Страдање дјеце није кажњено

Страдање српске дјеце у Калиновику током неселективног гранатирања тог мјеста у јуну 1995. године према наредби генерала тзв. Армије БиХ Рамиза Дрековића није изазвало ничију пажњу, док би се за страдање дјеце друге националности далеко чуло, рекао је бивши директор основне школе у Калиновику Митар Сладоје.

Република Српска 09.12.2018 | 13:18
Страдање дјеце није кажњено
Сладоје је рекао да је у више наврата давао изјаве истражиоцима Тужилаштва БиХ у вези са овим догађајем и подсјетио да су изјаве тада дали и други очевици и рањени ученици, али да ни данас не вјерује да ће од тога бити ишта.

Он је рекао да не вјерује и зато јер су му истражиоци још у октобру 2016. године рекли да ће до краја те године бити покренута кривична одговорност.

Изразио је велику огорченост што Суд БиХ није притворио Дрековића, јер мисли да му је са слободе отварена могућност да утиче на неке припаднике тзв. Армије БиХ који су учествовали у гранатирању.

Подсјећа, да су ученици осмог разреда 3. јуна 1995. године дошли у школу како би им закључио оцјене и издао свједочанства, и тада је почело гранатирање у којем је погинула једна ученица, а петоро је тешко рањено.

- Било је стравично. Они су пошли у продавницу, а граната је пала на метар од њих. Становници који су се ту задесили транспортовали су их у Дом здравља. Дјеца која су за који дан требала да приме свједочанства, страдала су ни крива ни дужна - рекао је Сладоје.

Суд БиХ је одбио приједлог Тужилаштва за одређивање притвора Рамизу Дрековићу, којег су припадници СИПА по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили у Сарајеву 5. децембра, због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва на подручју мјеста Калиновик 1995. године.

Дрековић је под истрагом и осумњичен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса тзв. Армије РБиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Дрековић се терети да је у прољеће 1995. године издао директну строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц, да изврше неселективно гранатирање мјеста Калиновик, насељеног становништвом српске националности.

Гранатирање је извршено из артиљеријских оружја велике разорне моћи, у више наврата, током маја и јуна 1995. године, те да је усљед експлозије граната убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица.

Гранатирање је проузроковало велико разарање имовине и објеката.

Осумњичени се терети за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МУХАРЕМ

09.12.2018 13:29

Српска дјеца,српска нејач,српски цивили и све остало српско.Што није рекао тај српски говорник колико је дјеце и цивила погинуло у Коњицу од 1992 до јуна 1995 од граната испаљених из правца Калиновика? Што није рекао да је само у Сарајево погинуло 1700 само дјеце са српских положаја око Сарајева?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Четник

09.12.2018 13:52

Мухареме, није битан број убијенедјеце јадо један. Страшно је што је иједно дијете убијено у рати. А ако почнемо да бројимо доћићемо до бројке која ће показати да су муслимани убили доста више српске дјеце.

Name

Крајо

09.12.2018 13:29

Засто је застава битна а зртве назалост нису за Рс водје.

ОДГОВОРИТЕ