Како да заштитите пса од петарди?

Бука коју производи једна петрда престрављује дјецу, псе, и остале животиње које живе у граду.

Занимљивости 11.12.2018 | 17:25
Како да заштитите пса од петарди?
И ове године ће празничну грозницу обиљежити пригодне прославе пропраћене невјероватним количинама петарди и свјетлећих ракета.

Мали број људи зна одакле се такве ствари набављају, али је сигурно још мање оних који су упућени у законе који прате продају и употребу пиротехнике.

На градским пијацама и улицама, те око школа ускоро ће се чути шапутање "петарде, петарде". Ова роба, већ пред празнике може се наћи на готово сваком ћошку и како то већ иде, дјеца су најбоље муштерије.

Бука коју производи једна петрда престрављује дјецу, псе, и остале животиње које живе у граду.

Бука коју направи само једна петарда може да остави озбиљне посљедице на слух и здравље животиња. О трауми и стресу да не причамо.

Али, ако већ живите у близини оних који не хају за уши и здравље ваших паса, ево неколико савјета како да их заштитите.

1. Држите га на повоцу

У вријеме празника пас би обавезно требало да буде на повоцу. Пас у стању панике није способан да слуша. Држањем на ланцу псу нећете помоћи да превлада страх, али ћете га спријечити да одлута и настрада под точковима аутомобила.

2. Оставите на огрлици број телефона

Било би пожељно да ваш пас на огрлици има маркицу с бројевима телефона. Ако случајно побјегне већа је вјероватноћа да ће вас неко одмах назвати и брже га вратити.

3. Препознајте његов стрес

Научите да препознајете знакове стреса код пса. Пси под стресом често су немирни, немају мира, ходају тамо-вамо, дахћу, слине и облизују се. Као власник будите смирени јер ваше понашање утиче и на понашање пса.

4. Нека борави унутра за време празника

Кућица није довољно добар заклон. Псе који иначе живе напољу смјестите унутра бар за вријеме празника и док траје пуцњава. Постоји и могућност да петарда или ракета заврши у дворишту, експлодира поред пса и повриједи га.

5. Смјестите га поред себе

Ако пас тражи вашу близину, немојте га тјерати и гурати од себе! Пустите га да се смјести уз вас ако га то смирује. Многи пси се смире и заспу ако им дозволите да легну на кауч крај вас док гледате телевизију.

6. Рјеђе га водите по мраку у шетњу

Избегавајте вечерње шетње, односно шетње у вријеме пуцњаве. Обавите дугачку шетњу ујутро или поподне како пас не би остао без дневне дозе кретања, игре и акције.

7. Раније га нахраните

Нахраните пса нешто раније како му стрес не би утицао на апетит (многи пси када су под стресом не желе да једу). Стрес може утицати на појачано мокрење или столицу (пролив).

8. Неутралишите спољне звукове

Навуците завјесе и спустите ролетне прије него што пуцњава и ватромет започну, бар у просторији у којој се пас највише задржава. Ролетне и дебље завесе ће пригушити звукове и спријечити бљесак ватромета. Упалите и појачајте телевизор како би неутрализовали звукове који долазе од споља.

9. Забавите га

Псу игром и посластицама покушајте одвратити пажњу од пуцњаве, али ако је пас превише узнемирен и не одговара на ваше подстицање и захтеве, пустите га да се умири. Никада немојте форсирати пса да нешто ради јер пас који је под јаким стресом и у стању панике, није у стању да слуша и реагује на команде. Ако петарда изненада пукне реагујте веселим тоном.

10. Размислите о терапији лијековима

Континуирано излагање стресу може узроковати дугорочна психолошка оштећења и срчани удар. Код паса који показују велики ниво стреса и у стању су панике, требали бисте размислити о терапији лијековима. Никада немојте давати лијекове за смирење на своју руку а да сте се прије тога нисте консултовали са ветеринаром!

11. Никако га немојте кажњавати

Најважније од свега - пса немојте кажњавати, чак ни ако на пуцање реагује непожељним понашањем, то ће само погоршати страхове. Неки пси усљед стреса могу реаговати агресивно.

(пасзавас.цом)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кум

11.12.2018 18:19

Како дјецу заститити од напада паса који луњају по улицама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

12.12.2018 07:23

Има она изрека, беспослен поп и прасце крсти. Оволики текст око глупости. Мислим да су на сличан начин настали и педери још у средњем вијеку на дворовима великаша. Они једноставно нису знали шта ће од изобиља, обијести, богатства и вишка времена, па су почели са педерлуком, да и то опробају. Исто и аутор овог' текста, не зна шта више да пише па је развио цијелу теорију око обичне глупости. Тако да си ти Куме потпуно у праву са својим питањем. Градови су нам пуни паса луталица који имају већа права од дјеце која стрепе од њих. Поздрав.

Name

неко

11.12.2018 19:49

Ова куца са фотографије је преслатка.

ОДГОВОРИТЕ