Слиједи нова иницијатива за БиХ

Ријеч је опет о двије земље које су заиста велики пријатељи читаве БиХ и свих њених народа и грађана. Они не преферирају било кога унутар БиХ, јер је ријеч о земљама које су истински промотери демократских вриједности - напомиње Звиздић.

Босна и Херцеговина 11.12.2018 | 14:01
Слиједи нова иницијатива за БиХ
Одговоре на додатна питања Европске комисије можемо завршити практично у наредне двије седмице, али под условом да престану политичке опструкције управо од оних који се декларативно највише залажу за европску перспективу БиХ, сматра предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић. У овом тренутку, како каже, оптимиста је због изјава чланова Предсједништва БиХ да ће потписати заједничку изјаву о европској опредјељености БиХ, иако је она потписана прије четири године.
 
- Међутим, много је важнија та њихова опредјељеност и најава да ће Брисел бити једна од првих дестинација коју ће посјетити - рекао је Звиздић у разговору за Глас Америке.
 
Према његовим ријечима, огромна медијска пажња посвећује се потпуно ефемерним питањима - као што је рецимо проблем са заставом РС - у односу на базна питања БиХ.
 
- Важно је казати да нико у БиХ, без обзира на тренутну политичку снагу, не може зауставити њен европски пут - наглашава Звиздић.
 
Наводи да позитивни процеси који су везани за БиХ могу кренути или изнутра или од стране оних земаља које добро разумију ситуацију у БиХ и у комплетном региону, и чије нам иницијативе значајно могу бити од помоћи.
 
- Таква је била британско-њемачка иницијатива почетком 2015., која је заиста створила ту позитивну енергију када говоримо о европским интеграцијама БиХ. Сви се сјећамо да је прије тога практично 7-8 година европски пут био у блокади, а та иницијатива отворила је све процесе унутар европских интеграција и економског развоја БиХ - говори Звиздић.
 
Умјесто британско-њемачке, каже, могла би услиједити америчко-њемачка иницијатива.
 
- Ријеч је опет о двије земље које су заиста велики пријатељи читаве БиХ и свих њених народа и грађана. Они не преферирају било кога унутар БиХ, јер је ријеч о земљама које су истински промотори демократских вриједности - напомиње Звиздић.
 
Таква иницијатива, сматра, дала би додатни потицај будућим властима у БиХ да наставе с позитивним трендовима у области европских интеграција, економског развоја, борби против екстремизма и криминала и неопходности да регионалне односе доведу на ниво међусобног разумијевања и реципроцитета.
 
- Земље које желе да буду дио демократскога свијета, без обзира да ли су наши источни или западни сусједи, морају поштовати међународна правила и стандарде. Дакле, не може се негирати оно што је пресуђено правоснажним пресудама у Суду у Хагу, и када је у питању удружени злочиначки подухват, и када је у питању геноцид у Сребреници - наглашава Звиздић.
 
Истиче како они који се у овом тренутку такмиче како би што прије дошли само до буџетских средстава и њима почели владати, не могу направити значајне позитивне искораке на било којем нивоу.
 
- Ако ме питате ко би сада требао бити у тој власти, врло ми је то тешко у овом тренутку процијенити, али очекујем и надам се да ће бити створена стабилна, широка, програмска коалиција. Моја жеља је да та коалиција прије свега буде дефинисана као пробосанска и проевропска, те да на листи њених приоритета на првих 4-5 мјеста увијек буде заштита државе БиХ, њеног суверенитета, демократских и европских вриједности, напредак на европском путу, економски развој и јачање владавине права - наводи Звиздић.
 
Додаје како очекује разумијевање прилика у БиХ.
 
- Наш систем је такав да ми морамо практично три пута брже трчати него било која земља у нашем сусједству, да бисмо трчали истом брзином - констатује Звиздић.
 
Поручује како је сасвим сигуран да ће надвладати европска перспектива региона, без обзира на покушај глобалних сила с Истока да утјечу на простор западног Балкана.
 
- Још увијек постоје они који на неки начин живе у духу прошлости - али они неће успјети зауставити европске процесе. Могу их успорити, али сви процеси ићи ће у позитивном смјеру, а то значи ЕУ или генерално евроатлантске интеграције - закључио је Звиздић.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бл

11.12.2018 13:20

Ко све представља БиХ она само може а и иде у пропаст. Од европских интеграција нема ништа,непричајте глупости,није народ глуп а што ви мислите. Доста са празним причама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

11.12.2018 13:44

мозда је до тебе мозда није до БиХ

Name

Реално

11.12.2018 15:46

Звиздицу велике господине само НАТО и ЕУ ниста друго то је реално за народ.

Name

XXXY

11.12.2018 18:08

Ако народ није """ГЛУП"""па ко их доведе на власт.Част нормалним људима Кои су сигурно били за промјене а нажалост било их много мање од оних кои изабраше ово што имамо.ЦИРКУС од власти без стида и образа према заклетви коју дадоше и онима кои их доведоше тамо гдје јесу.....

Name

кизо

11.12.2018 13:49

драги мој Звиздане од те могуцности са европском инеграцијом и бозе помози али за НАТО ти немас никакво право да прицас јер се о томе питају други народи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кизо

11.12.2018 14:50

У праву си за НАТО питају се други али Амери, Британци, Французи, Њемци а сви остали морају рећи Yес нот проблем wе до wхат yоу wант Мр Трамп

Name

О цему ти

11.12.2018 15:04

О цему ти болан...који народи...хрвати и босњаци зеле у Нато, а.срби.су пристанак дали јос прије неколико година...замисли ко је.дао сагласност,твој Додик

Name

Странац

11.12.2018 15:04

Е мој Звиздицу па и птицама на грани је јасно да су то прице за малу дјецу.Овај народ који зиви у овој дрзави све то сто ти наводис призељкује ево вец 20 година па јадан не био 20 у кусур година ВИ сви без изузетка блокирате нови закон,нови устав,ново уредјење земље гдје сваки цовјек има право да одлуцује искљуциво у своје име као у свим цивилизованим земљама свијета а не да му националисти сервирају на тањир да це му онај другацијег опредељења или вјере доци на куцни праг и убити га.ВИ сви политицари без изузерка се тога бојите висе него ицега јер сте свјесни да тада неби било 80% вас на политицкој сцени и наравно остали би без толико зељених фотеља,новца којег сте опљацкали и пљацкате 20 и несто година.ВИ сте ти који коците било какво наредовање ове земље а не овај јадан запласен и завадјен народ.Према томе дај Бозе да вама а не народу ове свјетске силе скроје гаце ми би сви били срецни јер хтјели ми то признати или не ви се никад ни у цему нецете договорити јер вам то није никад ни био циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

11.12.2018 15:50

Да су истински пријатељи свих народа у БиХ то не вјерујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.12.2018 16:11

Запад гледа своје интересе а све остало је прица за малу дјецу

Name

Ре Реално

11.12.2018 17:09

Тацно. Запад нити неког воли ни не воли. Све је само интерес.

Name

булдог..

11.12.2018 15:54

Ваљда це те земље прекратити муке овом дављенику званом бих...никад се рогови у вреци нису могли слозити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласније

11.12.2018 16:54

Глупости! У ПОЛИТИЦИ И ФИНАНСИЈАМА НЕМА ПРИЈАТЕЉСТВА! Постоји само интерес тј. дзеп, само ПРОФИТ. Све друго су прице за малу дјецу. А народ у БиХ није теско обмањивати јер немају искуство нити обавијести о кретањима у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

11.12.2018 17:34

Теско ономе коме сте ви пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ