Формирање власти у рукама ЦИК-а

Централна изборна комисија БиХ данас би требала донијети одлуку око расподјеле мандата у Дом народа Парламента ФБиХ из кантоналних скупштина
 

Босна и Херцеговина 11.12.2018 | 07:54
Формирање власти у рукама ЦИК-а
ЦИК би у јутарњим сатима требао одржати Колегиј на којем ће покушати усагласити најмање двије варијанте рјешења од четири понуђена. Уколико се на Колегију усагласе двије варијанте, биће одржана и сједница ЦИК-а на којој ће бити донесена одлука.
 
Утицај политика 
 
Одуговлачење са одлуком о попуни Дома народа је утицај политика ХДЗ-а БиХ и СНСД-а да се прво формира нови Савјет министара БиХ са њиховим кадровима, а да Федерација буде "на чекању" и политичком исцрпљивању.
 
Упозорио је ово у разговору за Вијести.ба потпредсједник ДФ-а Џенан Ђонлагић, коментаришући раније информације која су се појавиле у јавности да би ЦИК БиХ тек у јануару наредне године могао усвојити подзаконски акт који ће омогућити имплементарцију изборних резултата.
 
Према његовим ријечима, коначни циљ је да ХДЗ БиХ уведе у федералну власт и СНСД и то на позицијама потпредсједника ФБиХ и министра у Влади ФБиХ.
 
"У коначници то значи да ниједан закон, одлука, на нивоу државе и ентитета се неће моћи изгласати без воље Драгана Човића и Милорада Додика. У реализацији тога циља, сада, на жалост, учествује, између осталих, и једна државна институција - ЦИК БиХ", нагласио је Ђонлагић.

"Чланови ЦИК-а морају бити свјесни да је кривично дјело када се уради нешто мимо закона, али има и кривичних дјела која настају свјесним нечињењем", каже Жуљевић, те додаје: "Међутим, јасно је да све наведено указује свима нама заједно на озбиљну потребу реформе законодавства када је у питању ЦИК и његова друштвена улога, озбиљног разматрања скраћења њиховог мандата који је очигледно врло често предмет политичке трговине, смањења њихових безобразно високих плата, јасних правила о њиховим смјенама итд".
 
Четири варијанте, једно рјешење 

Иначе, како су Вијести.ба раније објавиле, пред члановима ЦИК-а су четири варијанте могућег рјешења.

Према првој варијанти, за расподјелу мандата користио би се попис из 1991. године и био би испоштован члан 8 тачка 3 Устава ФБИХ, односно принцип 1/1/1 који каже да ће “у Дому народа бите најмање један Бошњак, један Хрват и један Србин из сваког кантона који имају најмање једног таквог заступника у свом законодавном тијелу“.

У другој варијанти користио би се попис из 1991., али не би биле испоштоване одредбе Устава ФБиХ, односно принцип 1/1/1.

Трећа варијанта предвиђа кориштење пописа из 2013. године и поштивање принципа 1/1/1.

Четврта варијанта је да се користи попис из 2013. године и да се не испоштују одредбе Устава ФБИХ које гарантују по најмање једног делегата из сваког народа.

Према задњој варијанти, у Дому народа не би било делегата Бошњака из Посавског кантона, БПК, ХНК, ЗХК и Катнона 10. По истој варијанти не би било делегата Хрвата из УСК, ТК, КС и БПК, док српских не би било из Посавског кантона, БПК, СБК и ЗХК.

Варијанта број два предевиђа да не би било бошњачких делегата из Посавског, БПК, Кантона 10 и ЗХК; хрватских из УСК, БПК и КС, те српских из Посавског, БПК и ЗХК.

Пролонгирање воид у хаос

“Пролонгирање би додатно потврдило да је ЦИК, осим тога што је директни кривац за предизборни и изборни хаос, сад већ главна звијезда и постизборног хаоса у земљи око пљачке мандата СДП-у и незаконитим играњем са одлуком око попуне Дома народа ", сматра делегат из реда осталих у федералном Парламенту Анер Жуљевић (СДП БиХ).

У разговору за Вијести.ба, он истиче да, иако у БиХ ништа није немогуће, невјероватно је како се појединци у ЦИК-у "ругају демократији дајући себи за право да се мјесецима играју изборног процеса са грађанима ове земље". С обзиром на то да су већ истекли сви предвиђени рокови за конституисање Дома народа ФБиХ, Жуљевић констатује да је јасно да хронично неефикасна политика у БиХ сада има алиби у ЦИК-у за кашњење у формирању власти, које, како сматра, очигледно треба пресјећи ОХР у интересу грађана ове земље.

"Пролонгирање није ништа него покушај бјежања од одговорности да се донесе законита и уставна одлука поштујући попис из 1991. године. Очигледно је трговина за нови мандат појединих чланова ЦИК-а већа и од Устава и закона ове земље", мишљења је овај СДП-ов делегат у Дому народа ФБиХ.

(Вијести)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дзоо

11.12.2018 08:01

Зури се Цови и Доди знају да це Сда одредјивати ток формирања савјета министара.Даје њима да убаце своје људе а касније це СДа неце моци.И јасно им је да вјеце министара мозе остати и до следецих избора ту је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

11.12.2018 09:00

Засто су избори ако Цик формира владу

ОДГОВОРИТЕ