"Најгоре ће проћи српски народ"

Најављене мере против Србије представљају даљу политичку радикализацију, а све како би дијалог између Београда и Приштине био на дуже време онемогућен, оцењује министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. Најгоре ће проћи српски народ.

Србија 11.12.2018 | 12:42
"Најгоре ће проћи српски народ"
Прва нова мера владе у Приштини ка Београду односила би се на возила са српским регистарским таблицама чији би власници били принуђени да ставе привремене таблице док су на територији КиМ. Друга би се односила на робу и значила би забрану уласка робе страних компанија произведену у Србији, које до сада нису плаћале царину од 100 одсто. На крају, трећа мера била би одлука приштинске владе да не признаје српска документа која се односе на квалитет производа и слично.

Коментаришући ове најаве, Љајић каже да је већ са повећаним таксама од 100 одсто и захтевом да царинске декларације морају бити праћене ознаком "Република Косово" трговина већ заустављена и да је у том погледу тешко очекивати да нешто ново може да се уведе.

- Мислим да се ради о даљој политичкој радикализацији, без обзира што се наводно ради о економским мерама. Да се направи још већи проблем јер рачунају да могу нешто да издејствују од ЕУ, било да је у питању визна либерализација, побољшање преговарачких позиција или да скрену пажњу са међународних неуспеха - сматра Љајић.

Све нове мере, оцењује он, имају за циљ наметање Приштине међународној заједници као политичког фактора који мора да буде уважен у неким преговорима.
 
- Ефекат свих мера јесте да ће дијалог бити, не замрзнут, он ће на дуже стазе бити онемогућен. Србија одлуке треба да доноси хладне главе и промишљено, и не сме да дође у ситуацију да се исхитреним акцијама нађе у позицији да се заборави ко је први почео и ко је све изазвао - каже Љајић.

Он каже да још увек има залиха робе, посебно у северној Митровици, али пласмана готово да нема и оцењује да ће због тога неко ту ситуацију искористити и да ће прорадити шверцерски канали. Да Србија жели нормализацију стања поручио је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, уз оцену да би нове мере Приштине могле да буду варница која би цео регион гурнула у провалију.

- Сада нам треба деескалација, не нове војске на Косову и још оружја на бурету барута, а још мање нове варнице које би могле да гурну цео регион у провалију - рекао је Ђурић.

Мултинационалне компаније могле би да изврше притисак на Приштину

Говорећи о последицама мера, Горан Вукмировић, са Економског факултета у Суботици и стручњак за трговину, оцењује за "Блиц" да би у оваквој ситуацији мултинационалне компаније могле предузети одређене кораке у виду спољних притисака на Приштину.

- Најављене мере могле би имати краткорочни негативан утицај на обим продаје домаћих предузећа у власништву иностраних субјеката. Истовремено, уважавајући економску снагу и реноме познатих светских произвођача, може се очекивати и да ће мултинационалне компаније као и други страни инвеститори у Србији настојати да заштите сопствене интересе и да преко амбасада својих земаља и међународних институција, изврше притисак - сматра Вукмиров.

Извор "Блица" из ПКС напомиње да су стране произвођачи у Србији већ сада готово стопирали испоруке робе на територију јужне покрајине.

- Разлог је то што на комплетној царинској документацији, као и на амбалажи робе коју продају на КиМ, треба да напишу да је роба намењена за тржиште Републике Косово - каже саговорник "Блица".

Иначе, НБС анализира различите сценарије како би у случају да Приштина уведе нове мере, међу којима би могло да буде и укидање платног промета на северу Косова, пронашла алтернативна решења и омогућила обављање трансакција на целој територији Србије, укључујући и Косово и Метохију, саопштила је НБС.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Методије

11.12.2018 11:48

Е сваста,,подизали транспаренте да види Европа,а све ћирилица.Па нема ћирилице у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

11.12.2018 12:02

Тразим да се у Пристини завиори српска застава инаце напустам преговоре. Ако то неце онда макар референдум ( анкета).

Name

Бљерим

11.12.2018 12:08

То је да браца руси цитају

Name

Реално

11.12.2018 12:10

Ове протесте само русија мозе разумити која вас бацила у ватру саље вам своје смеце па се сад храните браца руси хаха.

Name

Мафиа

11.12.2018 11:56

Србија треба себе градит оставит,тудје земље погледас Сесељ И'м главни пилитицар И у јаслама Русије умјесто Еуропе И Америце гдје сви иду зарадјују И дон'т гиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2018 12:00

Марсовци повукли признање Косова .. Вучић је гори од Милосевица .. Овај ће Србију да награди уласком у 18 вијек ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован ИИИ

11.12.2018 12:14

Да ли бих ти потписао признање да си на Вучићевом мјесту? Треба имати м..а да то урадиш а да главу сачуваш.

Name

Ре

11.12.2018 12:43

Глупост је ово, понизава се народ без везе са овим транспарентима, а не обрацају пазњу на њих. Боље да се мирно окупе, буду поносни и стану јер истина и закон су на њиховој страни. Друга ствар је сто се они боје криминалаца па се окупљају у малом броју. Мислим да је за дрзаву Србију економски најбоље признање и заустављање приливања Албанаца и обустављање плацања огромних кредита које Србија и данас плаца за Косово. Са друге стране то је огромно понизење и крсење медјународног права у овом преседану који Америка вец годинама покусава да истјера и да распарца српску територију. Емотивно смо везани за Косово такодје. Ово би само увело у даља одцјепљења њених даљих територија, финансирања од стране Турске попуне народа у Сандзаку и након тога остале територије. Морамо да стиснемо зубе и не признајемо ни по коју цијену иако це костати много и уколико Вуциц то уради он не мисли добро Србији. Сви документи који су испливали у последње вријеме су на турском и показује огроман интерес њих за насу територију. Све у свему, не мозе гора ситуација.

Name

Брацо Срби

11.12.2018 19:08

Могу вам реци само једно,зивот је и сувисе кратак да вам продје у глупостима,тако сам и ја мудровао док нисам сватио неке ствари,сву своју имовину у Ф.БИХ сам продао и купио имање у Р.С., и сада зивим зивот достојан цовјека а да сам цекао на ,,дрзаву,, добио би њоњу.Само у Београду зиви висе Албанаца него сто вас укупно има на ,,Косову,, ,радите несто.

ОДГОВОРИТЕ