Пси луталице изгризли ђаке

Проблем с псима луталицама у Бихаћу кулминирао је у посљедњих десетак дана, након што су напали и нанијели тешке повреде ученици другог и ученику петог разреда Основне школе "Хармани", због чега су из те образовне установе упутили апел локалним властима да се ријеши овај горући проблем.

Босна и Херцеговина 08.12.2018 | 12:35
Пси луталице изгризли ђаке
Како сазнајемо, ради се о два одвојена инцидента, у којима су пси ученицима задали угризе по ногама и рукама, након чега им је пружена прва помоћ у Дому здравља у Бихаћу.

Од напада паса луталица ученици су претрпјели шок, а теже посљедице спријечене су захваљујући случајним пролазницима.

Према ријечима директора те школе Амира Фајића, проблем траје већ дуже од годину дана и у том периоду је у близини ове установе забиљежено тридесетак напада на ученике и њихове родитеље те упосленике школе.

"Постоји чопор агресивних паса који се већ дуже вријеме креће око наше школе и они насрћу на грађане. Када обавијестимо надлежне, они изађу на терен, али тада пси обично нису ту и на томе се све заврши", каже Фајић за "Независне".

За овај проблем у Бихаћу надлежно је Комунално предузеће "Комрад", гдје кажу како свакодневно с градских улица у просјеку скалањају по десетак паса.

"То је у складу с нашим могућностима, али очигледно није довољно, јер је репродукција паса велика, а несавјесни грађани напуштају своје љубимце и остављају их на улицама", каже директор овог предузећа Мехура Селимовић.

Додаје како је капацитет јединог азила за напуштене животиње у Бихаћу премали, због чега пси једноставно немају гдје смјестити.

Такође, додаје како приликом обављања њиховог посла поједини грађани често негодују, па чак и физички заустављају њихове раднике када покушавају да уклоне псе с улица.

Директор Ветеринарске станице у Бихаћу Зекеријах Алагић каже како се највећи број напада паса луталица догађа управо испред школских објеката.

"У посљедњих десетак година урадили смо велики број акција у којима смо стерилисали псе у циљу спречавања њиховог размножавања. Међутим, на овакав начин тај проблем се никада неће ријешити и он захтијева шире дјеловање", каже Алагић.

Проблеме с псима луталицама дијеле и сви остали градови и опћине у Унско-санском кантону. Надлежни су их покушали ријешити градњом азила за напуштене животиње, али се показало како су њихови капацитети премали да приме све псе луталице.

Извор: Независне

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Деба

08.12.2018 14:12

Назалост у БиХ је све висе модерних људи који хрле за куцним љубимцима посебно куцицима медјутим врло брзо их се засите и пусте их да лутају или их одведу даље од куце и пусте јер немогу себе да хране а камоли куцице! Неки дан гледам господја извела цуку у сетњу и пустила га мало да се истрци а он неце да јој се врати. Она га зове па зове (пудлица нека је цуко) а он бјези али кад јој је пукао филм па кад је гурнула прсте у уста и поцела да звизди као да овце зове, види се она из села некад али село из ње никад, хахаххахахахаха! Е такве даме вецином дрзе куцне љубимце

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

08.12.2018 14:23

Крсјње је вријема да се псима укине веће право него што имају људи. Обавезно вратити шинтере у функцију, а псе луталице поубијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флок

08.12.2018 18:04

Ста би ти,овде пусаци имају веца права од непусаца.Од тих помија,селдзука и луталица неко има лицну корист,као и у свему.

Name

Срамота..страхота.

08.12.2018 15:48

ГДЈЕСУ.СИНТЕРИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

09.12.2018 10:42

МОЈЕ КОМСИНИЦЕ ДРЗЕ 4 КОМАДА У КУЦИ..И 7 КОМ. У ГАРАЗИ..НЕМОЗЕ СЕ ЗИВЈЕТИ ОД ЛАВЕЗА И ЗАВИЈАЊА...А У ДУПЛЕXУ САМ СА ЊИМА...МОЗЕТЕ ЗАМИСЛИТИ МОЈЕ ПАТЊЕ..И ЗАКОН ЈЕ НА СТРАНИ ПАСА...СТРАСНО.

Name

Агата

08.12.2018 16:29

Стварно с*ање. Прво неспособна дрзава да казни лудаке који пустају своје псе. Друго...какав сљам тзв. градјани који то цине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

08.12.2018 19:26

ово.нема.нигде.ни.у.лудилу

ОДГОВОРИТЕ
Name

И пси имају дусу

08.12.2018 21:10

Проблем паса луталица нису пси него људи. Не псотоји Друство за заститу зивотиња нити азили за те напустене зивотиње. На западу те зивотиње преузимају друстава и брину се о њима, припитомљавају их, крастрирају, послије свих преглда дају ицх на усвојење преко медија. ТВ се труде да их репезентирају, говори се о њиховом карактеру и коме би пасале. Али наси људи имају за ракоју и дуван, али за не за зивотиње. На залост, свијест људи је незрела за однос према зивотињама као на западу. Ко не воли зивотињу не воли ни цовјека! Ко мозе муцити зивотињу, мозе и цовјека. А пас је највјернији пријатељ цовјека, то знају сви! Имам пријатеље који су узели псе из Дома за зивотиње. Одвартни су ови сто позивају синтере. Те синтере треба послати на те људе, па да виде сто занци зивот. То је дозак колико је свијест људи тог поднебља ниска, назалост биједна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фи

09.12.2018 10:48

Узалуд ТИ труд ДРУГ ово друштво болесно никад није знало направит однос добар са зивотињама све ста незна ово друство рјесит позива на убијање

Name

XXЛ

09.12.2018 11:26

НЕСЛАЗЕМ СЕ СТИМ КО НЕВОЛИ ЗИВОТИЊЕ НЕВОЛИ НИ ЉУДЕ..И ВОЛИТИ ТРЕБА У ГРАНИЦАМА НОРМАЛЕ...ОВЕ КОМСИНИЦИ ВОЛЕ ПСЕ...АЛ ЗАТО НЕ ГОВОРЕ НИ СА КИМ У УЛИЦИ..А И ЊИХ ВОЛЕ ЗАТО СТО ИМ ПЛАЦАЈУ 60 КМ ПО ГЛАВИ ПЛУС ХРАНА ГРАТИС...ЉУБАВ ДО ПОСЛЕДЊЕ МАРКЕ..XАXАXААА