Министри ЕУ сутра поново о БиХ

Министри спољњих послова Европске уније ће у понедјељак поново разговарати о Босни и Херцеговини. Посљедња расправа је прошла лоше по Хрватску и њене захтјеве, у вези са Изборним законом у БиХ. Но, ту није крај њиховим напорима.

Босна и Херцеговина 09.12.2018 | 18:35
Министри ЕУ сутра поново о БиХ
Хрватски премијер Андреј Пленковић тврди како ствари треба поставити онаквима какве јесу и шта је наводно тачно, а шта није у вези са Комшићевим избором.

"Дакле, хрватска политика у спољњополитичком смислу ову тему неће пустити! Док сам ја предсједник Владе ми је нећемо пустити. Вјерујте ми, нико боље не позна Босну и Херцеговину од нас, нико није већи пријатељ Босне и Херцеговине од нас, нико није већи савезник Босне и Херцеговине од нас", поручује Пленковић.

Комшићев колега из Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић за Н1 каже како је ово што ради Хрватска очито мијешање.

"Разне изјаве и иницијативе које долазе од званичника Републике Хрватске након ових избора, а и прије тога, су заправо мијешање у унутрашње ствари Босне и Херцеговине. Нико нити треба, нити ће се мијешати у унутрашње ствари наше земље. Ми ћемо своје проблеме рјешавати сами. Република Хрватска, кад ме већ питате за Републику Хрватску, мислим да у Европском парламенту користи позицију, не у Европском парламенту него у европским институцијама употребљава, а ја бих рекао и злоупотребљава позицију чланства у тим институцијама", каже Џаферовић.

Много директнија је академска заједница. Славо Кукић се пита ко води политику ХДЗ-а, али и гдје та политика иде.

"Ма то је показатељ да је Хрватска на путу 'ре-туђманизације'. На путу реафирмације политике и политичке филозофије која ју је, кад је у питању Босна и Херцеговина, карактерисала у првој половини деведесетих година. Невјероватно је да је Европска унија према томе на извјестан начин беневолентна", оцјењује Кукић.

 Дјеловање званичног Загреба је нешто што у европској политици је изван свих дипломатских норми, сматра професор Сенадин Лавић.

"Очито је да хрватска политика, на челу са предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић и господином Пленковићем, покушава неке своје велике унутрашње проблеме, миграцијске токове који су захватили Хрватску, финансијске проблеме, зауставити на један други начин тако што ће развити проблем Босне и Херцеговине, питање избора господина Жељка Комшића, угрожености Хрвата и итд. Мислим да су они фабриковали низ лажних и непотребних тема и да ће то врло брзо бити заустављено", сматра Лавић.

Хрватски историчар Иво Банац не види само зло у сврставању на страну Драгана Човића, него и његовог стратешког партнера.

"Што се Хрватске тиче, најбоље што се може учинити је – стати далеко од Босне и Херцеговине, јер све оно што смо ми тамо радили - наше власти и разни други представници јавног мнијења - мислим да је допринијело данашњим проблемима. Бити на истој линији са Додиком и Београдом мислим да није неко достигнуће", закључује Банац.

Европска унија од избора до данас није мијењала свој став по питању изборног процеса у Босни и Херцеговини. Бољи познаваоци ситуације сматрају да неће ни сутра, али ипак очекују јаснију критику хрватског понашања.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око

09.12.2018 18:22

Није Хрватска нетто платиса у ЕУ да би могла о било цему одлуцивати. У тој ЕУ одлуцују само јаке индустријске земље које су у стању да плацају, тј. такозвани нето платисе, а то су Њемацка и Француска. Била је и Британија, али су отсли, па Европи недостају огромне милијарде еура. Свајцарска која није у ЕУ покусавају уцјењивати да плаца огроман новац да би имали приступа европском трзисту. А са мигрантима који су досли само да зиве од социјалне помоци дрзаве су све висе оптерецење, а незадовољство градјана, људи који раде и плацају порез, је све веце и веце. Све јаце су партије које зеле промовису излазак из ЕУ. Са лијевицарењем Меркел и визионаром Макрон, људи постају све незадовољнији. ЕУ градјани се све висе дијеле на лијеве и десне покрете, а та подјела је опасна. Идеја о европској војсци не одговара Америци. Идеја о Уједињеним Европским Дрзавама не одговара нити Америци нити Русији. А унутар ЕУ муслиманско становниство је све бројније и све јаца тезња о Еуро-арабији, због цега је и ЕУ изгубио скоро најјацег платису. Сами ЕУ комисари требају своју дневницу, а јос висе присталице да би зивјели. Хрватску нико ниста не пита у ЕУ, јер они немају пара за уплатити да би о нецему одлуцивали. ЕУ вјестацка творевина која је сваким даном климавија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2018 21:29

Нико не прича о РС?

ОДГОВОРИТЕ