Још увијек спорни војни станови

Више од двије деценије је прошло од рата, а велики број српских породица није остварио поврат своје имовине у Федерацији БиХ. С циљем рјешавања овог проблема, али и указивања на значај очувања српског идентитета у Босни и Херцеговини, вечерас је у Бијељини организавано српско културно вече под називом "Токови српске историје".

Босна и Херцеговина 07.12.2018 | 22:09
Још увијек спорни војни станови
Повратак у Федерацију је остварен око седам одсто, а у Републику Српску 67 одсто, што значи да је Анекс 7. Дејтонског споразума реализован само у процесу повратка Хрвата и Бошњака у Републику Српску, тврди Радован Грајић, помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске.

"Постоје неправилности у књижењу српске имовине у Федерацији. Закон који то регулише се различито тумачи у Федерацији и Републици Српској, због чега је Влада Републике Српске упутила апелацију Уставном суду БиХ и тражила да се укине овај закон који је дистриминирајући у Федерацији", каже Грајић.

Он је истакао да је циљ Владе Републике Српске да путем институција рјешава овај проблем, а не преко невладиних организација расељених лица. Основала је шест канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи да би та лица лакше дошла у посјед своје имовине.

Срби су извршили поврат 50 одсто своје имовине у Федерацији, али још увијек су спорни војни станови, спорна су земљишта која су узурпирана и на којима су нелегално направљени објекти, тврде у Савезу удружења прогнаних Срба.

"Поготово сада приликом успостављања нових катастарских књига, покушава се неким интерним огласима да се људи заварају. Шта ће онај у Аустралији када види да је у његовој општини рок за увид у земљишне књиге 60 дана и наравно послије тога се предузимају радње које су на штету Срба", каже Игњат Симић, предсједник Савеза општинских удружења прогнаних и протјераних Срба Републике Српске.

О значају очувања српског идентитета у БиХ, говорио је и историчар др Јован Деретић који се осврнуо на токове српске историје на овим просторима.

Деретић је истакао да су Срби вјековима насељавали просторе Босне и Херцеговине и да имају историјску обавезу према будућим генерацијама да чувају своје коријене.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РС

08.12.2018 07:05

АХ СТО ОВАЈ МАСТА.НЕМАС ТИ ИСТИНЕ У СВОМ ГОВОРУ НИМАЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неким

11.12.2018 19:19

Филозофија прошлог времена.

ОДГОВОРИТЕ