Премијерка Тереза Меј у немилости

Британски конзервативци гласаће о неповјерењу Терези Меј, незадовољни њеним приједлогом за Брегзит.

Свијет 12.12.2018 | 15:01
Премијерка Тереза Меј у немилости
Она је пак била на турнеји по европским престоницама, али тамо ни канцеларка Меркел није могла много да јој понуди.

Британски конзервативци су поднијели неопходних 48 захтјева у Доњем дому парламента како би гласали о неповјерењу премијерки Терези Меј. Гласање би, према најавама, могло да буде већ у сриједу увече.

Мејова је у понедјељак одложила гласање о договору са Европском унијом за период након Брегзита пошто је било јасно да за тај дил нема већину. Опозиција одбија договор, као и велики број торијевских тврдолинијаша. Они замјерају премијерки да трајно везује земљу за правила ЕУ и дражи им је такозвани тврди Брегзит без икаквог договора. 

Ту групу у парламенту предводи посланик Џејкоб Рис-Мог који може да рачуна на отприлике осамдесет конзервативних посланика од укупно 315 колико их има у парламенту. О повјерењу гласају само Торијевци и потребна је проста већина за смјену Терезе Меј. Уколико пак она преживи данашње гласање, њена би позиција била учвршћена – о неповјерењу се може гласати само једном годишње.

Козметичке измјене договора? 

Покушај „пуча“ у Лондону дешава се дан након што је Тереза Меј крстарила европским престоницама не би ли добила још нешто што би убиједило незадовољнике код куће. У уторак увече је кратко била у Канцлерамту у Берлину. 

Након посјете Терезе Меј је канцеларка Меркел нагласила да неће бити додатне рунде преговора. Но више извора из посланичког клуба ЦДУ у Бундестагу тврди да им је Меркелова пренијела како је ЕУ спремна да са Мејовом разговара о додатним „гаранцијама“. Најпре се ради о томе да Велика Британија због неразјашњеног проблема ирско-ирске границе послије 2021. не остаје аутоматски у царинској унији са ЕУ. 

Према истим изворима је Меркелова била оптимистична да ће се рјешење наћи. Јер, како је рекла, ни већина британских посланика не жели Брегзит без уговора о даљим односима са ЕУ. То би, додала је Меркелова, било најгоре рјешење. Званичних изјава после сусрета није било. 

Тако је Тереза Меј са мало успјеха наставила турнеју и питање је са чиме ће се вратити у Лондон. 

Зашто Меркелова више не попушта? 

Њемачка је свакако заинтересована за најбоље могуће односе са В. Британијом, посебно за слободну трговину. Јер Уједињено Краљевство је четврто најважније извозно тржиште Њемачке и са волуменом размјене од 122 милијарде евра годишње пети најважнији трговински партнер. 

Али политички постоје и супротстављени интереси Берлина и то чини позицију канцеларке пикантном. Јер Њемачка зна да може да одржи ЕУ на окупу само ако истрајава на ставу да у свим предностима ЕУ могу да уживају само чланице. Свако попуштање британској избирљивости – ово правило бисмо да поштујемо, а ово не бисмо – слаби позиције Берлина унутар ЕУ и подстиче и друге чланице да имитирају Британце. 

Меркелова је видно осјетила олакшање када је прије неколико седмица постигнут коначни пробој унутар ЕУ по питању Брегзита. Брисел је ту дошао до граница своје попустљивости – највише због инсистирања Њемачке. Напослетку би у Берлину могли да буду релативно задовољни ако би се иступање Британаца до краја одвило по потписаном сценарију: наставиле би се тијесне трговинске везе са Лондоном, а заједништво ЕУ би по овом питању било сачувано. 

Стога је разочаравајуће када премијерка Меј не успијева да окупи већину британских посланика око овог муком скројеног компромиса, напротив – суочава се са гласањем о неповјерењу. Ту се негде стрпљење Берлина завршава. 

Ако Мејова хоће више од тога, онда је дошла на погрешну адресу. Не само да се Меркелова боји пропасти компромиса на којем се мјесецима радило. Уз то су у Берлину и другим континенталним престоницама увјерени да нема тих уступака Лондону који могу да задовоље конзервативне тврдолинијаше међу британским торијевцима. 

Улогу игра и понос – ЕУ не жели да дјелује као ентитет који пада на ултиматуме. Укратко, Меркел можда још може да допусти козметичке и реторичке измјене, али никако суштинске. Па макар Мејова пала са функције.

(Б92/Дојчевеле)

Коментари / 0

Оставите коментар