"Уклети" станови широм Србије

Станове над којима су банке активирале хипотеке, с обзиром да повериоци нису били у могућности да исплате своја дуговања, грађани могу да купе на лицитацијама по ценама знатно нижим од тржишних. Међутим, на то се ретко ко усуђује.

Србија 09.12.2018 | 18:15
"Уклети" станови широм Србије
Реч је о томе да се дешава да поједини грађани који пола године не отплаћују рату за кредит, остану без крова над главом јер банке имају могућност да после 180 дана кашњења активирају положену хипотеку. Постоје два модела продаје таквих станова.

Први модел је када надлежни суд, на предлог банке, продаје непокретност. Као почетна, минимална цена, на првој аукцији, узима се 60 одсто процењене вредности некретнине. На другој аукцији, ако до ње дође, почетна минимална цена је 30 одсто вредности. У другом моделу, аукцију организују сама банка, а почетни износ је 75 одсто од процењене вредности.

Многе банке у Србији које продају имовину дужника који више нису у могућности да враћају кредите, информације о некретнинама објављују на сајту „Добош“. Процењује се да је у овом тренутку на тржишту преко 1.000 некретнина које банке продају.


 
Тамо можете видети понуде банака за продају кућа, станова, стамбених зграда, пословног простора, пољопривредног земљишта, њива у Београду, Панчеву, Кањижи, Иригу, Суботици, Сремској Митровици, Пећинцима, Чоки, Ченти, Руми и многим другим градовима по Србији.

Уколико имате новац и потребан вам је радни или стамбени простор, можете од банака за пристојну цену, а често и веома ниску, купити добре некретнине.

Тако на пример можете купити четворособан стан на два нивоа у улици Господара Вучића 124 у Беогаду, површине 91м2, на трећем спрату стамбене зграде, по цени од 100.400 евра.

Једна од хит понуда на сајту „Добош“ је и породична стамбена зграда у Смедеревској Паланци, где почетна цена на јавном надметању износи 1.656.993,60 динара, што представља 30 одсто од процењене вредности.

Нема заинтересованих купаца

Ипак, до реализације продаје тешко долази па чак и по овако ниским ценама, јер људе одвраћа чињеница да су претходни станари присилно напустили своје домове. Број потенцијалних купаца такође ограничава и чињеница да за овакву куповину некретнине банке не нуде финансирање путем кредита.



"Не бих купио такав стан јер су и моји родитељи под хипотеком и знам да ми не би било право да неко исто тако купи мој дом присилно, чак ни по пристојној цени. Ипак, не осуђујем оне који купују такве станове", каже један Београђанин и додаје да се прибојава да би га после остварене куповине једног таквог објекта задесила зла судбина.

Не иду ни станови у којима се десило убиство

Агенти за промет некретнина врло добро знају да купци у широком луку заобилазе куће у којима се догодило самоубиство или неки злочин, чега је, нажалост, све више. На пример, спратна кућа у близини аутобуске станице у Шапцу у којој је унук ударцима чекићем усмртио троје пензионера годинама је безуспешно у понуди.

И у агенцијама за некретнине листом истичу да имају великих проблема да продају станове у којима се догодила чак и природна смрт.

"Сигурно 90 одсто људи чим чује за тако нешто одустане од куповине вадећи се као да иде да види још неки стан или да им је непријатно. Само пословни људи узимају такве станове па их препродају, а смрт користе као аргумент да спусте цену", изјавили су у једној агенцији.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

истина

09.12.2018 20:03

Ко изгуби стан или куцу то је бизнис немој ици на посо изгубис посо тако и стан никад али без ризика нејма напретка у америци је све на продаји ми купујемо и продајемо само да зарадимо паре а код нас на балкану стан у бања луци коста ко у цицагу а нејма ни посла ни плате или сарајево ту би цијене биле 10 до 15 посто

ОДГОВОРИТЕ