"Црни уторак": Протест ученика

Ученици средњих школа у Француској широм земље су одржали протесте познатије као "црни уторак" како би исказали незадовољство образовним политикама предсједника државе Емануела Макрона.

Свијет 11.12.2018 | 20:39
"Црни уторак": Протест ученика
На хиљаде средњошколаца је, на позив Националне уније демократских синдиката средњих школа, учествовало на протестима.

На тргу Саинт-Мицхел у Паризу окупило се на стотине ученика који су одржали протестну шетњу улицама француске престонице. Припадници полиције ученицима нису дозволили да уђу у улицу у којој се налази државно Министарство образовања.

Француска полиција употријебила је данас сузавац против студената и ученика који су масовно протестовали у центру Париза.

Кроз центар Париза прошло је више стотина омладине у квартовима у којима се налазе чувени француски универзитети.

Агенција "Спутњик" јавила је да су протести били мирни док неки учесници нису покушали да баце канту са бојом на полицајце. Полиција је на ово одговорила сузавцем.

Слични протести средњошколаца су одржани и у другим градовима, укључујући Мантес-ла-Џоли, Тулуз, Рен и Нант.

На протестима у граду Тулуз припадник полиције је наводно претукао ученика.

Ученици који су се окупили у Рену запалили су велики број контејнера.

Током протеста у Нанту полиција је користила сузавац како би растјерала окупљење демонстранте.

Према подацима Министарства образовања, због протеста је у 390 средњих школа у земљи у потпуности прекинута настава, а у 60 дјелимично.

У међувремену, Синдикат ученика средњих школа је саопћио да је забрињавајуће да предсједник Макрон у јучерашњем обраћању нацији није ни споменуо питање образовања.

Подсјетимо, ученици у Француској од прошле седмице протестују широм земље против Макронове образовне политике.

Масовни протести у Француској почели су средином новембра због лоших економских трендова и најављеног повећања такси на гориво.

Протести, које предводи група популарно названа "жути прслуци", брзо су се проширили у цијелој Француској и прерасли у масовне антивладине протесте и нереде на улицама градова. Влада Француске одустала је од најављеног поскупљења горива, али протести су настављени.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар