Демонстранти се повлаче из Париза

Француска полиција била је у приправности током цијеле ноћи иако се већина демонстраната повукла, преносе француски медији.

Свијет 09.12.2018 | 10:17
Демонстранти се повлаче из Париза
У Паризу је од јутрос у току велика операција рашчишћавања посљедица антивладиних протеста "жутих прслука".

Демонстранти су се на јучерашњим протестима, четвртог викенда заредом, сукобили са француском полицијом на коју су бацали разне предмете, а палили су и аутомобиле и разбијали излоге и ресторане.

Полиција је употребила сузавац, водене топове и коње да би сузбила нереде у Паризу, који су били далеко мањег обима него прошлог викенда, када је француска пријестоница била свједок најгорег насиља од студентских протеста 1968. године, навела је агенција Ројтерс.

Када је мрак пао, већина демонстраната у Паризу отишла је кућама.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастане рекао је синоћ да је на протесту било око 10.000 демонстраната у Паризу до поподнева, а око 125.000 широм земље.

У Бордоу, Лиону и Тулузу и другим француским градовима, такође, је дошло до сукоба између полиције и демонстраната.

"Ситуација је сада под контролом", рекао је Кастане на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Едуардом Филипом.

Како је навео, 120 демонстаната и скоро 20 полицајаца је повријеђено током сукоба широм земље.

Ухапшено је близу 1.000 људи, 620 у Паризу, пошто је полиција пронашла потенцијално оружје као што су чекићи, бејзбол палице и слично.

Филип је рекао да ће полиција остати у приправности током ноћи јер су неки демонстранти наставили да, како је навео, "лутају градом".

Група младих људи, већина са маскама на лицу, наставила је да се сукобљава са полицијом у подручју око париског Трга Републике, а неке продавнице су опљачкане.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар