југословенске кошарке.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар