Мало пресуда за корупцију у БиХ

У БиХ сваки дан је све више корупције, али истовремено је све мање пријава и пресуда за корупцију, закључак је „Транспаренси Интернешнела“ након мониторинга процесуирања корупције у БиХ.

Босна и Херцеговина 10.12.2018 | 18:33
Мало пресуда за корупцију у БиХ
Поред тога, тужилаштва на свим нивоима за више од половине поднесених пријава издају наредбе о неспровођењу истраге.

Од преосталих пријава које уђу у процес осуђујићим пресудама заврши се 80 одсто, али више од двије трећине пресуда су условне, што је за „Транспаренси Интернешнел“ поражавајуће, с обзиром на то да Закон за кривична дјела корупције предвиђа затворске казне од једне до десет година.

У Високом судском и тужилачком савјету БиХ, наравно, негирају корумпираност правосуђа и истичу да је само ове године покренуто 29 дисциплинских поступака против судија и тужилаца. Не слажу се ни са извјештајем Европске комисије, у којем се наводи да су изречене мјере судијама и тужиоцима преблаге, односно да нису одвраћајуће, што значи да постоји оправдана опасност да ће носиоци правосудних функција поновити дјела за која су већ кажњена.

Сви подаци говоре да је БиХ потребна озбиљна дубинска реформа правосуђа по питању спречавања корупције, али се поставља питање како то провести.

Хасим Шаботић истиче да Агенција за превенцију корупције БиХ, на чијем је челу, нема надлежност да предузима истражне радње или да санкционише случајеве корупције. Баве се само превенцијом корупције, у преводу - прикупљањем пријава, којих је сваки дан мање, јер грађани немају повјерења у институције, а неријетко због пријаве корупције бивају изложени разним пристицима, пријетњама или чак остају без посла.

(БН телевизија)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

мобинг

10.12.2018 17:41

Ја сам пријавио криминалу у институцији једној у РС, све документовао тужилаштву и све одбијено (мислим да су пријављени платили тужиоцу да их не ћера). После тога сам под мобингом и дискриминацијом надређених, значи, нема сврхе пријављвати кад је све увезано новцем. Ту профитира тужилац који одустане од тужбе или суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

10.12.2018 19:03

Не бих ја рекао питајте судије и тужиоце кажу нема доказа, нема умишљаја,није хтио, није намјерно.А пара нигдје. И сви задовољни.Жалосно.А онда нађу неког јада са 100 грама траве и пред камере ево ухапсили лопова да народ види како се боримо противнкриминалаца.А то што су милиони покрадени из буџета ником ништа.

Name

Србац

10.12.2018 22:16

Пријавио сам копрупцију у Опстини Србац, ОЈТ Бања Лука сматра да нема елемената кривицног дјела иако сам све докуметовао и доказао али посто је главни тузилац из Српца а нацелник опстине из СНСД-а неце се спроводити истрага и обустављен је поступак

Name

РУГИП

10.12.2018 17:50

У Реп.упр. за геод и правне послове-РУГИП општина Б. Лука је пријавила криминал за укњижбу земље пољоп. школе и др. где су оштетили опћину за око 23 милиона КМ, па су ослобођени чланови земљишне мафије; Ацо Деретић, Мирко Стоиљковић, Инес Каменовић, Грухоњић...и устоличени на руководећа мјеста у РУГИП да наставе криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарабић митар

10.12.2018 18:02

У КСХС и СФРЈ било је реда и закона. Никад гори вакат по Србе неће доћи од човјека који је дошао на гвозденим колима да управљ Србима. Срба ће остати колико може стати на стадионе у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Митра

10.12.2018 18:32

И стадион це бити полупразан, твоје пророцанство изгледа тацно. Да нестанемо сви под једну сљиву бојим се са оваквима. Коме пријавити кад су направилипаукову мрезу, а главни паук преде.

Name

БОБА

10.12.2018 19:57

НАРОД ЈЕ ГЛАСАО ПА ЈЕ ПРЕВАРЕН.КУПОВИНА ГЛАСОВА ЗАР ТО НИЈЕ КОРУПЦИЈА. ПАПЦИ СУ КОРУПЦИЈА СВЕ НАМ ЈЕ КОРУПЦИЈА.СВЕ СЕ РАДИ ЈАВНО .ЗАШТО СЕ ВАДЕ НА ПРИЈАВЕ СВИ СТЕ СМИЈЕШНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

10.12.2018 20:09

Дођете код нас у затвор,питате ко су нови чувари који су запослрни задњих година.Окупите момке,једно питање поставите!Колико сте дали Синиши Гољанину за посао,сви ће у глас реци 15.000 марака.Онда скупите робове,питате колико плаћате да изађете за викенд ,они кажу од 1000 до 5000 марака.Онда питате мога бајног директора,шта си имао прије 8 годија,он каже ништа.Шта сада имаш,стан у Фочи,1 кућу у Фочи,кућу на Миљевини исправљену комплет,помоћне објекте,и када се напије у кафани на Тјентишту,прича да има 200.000 марака кући у штеку!Лако је све ово провјерити,замислите колико има Гољанина по Р.С_у за коју сам се борио!И што је најгоре од свега,све ово спремио СИПИ са свим доказима,али нема истраге!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фактицки!

10.12.2018 21:19

Корупција је једина моторна снага која покреце политицаре у БиХ. На залост ова "технологија" енормно загадјује околину, и ментално и фактицки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вств

10.12.2018 21:23

Транспаренц интернесл????фарса !много информација ви имате о криминалу и корупцији из области правосуђа али ниста судије вам раде у правосуђу које су правосназно осуђиване!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

11.12.2018 06:54

БиХ је земља без икакве перспективе. Гурацемо дотле докле примамо кредите и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција у Централној Банци БХ

11.12.2018 07:07

Зашто се не истражује и процесуира корупција у Централној банци БХ, која је пријављена и постоје конкретни докази? Пријава има на десетине и са свима је упознат АПИК а ускоро ће и тужиластва јер је дио вођства ЦБ потпуно корумпиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

11.12.2018 11:05

Никакве логике нема пријављивати корупцију а и коме,исто као да је неко у вријеме Ал Цапонеа њему пријавио некога закорупцију.

ОДГОВОРИТЕ