Прича: Дан кад је Шпанија украла душу Аргентини!

Ривер – Бока… Коначно!

Фудбал 09.12.2018 | 15:00
Прича: Дан кад је Шпанија украла душу Аргентини!
Прво се реалност искривила и еуфорија пред фудбалску утакмицу претворила се у нереде. Онда су уследиле дани нервозе. Аргентинци, понижени пред светом и што је битније самим собом, проклињали су неспособни државни аппарат, хулигане међу навијачима, ту узаврелу јужноамеричку крв која им је одузела нешто што су чекали целог живота. И родитељи су им се надали истом. И њихови родитељи. А на крају су сами себи пуцали у глави и дозволили да им генерацијски сан побегне. Далеко, преко океана, у Мадрид…

Мундо Депортиво у колумни с правом констатује како су Шпанци, након што су им узели Дијега Марадону и Лионела Месија, сада Аргентинцима украли и душу. Читав век чекало се то Суперфинале. Ривер Плејт и Бока Јуниорс у борби за јужноамеричку круну. На европском тлу? Челници КОНМНЕБОЛ-а продали су душу ђаволу, политичари су испали неозбиљне пијавице, клубови су ту још и били најприсебнији, али су и они остали без снаге у вечитој борби са ветрењачама. Зато, вечерас од 20.30, уместо искривљених лица навијача оболелих од фудбалске љубави, у ложама стадиона “Сантјаго Бернабеу” седеће неки људи у уредно опегланим оделима, вероватно неће знати ни како се већина играча на терену и зове. На хиљаде Шпанаца, на стотине Аргентинаца…

Међу 81.000 продатих или уступљених улазница за ”суперфинале“, 9.000 могли су да купе “сосиоси“ Реал Мадрида. Најјефтиније улазнице биле су доступне по цени од 80 евра, док је највећи луксуз за злата вредно парче папира износио 220 евра. Међутим, цене на црном тржишту износиле су и по неколико хиљада европских новчаница...

Кривица наравно никако не припада Шпанцима. Аргентинци су извршили харакири, иако ћемо у Мадриду гледати први Суперкласико са навијачима оба клуба још од 2013. године. Многима би се после свега смучило. Многи ће и рећи да желе само да се све коначно заврши. Али не и пргави Гаучоси. Помало мазохисти кад је фудбал у питању. И сав тај ривалитет, рећи ће вам, подједнако је заснован на страху од пораза колико од жеље за победом.

Али да се ми вратимо на терен, јер ипак се одлучује о најбољем тиму Јужне Америке, мада ће вечно остати питање да ли је у оваквој атмосфери било изводљиво дати прави одговор на то питање. Хуан Роман Рикелме је признао да је сањао како Бока осваја титулу на Риверовом “Монументалу”. Сада, у случају Бокине победе, тешко да ће им Риверови навијачи признати да су заиста бољи када Милионери нису имали ту привилегију да нападну вечитог ривала на свом буњишту.

На страну све то, тренери су плаћени да размишљају другачије, па је тема дана какве ће екипе на терен послати Марсело Гаљардо и Гиљермо Барос Скелото.

Овај први има само једну дилему кад је Ривер у питању, али од тога да ли ће на терен Лукас Мартинез Кварта или Игнасијо Фернандез зависиће и поставка тима. Ако Мартинез Кварта буде играо, Ривер ће у почети у формацији 5-4-1: Армани – Монтијел, Мартинез Кварта, Мајдана, Пинола, Каско - Паласиос, Е. Перез, Понсио, Мартинез – Прато.

Ако се пак Гаљардо одлучи за Нача Фернандеза онда ће Ривер играти у систему 4-1-4-1: Армани – Монтијел, Мајдана, Пинола, Каско – Фернандез, Е. Перез, Понсио, Паласиос, Мартинез – Прато.

У Боки нешто више недоумица. Барос Скелото је на тренинзима увежбавао чак три варијанте. У одбрани се ништа не мења без обзира на шефов избор, али напред је друга прича. Боку ћемо можда видети у систему 4-4-2, можда у 4-3-3, а можда и класичних 4-2-3-1 са Мауром Заратеом као полушпицем. Да не дужимо превише.

Опција 1 (4-4-2): Андрада – Буфарини, Искијердоз, Магалан, Олаза – Павон, Нандез, Бариос, П. Перез – Бенедето, Абила.
Опција 2 (4-3-3): Андрада – Буфарини, Искијердоз, Магалан, Олаза – Нандез, Бариос, П. Перез – Виља, Абила, Павон.
Опција 3 (4-2-3-1): Андрада – Буфарини, Искијердоз, Магалан, Олаза – Нандез, Бариос – Павон, Зарате, П. Перез – Абила.

Али то је све папир. На терену то често изгледа сасвим другачије. Посебно кад проври врела аргентинска крв. Па нек је понекад и мучно. Нисмо ни ми Срби имуни на мазохизам.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар