Корупција у БиХ „гута" милијарде

За само шест година, корупција у БиХ је, према процјенама, прогутала скоро девет милијарди марака. Да се рјешење овог проблема не мрда са мртве тачке потврђује и чињеница да је БиХ из године у годину најкорумпиранија у региону. Закон о заштити лица која пријављују корупцију донесен је прошле године, али његова примјена није довела до већег броја пријава корупције.

Босна и Херцеговина 09.12.2018 | 19:31
Корупција у БиХ „гута" милијарде
Најновији извјештај Свјетске коалиције за борбу против корупције Транспаренси интернешнела БиХ (ТИ БиХ) показао је да се сваке секунде у БиХ на разне облике подмићивања изгуби 47 марака, што значи да корупција годишње однесе скоро 1,5 милијарди марака. У ТИ БиХ кажу да њихов Центар за пружање бесплатне правне помоћи у борби против корупције годишње прими око 1.000 позива, што је, како кажу, забрињавајуће.

“Грађани највише пријављују корупцију у поступцима запошљавања, односно сумње на акте корупције у процесу запошљавања у цијелом јавном сектору што укључује и јавна предузећа”, каже Угљеша Вуковић из ТИ БиХ.

Иако је Закон о заштити лица која пријављују корупцију донесен прошле године, његова примјена још увијек није донијела конкретне резултате. У министарству правде кажу да ће податке о тачном броју пријава корупције имати тек у јануару наредне године.

“Оно што могу сад да вам кажем је да имамо још увијек тај податак о једној поднесеној тужби пред Основним судом у Бањалуци и да је одлука на преиспитивању пред Окружним судом и да министарство правде има поднесених 10 зајхтјева за заштиту лица која пријављују корупцију”, каже Јелена Вукадиновић, помоћница министра правде Републике Српске.

Најугроженији сектори за корупцију су јавне институције, агенције, фондови, здравство, правосуђе и полиција. У питању су дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења, а најчешћи начини плаћања мита су новац и противууслуге углавном кроз јавне набавке и запослење. Из Транспаренсија поручују да закон још увијек није показао да је његово доношење утицало на пораст броја пријава корупције.

Стручњаци упозоравају да је највећи проблем то што власт у БиХ још није ни вољна ни спремна да се озбиљно ухвати у коштац са корупцијом, која је једнако озбиљан проблем као што су незапосленост и сиромаштво. Претпоставља се да је разлог то што су управо лидери кључних политичких партија они који, због својих и интереса њима блиских људи, коче почетак рјешавања овог проблема.



(БН телевизија)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дофу

09.12.2018 19:26

Из одговора слузбенице министарства се мозе закљуцити да је она сама корумпирана. Само особа која несто крије мозе избјегавати пун одговор на ста је обавезује и закон о транспрентности података за јавно добро. Али увијек це наци изговор типа "закон о застити података" или сл. глупости. У овом слуцају не тразимо ЈМБГ,тразимо конкретан број процесуираних,с обзиром да ТИ јавља да су хиљаде у питању на годисњем нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоца

09.12.2018 19:45

Додите код мог директора Синише Гољанина понесуте 15.000 км и имате запослење.35 цувара сто је примљено сви су дали по 15.000 км за запослење.То сви знају,и никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кпд

09.12.2018 23:29

Па Фоча зна да је Синиша био гољо Миљевски,има убиство у Трнову,узима од сваког посла сто запосли у кпд_му!На све начине гледа да се угради у било који посао!Али срећа радио је против Додика за изборе,па оде он лагано са друге стране!Па ми сви знамо шта је имао Синиша прије пар година.Он је једна стока неопјевана!

Name

Кпд Фоца

09.12.2018 19:45

Додите код мог директора Синише Гољанина понесуте 15.000 км и имате запослење.35 цувара сто је примљено сви су дали по 15.000 км за запослење.То сви знају,и никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

09.12.2018 21:18

Очито да има амин од некога ко се пита.

Name

БОБА

09.12.2018 20:23

САСВИМ ЛОГИЧНО ДА КОРУПЦИЈА ГУТА МИЛИЈАРДЕ АЛИ НИЈЕ ЧУДО ТРЕБА ПОЧЕТИ ОД ВРХА ВЛАСТИ ПА ДАЉЕ.СВИ ТО ЗНАЈУ. ВЛАСТ РАДИ ШТА ХОЋЕ А БОГАМИ И НАРОД СЕ УГЛЕДО ПА СЕ БАВИ СВИМ И СВАЧИМ, НА ТО СВЕ СВАКУ НОЋ НАШЕГ ВОЂУ ВЕЛИЧАЈУ МАЛТЕ НЕ ДА ЋЕ ВЛАДАТИ КАО МИЛО ЂУКАНОВИЋ ОДНОСНО ТИТО ДО СМРТИ.КО ЈЕ КРИВ НАРАВНО НАРОД.РИБА СМРДИ ОД ГЛАВЕ.ЛАКО ЈЕ НА ТАЈ НАЧИН ВЛАДАТИ.А ЈОШ КАД СЕ ОВЦЕ УМНОЖАВАЈУ ЈОШ ЛАКШЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

09.12.2018 22:49

Управо то се десава у УИО гдје је огромна корупција и рекет и иде од оног малог од кузине до директора.То се зна и зато нико не одговара.

Name

Гоого

09.12.2018 20:36

Корупција је главно културно наследје папака. Док такви владају корупција мора да опстане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

09.12.2018 21:30

Корупција је проблем само БиХ Код нас у Српској Републици тога нема Патриоте су на власти а све иде потпуно легалним токовима па и паре

Name

ЛОЛа

10.12.2018 00:44

Дабогда се ископали ово смо изгласали !

Name

пале

09.12.2018 21:51

Руцки руцки маркице и милијарде у овој напаценој дрзави гладној висе новца него хљеба. Колико смо ми глуп народ несколован хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА ОНО

10.12.2018 05:40

Не мозес ти ту ниста кад нас народ воли да их води Бурле и Кркан јер казу љепсе зиве од три прста него од посла и пристојне плате за нормалан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болан небио

10.12.2018 06:05

Да су СДС и ПДП побиједили ово би била најпостенија земља јер сво постење је отисло код њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

10.12.2018 06:11

Ове слузбенице су врло професионални радници у министарству. А овај младиц из Транспаренси је обицни муљатор јер види се на њему колико је изоблицен када говори да би сто боље измисљао. Људи моји ако има гдје вецег лоповлука то су невладине организације и овај Транспаренси. Јер они раде по оној народној дрз,те лопова да би сакрили свој лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас Целинца

10.12.2018 07:06

Кад се некима указе прилика преко партије ,добро је искористе за лицне инересе . Један од таквих је "Вјецни судент" Мирослав Јанковиц из Целинца који странацки добио позицију у ЈП Путеви РС. Упуцени не могу да не примјете колико је увецао свој имовински картон: купио је велики нови стан,ново ауто себи и ротиљељима који су пензионери,напрвио нову викендицу,асвалтирао пут до ње,инсталирао нову расвјету, купио је земјлу поред воде,парцелисе и продаје плацеве,то није све купио је плац да гради куцу .Супруга му је заврсила трогодисњу трговацку сколу ,радила је у трговини ,висе не ради јер нема потребе да ради на тим ниско плаценим пословима.Отворио приватну фирму,себи набацује послове. Закљуцак је за кратко вријеме добро је политицки профитирао,газеци све око себе користеци двоструке арсине за своју корист .Поуздано знаци за образовање нигдје нема мјеста. Лос примјер за младе талентоване људе , за њих нема мјеста ,поред оваквих профитера.

ОДГОВОРИТЕ