Ово можда не знате о Боки и Риверу и суперфиналу...

У сусрет вечерашњем финалу Копа Либертадорес, који се игра у Мадриду. . .

Фудбал 09.12.2018 | 18:45
Ово можда не знате о Боки и Риверу и суперфиналу...
После скандала, напада навијача Ривер Плате на играче Боке Јуниорс, најомраженијег ривала у Аргентини, одлагања, међусобних оптужби... ова два клуба ће се бориту за титулу клупсог шампиона Јужне Америке на тлу Европе, у Мадриду.

Од 20.30 часова један од највећих дербија на свету можете гледати на ТВ Арена спорт, уз коментар Сретена Рашковића.

А пред дуел два тима, доносимо вам неке чињенице о аргентинским гигантима и "суперкласику":

- Бока Јуниорс је рекордер са 11 учешћа у финалима Лиге шампиона Јужне Америке - досадашњи учинак је шест титула и четири пораза, док је Ривер Пата освојила три пехара уз два неуспеха у завршним двомечима.

- После 58 издања Копа Либертадореса, први пут један сусрет финала неће бити одигран на тлу Јужне Америке или Мексика.

- Садашња генерација клуба са "Бомбоњере" има четири освајача престижног пехара - тренер Гиљермо Барос Скелото је четири пута подизао трофеј као фудбалер Боке, то је једном пошло за руком Карлосу Тевезу, док су Хулио Буфарини и Емануел Мас 2014. године славили у дресу Сан Лоренца. Са друге стране
Марсело Гаљардо је највеће почасти присвајао као играч и као тренер Ривер Плате, док су у дресу популарних "Милионера" по један пехар освојили још Гонзало Мартинез, Леонардо Понсио, Камило Мајада и Родриго Мора. Жонатан Маидана је Копа Либертадорес освојио и са Боком и са Ривером, а међу елитом су и Енцо Перез (Естудијантес) и Франко Армани (Атлетико Насионал).

- Ривер Плата ће пети пут у историји играти на стадиону Сантјаго Бернабеу, након што су играчи аргентинског великана четири пута посетили Мадрид поводом пријатељских мечева против Реал Мадрида (1961, 1965, 1973. и 2003. године). Нераскидива веза између два клуба је Алфредо ди Стефано, бивша звезда Ривера и Реала, али и тренер Боке Јуниорс, која је ревијални дуел против "краљевског клуба" у главном граду Шпаније имала 1994. године.

- Међу 81 хиљадом продатих или уступљених улазница за "суперфинале", девет хиљада могли су да купе чланови, такозвани "сосиоси" Реал Мадрида. Најјефтиније улазнице биле су доступне по цени од 80 евра, док је највећи луксуз за злата вредно парче папира износио 220 евра. Међутим, цене на црном тржишту износиле су и по неколико хиљада европских новчаница...

- Последњи пут када су се највећи ривали састали у Копа Либертадоресу Ривер Плата је прошла даље административном одлуком, пошто су навијачи Боке напали гостујуће играче на стадиону Бомбоњера сузавцем, који су убацили у монтажни тунел на полувремену реванша осмине финала елитног такмичења.

- Први меч одигран на стадиону Боке Јуниорс 11. новембра завршен је 2:2. Од тада оба тима су одиграла тек по две утакмице - Ривер Плата је елиминисана од Химнасије у полуфиналу националног купа, док је истог ривала састав Марсела Гаљарда победио у првенству. Бока је остварила две првенствене победе, против Патроната и Индепендијентеа

- Иако се Суперкласико игра ван Аргентине, ово ће бити први такмичарски дерби још од 5. маја 2013. године којем ће присуствовати навијачи оба клуба.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар