Прва дама укида "Црвену четврт"

Градоначелница Амстердама размишља о пресељењу проституције из познате Црвене четврти Амстердама. Жели да се туристи више посвете културним вриједностима центра града.

Свијет 11.12.2018 | 22:36
Прва дама укида "Црвену четврт"
Фемке Халсема (52) је прва жена на челу града у историји Амстердама, а на тој дужности је пет мјесеци. За Блоомберг је навела своје разлоге - зашто жели макнути проституцију из Црвене четврти, праксу која у центру Амстердама постоји вијековима.

"Пречесто сада видимо рањиве стране жена иза прозора, док им довикују хорде пијаних туриста. Наш центар један је од најстаријих у Европи с огромним културним и историјским значајем, а који очито пропада. Хтјели бисмо да туристи виде његову културну вриједност", навела је градоначелница у вези подручја града познатог по црвеним свјетлима, које је дуги низ година најпривлачније мјесто за туристе.

Према Халсеминим ријечима - Црвена четврт, са својих више од 370 излога с проституткама, више не одговара модерном граду.

Осим што мисли да туристи "дехуманизирају проститутке" пијаним довикивањем и фотографирањем, градоначелница жели макнути проституцију из центра - и како би се туристи боље распоредили по цијелом граду.

Наиме, проституцију се не намјерава укинути на подручју Амстердама, него само избацити из центра.

У 2016. години град од 850.000 становника посјетило је 18 милиона туриста, а градоначелница вјерује како ће се тај број наставити повећавати.

У интервјуу за Блоомберг Халсема је напоменула како је велики изазов за њу и све већа цијена некретнина у граду, због чега Амстердам постаје прескупо мјесто за живот.

Такође, од града који жена први пут води у његовој историји од преко 700 година, жели направити узор по видљивости жена на водећим функцијама. 

Халсема, која долази из Зелене странке (ГреенЛефт), недавно је подигнула медијску прашину када је изјавила да се у Амстердаму неће проводити законска забрана ношења бурке у јавном превозу, школама и зградама владе.

Касније је изјавила пред градским одборницима да ће се Амстердам придржавати тог закона, истовремено наглашавајући да град и његова полиција ипак имају других горућих приоритета.

(индеx.хр)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе Хе

11.12.2018 22:21

Град посјетило 18 милиона туриста,нека су потросили по 10 еура рацуница је јасна.Битно да је у БИХ проституција забрањена,док она полиитицка цвијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслицанин

12.12.2018 12:36

одлицан коментар