Познат састав будуће владе

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да јој је већ познат састав будуће републичке владе, али да ће детаље о томе, ипак, саопштити мандатар Радован Вишковић на наредној сједници Народне скупштине.

Република Српска 11.12.2018 | 08:12
Познат састав будуће владе
"Влада ће сада бити нешто мало шира, у смислу више коалиционих партнера, него раније. То даје неку додатну сигурност и у парламенту, јер ће постојати комотна већина. Мислим да ће бити и квалитетнија расправа, јер је раније постојала блоковска подјела у којој је постојало апсолутно неразумијевање. Добро је што је направљена ова ширина и подршка у којој видим велику шансу", оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је као предсједник Српске веома заинтересована да влада има што ширу политичку већину, јер то даје стабилност институцијама.

"Желим да влада има комотну парламентарну подршку и већину јер ће јој то давати могућност да дође до квалитетнијих рјешења и отвори широку расправу са више приједлога, а не да буде у грчу и размишља како ће доћи до тог броја од већинска 42 посланичка гласа", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Према њеним ријечима, у Српској постоји много ствари на којима се мора радити ангажовано, заједнички и без разврставања на власт и опозицију.

Цвијановићева је навела да неће бити проблема са некадашњим опозиционим посланицима, који су одлучили да буду дио парламентарне већине у Српској, иако су раније били жестоки критичари Владе.

"Они су прихваћени и препознати као дио већине. Политички, то може да дјелује чудно када људи кажу да је неко промијенио страну. Али, мислим да су ти људи препознали да одређене своје ставове, планове и идеје могу да реализују само ако су на власти, што је и тачно у крајњем случају", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да су поменути политичари морали да траже и развијају партнерства у оквиру владајућег коалиционог блока уколико су жељели да проведу неке своје политике, оставе траг у друштву и буду саставни дио система одлучивања и институција.

Она је истакла да је раније одлично сарађивала са новим-старим предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем, који је недавно искључен из ДНС-а, додајући да ће та сарадња бити настављена у троуглу-предсједник парламента, предсједник Српске и предсједник Владе, али и са српским чланом Предсједништва БиХ.

"Вјерујем да ће ускоро бити успостављен Савјет министара. Имаћемо одличну сарадњу и са планираним кадром који ће бити предсједник тог савјета, нашим људима на нивоу БиХ и посланицима. То би требало да буде формула за успјех", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да проблеми у ДНС-у неће утицати на стабилност институција, јер постоји довољно политичких партија и субјеката који ће допринијети стабилности Српске, њеном напретку, доношењу квалитетних и добрих институционалних одлука и рјешења.

"Немам страхове да ће ово што се дешава у оквиру ДНС-а нешто пореметити. Принципијено могу рећи да је све што се тамо дешава унутрашња ствар те партије и немам баш никакав проблем у комуникацији са господом Чубриловићем и Павићем. Шта ће се десити на крају, то опет зависи од људи у ДНС-у", навела је Цвијановићева.

Говорећи о приоритетима нове власти у Српској, Цвијановићева је истакла да није лако постићи да просјечна плата износи хиљаду КМ, али да је то оствариво.

"Треба наставити путем који смо трасирали, а то значи чврст дијалог са социјалним партнерима и да се прецизирају мјере. Требамо водити више рачуна о онима који раде у реалном сектору и морамо се додатно ухватити у коштац са неким стварима", додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се већ кренуло са реализацијом неких мјера и као примјер навела да је Влада преузела обавезу рефундирања трудничког боловања за запослене, те да је повећан неопорезиви дио дохотка чиме се Влада одрекла више од 60 милиона КМ из буџета да би се то прелило на раст плата.

"Институције морају развијати програме који ће довести до већих плата, већег броја запослених и већег подстицаја предузетништву. Оне су и до сада спроводиле мјере, као што су подстицаји у запошљавању, што ће бити настављено, али те мјере нису могле бити веће у вријеме када се Српска борила са свјетском кризом, поплавама и сушама. О томе треба размишљати сада када је буџет стабилан и када је приходовна страна све боља", истакла је Цвијановићева.

(Срна)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Зеки Пресс

11.12.2018 07:28

"пут који смо трасирали?", "да се прецизирају мјере?", "у коштац са неким стварима?", "Српска се борила са свјетском кризом?", "програми који ће довести до већих плата?", "да буде формула за успјех?", "влада има комотну парламентарну подршку и већину!!", "постојат це комотна већина!!".

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

11.12.2018 08:45

Унука воли да прича бајке !

Name

Радован ИИИ

11.12.2018 07:32

Владу је Додик саставио и пеијw избора јер је знао кога ће купити и ко му је дужник, као и што је са Чубриловићем пробао да сруши и уништи ДНС који му је у будућности пријетња.Ово сви чланови и симпатизери ДНС треба да запамте и да му се ово врати кад му буде најпотребније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Радован

11.12.2018 08:10

Како мислиш да се врати .Па зар нису коалиција. Или мисли с сада власт а за три и по године у опозицију???

Name

БЕСКИЧМЕЊАК

11.12.2018 09:09

Чубриловић ионако нема свој став и мишљење тако да ће он са безименом странком бити подручно одјељење Додине школе

Name

Радован ИИИ

11.12.2018 12:23

За Ре Радована они ће бити опозиција и он са њима.Жив био па видио.

Name

Оооо..

11.12.2018 07:33

Која дрскост када каже да је то "унутрашња ствар ДНС", а буквално Цвијановићка и Додик поцијепали ДНС, а сада скидају одговорност са себе. Забога која дсскост. Умјесто да шути. А Павић и Чубриловић су обични папци били и остали. Обичне фуњаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2018 09:14

Политичари који не добију одговарајући статус у својој странци,исту напуштају,Чавић,Крсманович,Чубриловић.....

Name

Е

11.12.2018 09:27

Баш си "глуп", па каква је то странка ДНС као СДС кад стално тврдите да их руши Додик? Ако је то тако онда су јадне те странке и треба их "разваљивати".

Name

Ре е

11.12.2018 12:29

Јесте љубави Нас двоје смо раз.... ДНС због слабог резултата на изборима

Name

тхе патриот

11.12.2018 07:50

ова овдје, дефинитивно, фактицки, 113% говори из прируцника корумпираних криминалаца, ФУЈ ... јавно је се одрицем...бљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајка

11.12.2018 09:07

Ње се не одроце 350.000 Срба...Један мање,па ста..

Name

Пропаст!

11.12.2018 08:01

То ће бити наравно влада континуриране пропасти! Ако се нешто не предузме слиједи посљедње закивање ексера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

царлито

11.12.2018 08:01

А гдје је народ у свему овоме? Има ли ста конкретно за народ? Какав це напредак и побољсање осјетити? Постована господо из власти ви сте обицна го..а које заболи нека ствар за народ Републике Српске његову муку и проблеме. Треба вас мало послати у Француску да тамо владате, па кад би се суоцили са протестима, плакали би ви ко мала дјеца. Дебили једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

11.12.2018 08:17

Жено драга, ми смо са тобом на челу државе, пропали тотално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

11.12.2018 08:18

Коме ти продајеш маглу наставнице? Ко тебе пита нешто? И Европа зна да си ти као и Брнабиц фикус обицни.Владу је саставио Додо предао ти списак а ти ћеш га дати тамо неком Висковицу.Ста сте се уфурали писнути не смијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп Кримималу

11.12.2018 08:31

Шта мисли та бајна предсједница да ће народ стално трпити бахатост и неодговорност наводно народних институција. Може ли се десити народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

11.12.2018 08:38

Договорићемо се,али це бити како ја казем...е то је неки скрацени вид ове приче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алиса

11.12.2018 08:49

Зељка и Фармаланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

11.12.2018 08:49

Ђе си Радоване Вишковиу,из које рупе ти вириш.Сви знају састав владе осим тебе.Изгледа да су ти забранили да дајеш изјаве за јавност,а јеси сваки пут млатио глупости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прелетачи

11.12.2018 08:49

Значи прелетачи оправдано прелетили, па ево ако и кесу, застото нису рекли гласачима прије избора, нису... Јер никад не би добили подршку...преварили сте сви заједно не гласаче већ властити народ ради "комотне већине".. Само нела је вама комотно, народу не треба ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

11.12.2018 09:29

ЉУБАВИ ЈА ЋУ БИТИ МИНИСТАРКА ТУРИЗМА БАШ САМ СРЕТНА ШЕЋЕРКО МОЈ

ОДГОВОРИТЕ